τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Χειμερινοί Κολυμβητές - Το Αίμα Του Ροδιού


Απάντηση Σταύρου Σαρηγιαννίδη στην Ε.Π.Σ Χαλκιδικής

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Απαντώντας στο από 23.2.2016 Δελτίο Τύπου του Προέδρου της Ε.Π.Σ.Χ. και, δεδομένου ότι σε αυτό αναφέρθηκε ρητά το όνομά μου, σημειώνω τα εξής:

1. Την Παρασκευή 26.2.2016 κατατέθηκε κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής Πρόταση Μομφής από τα 53 εκ των 62 συνολικά Σωματείων – Μελών της Ένωσης με Δικαστικό Επιμελητή, δηλαδή ποσοστό περίπου 90% των Σωματείων εκφράζει την πλήρη αποδοκιμασία του στο σημερινό Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Χ. και επιθυμεί την παραίτησή του.

Τα όπλα και η παιδεία...

Ένας άνθρωπος απλός και συνηθισμένος

Ακολουθεί μια εξαιρετική ιστορία του Χόρχε Μπουκάι

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένας κύριος που ζούσε σύμφωνα με αυτό που ήταν: ένας άνθρωπος απλός και συνηθισμένος.

Μια ωραία πρωία, μυστηριωδώς, παρατήρησε ότι ο κόσμος άρχιζε να τον κολακεύει λέγοντάς του πόσο ψηλός ήταν:

“Τι ψηλός που είσαι!”

“Πόσο έχεις μεγαλώσει!”

“Ζηλεύω το ύψος σου…”

Στην αρχή αυτό τον εξέπληξε, οπότε, για μερικές μέρες, πρόσεξε ότι κοίταζε λοξά τον εαυτό του περνώντας από τις βιτρίνες των μαγαζιών και τους καθρέπτες των λεωφορείων.

Αλλά έβλεπε τον εαυτό του ίδιο – ούτε ψηλό ούτε πολύ κοντό….

Πώς ήταν να μεγαλώνεις μόνο με σταθερό τηλέφωνο

Δεν θα το παίξω χίπστερ, ούτε άστεγος amish που κυκλοφορεί με άμαξες και σιχαίνεται την τεχνολογία. Το αντίθετο, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς ίντερνετ, smartphone, λάπτοπ,VGA, MMS, GPS, HSBC κι όλα αυτά τα σύγχρονα θαύματα της επιστήμης.

Κάποτε όμως τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, πολύ πιο λιτά. Κάθε σπίτι είχε μόνο μια τηλεόραση (κι αυτή συνήθως είχε ένα σεμεδάκι πάνω), μπορεί να μην είχε καν υπολογιστή και κυρίως, είχε ένα σταθερό τηλέφωνο, το οποίο όντως το χρησιμοποιούσαμε και δεν αποτελούσε το ντεκόρ του βίντατζ τραπεζιού που κοσμεί το σαλόνι σου.

Μπορεί αυτή η εποχή να μοιάζει να απέχει αιώνες ολόκληρους, όμως αν είσαι πάνω από 25, σίγουρα θα τη θυμάσαι. Και θα θυμάσαι ότι κάποτε το σταθερό τηλέφωνο, έπαιζε τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητά σου. Πριν αποκτήσει ο καθένας το δικό του κινητό, πριν δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο διαφορετικοί τρόποι επικοινωνίας, το σταθερό τηλέφωνο ήταν ο τρόπος να έρθεις σε επαφή με τους φίλους σου, το κορίτσι σου και γενικά τον έξω κόσμο.

Ναι εντάξει, δεν έστελνε μηνύματα, δεν τραβούσε φωτογραφίες, δεν έμπαινε στο ίντερνετ, αλλά τη δουλειά του την έκανε κι όλοι το αγαπούσαμε. Αυτές είναι μερικές καταστάσεις που σίγουρα έχεις ζήσει όσο χρησιμοποιούσες σε καθημερινή βάση το σταθερό τηλέφωνο. Καταστάσεις τις οποίες μόλις διαβάσεις είμαι βέβαιος ότι θα τις αναπολήσεις και θα σπεύσεις να πάρεις μια αγκαλιά τη σκονισμένη συσκευή για να θυμηθείτε τα πάλια, έτσι για χάρη του παλιού καλού καιρού.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μουσικές επιλογές



Αθλητική εφημερίδα - SPORT VOICE τεύχος 46






























Διαβάστε παρακάτω την επισκόπηση της αγωνιστικής

Ποτέ μην τα βάζεις με ηλίθιο..

Ο τοίχος της καλοσύνης

Μια ιδέα γεμάτη αλληλεγύη, που ξεκίνησε από το Ιράν και εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα


Ο πρώτος τοίχος της καλοσύνης εμφανίστηκε στο Ιράν, όταν κάποιος άγνωστος στερέωσε σε έναν τοίχο κρεμάστρες και έγραψε ένα σημείωμα που έλεγε τo εξής: «Εάν δεν τα χρειάζεστε, αφήστε τα εδώ. Εάν τα χρειάζεστε, πάρτε τα». Οι κρεμάστρες γέμισαν γρήγορα από σακούλες με φαγητό. Το παράδειγμα του Ιράν ακολούθησε πρώτη η Λάρισα.

 Η ιδέα εξαπλώθηκε γρήγορα, με τη βοήθεια των social media, στην υπόλοιπη Ελλάδα, φτάνοντας μέχρι την Κοζάνη, τον Βόλο, την Κόρινθο, το Ηράκλειο, την Αθήνα, τη Χαλκιδική, την Καλαμάτα και αλλού. Σκοπός της κίνησης είναι να μας φέρει πιο κοντά με τη δύναμη της αλληλεγγύης, αφήνοντας καθαρό φαγητό για όσους το έχουν ανάγκη.

Τα μπαλκόνια της πόλης, όρια των ονείρων μας

Τα μπαλκόνια υψώνονται όσο υψώνονται οι πολυκατοικίες μας. Τα μπαλκόνια… μια εφεύρεση εκείνων που θέλησαν να απαλύνουν το αποπνικτικό αίσθημα εγκλωβισμού που γεννούν τα διαμερίσματα. Μια διαπραγμάτευση της ελευθερίας που, κάποτε, μας χάριζαν τα σπίτια μας. Μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ανάγκη να στεγαστούν οι πολλοί των πόλεων και στην ανθρώπινη ανάγκη να αναπνέουμε τις αναπνοές μας ολόκληρες. Σκέφτηκαν τότε, να βάλουν στα μικρά μας κουτάκια ένα χώρο, που να θυμίζει τις παλιές αυλές που αφήσαμε πίσω.

Το μπαλκόνι, όσο μικρό, όσο ευτελές και αν είναι, το μικραίνει ακόμα περισσότερο η γλάστρα. Η γλάστρα θυμίζει ότι κάπου υπάρχει και το πράσινο… και έτσι στο φαντασιακό μας γεννιέται η θύμηση του χωραφιού, η θύμηση της φύσης. Διαπραγματευτήκαμε την αναπνοή μας και βρεθήκαμε σ’ αυτές τις γειτονιές των εργατών, των δημοσίων υπαλλήλων, των μαστόρων της δεκαετίας του ’60 και του ’70, να προσπαθούμε να χωρέσουμε τις υπάρξεις μας στα πενήντα τετραγωνικά ενός διαμερίσματος και στα πέντε τετραγωνικά μπαλκόνι. Εκεί μέσα μάθαμε να αναπνέουμε με τάξη, να κινούμαστε σε σειρά, να μπαίνει η οικογένεια στη γραμμή για να χωρέσει στην κουζίνα για το μεσημεριανό. Όταν κανείς έσκαγε υπήρχε πάντα το μπαλκόνι και αυτή η αίσθηση, ανοίγοντας την πόρτα, ότι φεύγεις από τη στένα και βγαίνεις έξω…

Τροχαία ατυχήματα = Γενοντονία ( Το 80% των νεκρών είναι κάτω των 35 ετών)


Τόσα χρόνια, ένας άνθρωπος μόνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Γιατί είμαστε μόνιμα στην "κορυφή της βλακείας". Νεκροί και ζωντανοί νεκροί από τη γενοκτονία του σήμερα. Το σοκ διαρκείας που χρειάζεται ο Έλληνας, για να αποσπαστεί η προσοχή του από την τσέπη του.

Ο παλιός οδηγός αγώνων Αναστάσιος Μαρκουίζος, γνωστός ως Ιαβέρης, πριν λίγες ημέρες συγκλόνισε με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, για τη γενοκτονία που συντελείται με τα τροχαία στους ελληνικούς δρόμους. Λίγες μόλις ημέρες μετά, η είδηση του θανάτου του Παντελή Παντελίδη σε τροχαίο προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, υπενθυμίζοντας σε όλους, πόσο τραγικό και άδικο είναι, να χάνεται ένας άνθρωπος στην άσφαλτο.

Ο Ιαβέρης μιλά για την αναγκαία αλλαγή φιλοσοφίας και όσα τραγικά έπονται ενός τροχαίου, από τον θάνατο και τον αποχωρισμό του αγαπημένου σου ανθρώπου σε μία τελετή φρίκης μέχρι το να τον έχεις ήδη αποχωριστεί, "βλέποντας το στήθος του να ανεβοκατεβαίνει, ενώ εκείνος είναι ένας ζωντανός νεκρός".

Τι φταίει για το γεγονός ότι ενώ άλλες χώρες έχουν επιτύχει σημαντική μείωση στα τροχαία, η Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια έχει 60% αύξηση; Η παιδεία, τα λανθασμένα κι επικίνδυνα πρότυπα που αντιγράφουν τα παιδιά και ο ρόλος των πολιτικών και των ΜΜΕ, που απαξιώνουν την είδηση ενός τροχαίου. "Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται στην κουλτούρα του καθ'οδόν", λέει μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκουίζος, προτείνοντας εξοντωτικές οικονομικά και ψυχολογικά ποινές και πρόστιμα, για να μην αφήσει άλλος την τελευταία του πνοή στους δρόμους...

Ο Λαθρεπιβάτης



«Γουρούνι. Γιατί δεν κάθεσαι κάπου αλλού;». Κάπως έτσι ξεκινά ο μονόλογος μιας ηλικιωμένης γερμανίδας, όταν ένας μαύρος κάθεται δίπλα της στο τραμ. Οι προσβολές τόσο προς εκείνον όσο και γενικά προς τους μετανάστες συνεχίζονται, οι υπόλοιποι επιβάτες παρακολουθούν τα γεγονότα χωρίς να αντιδρούν, όμως στο τέλος ο νεαρός μαύρος παίρνει την εκδίκησή του χωρίς να πει ούτε μια λέξη. 

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Το Φίδι και η Πυγολαμπίδα


Ο Ισπανός ψυχολόγος και ψυχίατρος Ενρίκε Ρόχας αναφέρει πως «όσοι νιώθουν ότι αποτελούν αντικείμενο του φθόνου συναδέλφων, συμμαθητών, γειτόνων, φίλων, ακόμα και συγγενών, πρέπει να ξέρουν πως το πιο σημαντικό είναι να προφυλάσσονται, να μην εκτίθενται σε καταστάσεις που προκαλούν και οξύνουν αυτό το συναίσθημα».

Για το τόσο ανθρώπινο ελάττωμα του φθόνου, μια παραδοσιακή αλληγορική ιστορία αναφέρει:

Χαίρε Ζωή

Γιάννης Μακριδάκης

Λαμβάνω πολλά μέηλ από ανθρώπους που με ρωτούν γιατί δεν γράφω πια στο φβ ή γιατί εξαφανίστηκα από την αρθρογραφία εδώ, αλλά και στο thepressproject, όπου έγραφα κάποτε συχνά.

Η απάντηση είναι ότι βαρέθηκα. Επί πέντε χρόνια έγραψα πάρα πολλά κείμενα για το σύστημα, για το οικοσύστημα, για την μετακαταναλωτική κοινωνία στην οποία είναι ανάγκη πάσα να μεταβεί ο καθένας από μας για να αποφορτιστεί το σύστημα που εκπροσωπούμε πριν εκραγεί και μας πάρει μαζί του, για το αδιέξοδο στο οποίο έφτασε το προσφυγικό θέμα, για το επίσης αδιέξοδο στο οποίο έφτασε το οικονομικό θέμα, και για το τέλος της χώρας και της κοινωνίας μας, που θα γίνει σύντομα ορατό, λόγω της εκποίησης των φυσικών μας πόρων που θα οδηγήσουν στην απόλυτη φτώχεια και στην εκπόρνευση τους εγκλωβισμένους κατοίκους αυτής της πατρίδας, ιθαγενείς, πρόσφυγες και μετανάστες. Έγραψα τραγικά πολλά κείμενα, τόσο που βρέθηκε κιόλας κάποια ερευνήτρια αναγνώστρια με πολλά κουράγια, να τα μαζέψει, να τα ομαδοποιήσει, να τα κάνει βιβλίο συλλογή, έτσι μου διαμήνυσε, χαρά στο κουράγιο της, λέω εγώ και ότι όλα είναι τελείως μάταια.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Τα ωραιότερα συνθήματα είναι στους τοίχους (212)

Στην υπόγα


Η Κωμωδία ενός μεγάλου έρωτα


Ο κόσμος γύρω καίγεται, όμως εμείς την Παρασκευή θα πάμε θέατρο. Η Πολιτιστική Εταιρία Αρναίας, ο Μιλτιάδης Μαρέτας ,η Μέλπω Χριστολιάκου και η ίδια η ζωή παρουσιάζουν την "Κωμωδία ενός Έρωτα ". Ένας ερωτικός χορός για δύο που στροβιλίζονται ανάμεσα στο γέλιο και το κλάμα. Με φτηνό εισιτήριο (3 ευρώ) για να μπορέσουν όλοι να δουν ...τον εαυτό τους στη σκηνή!

Πηγή

Δελτίο τύπου της Ε.Π.Σ.Χ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Πολύγυρος, 23 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις ημέρες που ακολούθησαν τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Χαλκιδικής την Τρίτη 16/2, έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά, με δημοσιεύματα να μιλούν για «ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος» και αντιπολιτευτικές φωνές να παραληρούν στα τοπικά και αθηναϊκά ΜΜΕ ως δήθεν θριαμβεύτριες της «μάχης». Μέσω της παρούσης ανακοίνωσης, με σκοπό να προβληθούν τα επιχειρήματα και της άλλης πλευράς, θέτουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο σημαντικά δεδομένα και κρίσιμα ερωτήματα:
- Η σημερινή διοίκηση της Ένωσης εκλέχτηκε από τα σωματεία πριν από τρία χρόνια με διευρυμένη πλειοψηφία. Τι άλλαξε τόσο δραματικά σε αυτό το χρονικό διάστημα και η δυσαρέσκεια διογκώθηκε;
- Η ΕΠΣ Χαλκιδικής είναι υγιής οικονομικά και ουδέποτε υπήρξαν, ούτε καν υπονοήθηκαν, οικονομικές ατασθαλίες.
- Τα προηγούμενα χρόνια, οι Γενικές Συνελεύσεις δεν κατάφερναν να προσελκύσουν παρά ελάχιστο αριθμό σωματείων και πραγματοποιούνταν με πολύ μικρή συμμετοχή. Ποιοι είναι οι λόγοι του έντονου ενδιαφέροντος και της εντυπωσιακής εκπροσώπησης φέτος; Ποιο το κίνητρο της αθρόας προσέλευσης;

Να ξέρεις τι λες..

'The Life of Death'



'The Life of Death': Ένα αξιόλογο συγκινητικό animation για τη μέρα που ο θάνατος ερωτεύτηκε τη ζωή. Δικαίως απέσπασε πολύ καλές κριτικές σε πολλά ξένα φεστιβάλ.

Κοπιάστε

Το φυσικό αγρόκτημα “Σπουδαία τα λάχανα” βρίσκεται σε οργασμό αυτή την εποχή της πρώιμης άνοιξης

Τριγύρω μνημόνια, μπλόκα αγροτών παραδομένων στο σύστημα, πρόσφυγες που έρχονται και αποκλείονται εδώ, μια ευρωπαϊκή ένωση που διαλύεται και μια Ελλάδα που πεθαίνει ως κράτος αφού έχει ήδη απονεκρωθεί από χρόνια ως κοινωνία αλλά το κομματάκι της γης, το οποίο φροντίζω είναι από μόνο του ένα μικρό οικοσύστημα, με μυριάδες ζωές εντός του να αλληλοσυμπληρώνονται.

Εδώ και δυο τρεις μέρες με τούτες τις λιακάδες τις λαμπερές και ζεστές άρχισαν να σκάνε μύτη τα σπαράγγια από τη γη και ο φυσικός καλλιεργητής αλλά και οι επισκέπτες του αγρού αποκτούν ένα τέλειο χαμόγελο όταν τα συναντούν άξαφνα μες στα πόδια τους.

Αν τα σπαράγγια όμως έχουν μια λεπτή και ευγενική γεύση, έχουμε και τις βομβίτσες ουρανίσκου, οι οποίες φύονται μόνες τους πια, κατά τούφες, ανάμεσα σε όλα τα φυτά που έχουν ανθίσει πλέον και δεν είναι άλλες από τα πάμπολα φρέσκα σκορδάκια, τα καθημερινά συμπληρώματα κάθε ωμής μας συνταγής.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Μαθήματα Zumba


Οι σπόροι της ζωής


Η Γη, κάποτε, φιλοξενούσε είδη τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να δούμε, να ακούσουμε, να μυρίσουμε ή να γευθούμε.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα είδη που τώρα ζουν, είναι μόλις το 1% όλων όσων έχουν περπατήσει, πλεύσει, ανθίσει ή πετάξει στο κοινό μας σπίτι.

Υποστηρίζεται ότι υπήρξαν πέντε περίοδοι μαζικής εξαφάνισης, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα περιβαλλοντικών αλλαγών, που οδήγησαν στην εξάλειψη σχεδόν, της ζωής στον πλανήτη.

Η διαδικασία της εξαφάνισης των ειδών από φυσικούς παράγοντες, συνδέεται άρρηκτα με την επιβίωση και την εξέλιξη του ανθρώπου.

Σήμερα, η Γη απειλείται από άλλη μία μαζική εξαφάνιση ειδών, μόνο που τώρα δεν προέρχεται από απολύτως φυσικούς παράγοντες.Το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος και οι δράσεις του αυτές καθ΄εαυτές έναντι της Ζωής, οδηγούν σ΄αυτό.

Κάθε χρόνο χάνονται 50.000 ποικιλίες αγροτικού ενδιαφέροντος! Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), εκτιμάται ότι το 1903 υπήρχαν 307 καταγεγραμμένες ποικιλίες καλαμποκιού, σε παγκόσμια κλίμακα. Σήμερα δεν υπερβαίνουν τις 12.

Επίσης

288 ποικιλίες τεύτλων ενώ σήμερα 17

Να ένας συγγραφέας


Καλό λογοτεχνικό βιβλίο για εμένα είναι εκείνο το βιβλίο που:

όταν το διαβάζω οι λέξεις του γραπώνουν τη φαντασία μου με αποτέλεσμα τίποτα να μην μπορεί να μου αποσπάσει την προσοχή,
έχει όμορφες λέξεις, προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στίχος,
έχει λέξεις διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιώ στην καθημερινότητα μου,
όταν σταματάω την ανάγνωση πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται την ιστορία του,
ανυπομονώ να τελειώσω ό, τι κάνω για να αφεθώ στις λέξεις του,
όταν το ξαναπιάνω στα χέρια μου δεν έχω ξεχάσει τίποτα από τις προηγούμενες σελίδες,
έχει μια δόση αλήθειας πίσω από το μύθο,
μου μαθαίνει κάτι καινούριο,
μένει στη μνήμη.
Όσο περνάν τα χρόνια τόσο πιο δύσκολα βρίσκω ένα βιβλίο που περιέχει αυτά τα χαρακτηριστικά, όταν όμως το βρίσκω το εκτιμώ περισσότερο. Δεν ξέρω αν φταίω εγώ που δεν συγκεντρώνομαι πια τόσο εύκολα ή ο συγγραφέας που δεν με βοηθά να συγκεντρωθώ.

Σ' ένα μπαγλαμαδάκι - Νίκος Παπάζογλου



Όταν πεθάνω κάψτε με,
κάντε με στάχτη, βάλτε με
σ' ένα μπαγλαμαδάκι.

Να το 'χω στο ταξίδι μου
καμάρι και στολίδι μου,
να σβήνω τα μεράκια μου
με κανα τραγουδάκι.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ηφαιστος Γοματίου - Θύελλα Στανού 1-2



Στο 89' έσωσε την παρτίδα η Θύελλα , αφού για άλλο έναν εκτός έδρας αγώνα , παρουσίασε το ''σύνδρομο του εκτός έδρα αγώνα.''.
Άλλος ένας εκτός έδρας αγώνας ( βλέπε Μεταγγίτσι , Δουμπιά , Παλαιόχωρα κ.α) που η Θύελλα ήταν καλύτερη από τον αντίπαλο της,  σπατάλησε  πάμπολλες κλασικές ευκαιρίες για να καθαρίσει  τον αγώνα και στο τέλος παραλίγο να το πληρώσει , όπως έγινε στα προαναφερθέν παιχνίδια.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ουμπέρτο Έκο : ( γενν. 5 Ιανουαρίου 1932 - απεβ.19 Φεβρουαρίου 2016 )

Έκο: Ο ανόητος και ο βλάκας
Η διαφορά μεταξύ ανόητου και του βλάκα από τον μέγα σημειολόγο και συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο 


Ο ΑΝΟΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΣ, ιδίως στις κοσμικές συγκεντρώσεις. Φέρνει τους πάντες σε αμηχανία, μα προσφέρει ευκαιρίες για σχόλια. Στη θετική μορφή του είναι διπλωματικός. Μιλάει εκτός θέματος ακόμη και για τις γκάφες των άλλων, στρέφοντας αλλού τη συζήτηση. Ωστόσο δεν μας ενδιαφέρει, δεν είναι ποτέ δημιουργικός, μηρυκάζει (...). Ο ΑΝΟΗΤΟΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ότι η γάτα γαβγίζει, μιλάει για τη γάτα όταν οι άλλοι μιλούν για το σκύλο. Λαθεύει στους κανόνες της συζήτησης, κι όταν λαθεύει ωραία είναι υπέροχος. Νομίζω ότι πρόκειται για απειλούμενο είδος, είναι φορέας κυρίως αστικών αρετών (...)

«Και ο βλάκας;».

Σκωτσέζικη παροιμία

Τέσσερα δισ. άνθρωποι αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις νερού...

Σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού τουλάχιστον για ένα μήνα κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι σοβαρότερο από ό,τι είχαν δείξει οι προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εκτιμούσαν ότι αφορά 1,7 έως 3,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις γίνονταν σε ετήσια βάση, ενώ η νέα μελέτη εξειδικεύει σε μηνιαία βάση.
Γύρω στα 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό νερό για τουλάχιστον το μισό έτος. Περίπου 500 εκατομμύρια ζουν σε περιοχές, όπου η κατανάλωση νερού είναι διπλάσια από ό,τι η αναπλήρωση του γλυκού νερού μέσω των βροχών.

Ο σκορπιός

Ένας μοναχός ζεν, διαλογιζόμενος στις όχθες ενός ρέματος, είδε ένα σκορπιό που είχε πέσει μέσα στο νερό και αποφάσισε να τον σώσει.

Όταν τον έπιασε, ο σκορπιός τον τσίμπησε.

Εξ αιτίας του πόνου, ο μοναχός άφησε πάλι τον σκορπιό ο οποίος έπεσε πάλι μέσα στο νερό.

Ο μοναχός προσπάθησε πάλι να τον βγάλει από το νερό αλλά ο σκορπιός τον τσίμπησε ξανά.

Ένας μαθητής που ήταν εκεί, πλησίασε τον μοναχό και τον ρώτησε:

«Με συγχωρείς δάσκαλε, κάθε φορά που προσπαθείτε να σώσετε τον σκορπιό, εκείνος σας τσιμπάει, γιατί συνεχίζετε;»

Ο μοναχός απάντησε:

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η γριούλα κι ο χάρος



Μια γλυκιά ηλικιωμένη κυρία ζει μόνη στο αγρόκτημα της, περιμένοντας την άφιξη του θανάτου ώστε να μπορέσει να συναντηθεί και πάλι με τον αγαπημένο της σύζυγό.

Βίος και πολιτεία ενός “ανεπρόκοπου”


Μύρισε άνοιξη. Κάθισα στο χώμα ανάμεσα στα φυτά και τα ζούδια, κάτω από τις ανθισμένες ρόκες και τα ραπάνια, δίπλα στα ρεβίθια, τα κουκιά, τους αρακάδες, τα σέλινα, τα μαϊντανά, τα ραδίκια, τα σπανάκια, τα σέσκουλα, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα παντζάρια, τα πρώτα σπαράγγια που φάνηκαν και σε χίλια δυο άλλα ήμερα και άγρια είδη ζωής, έγινα ένα με τα παραπούλια των μπρόκολων, με τα κουνουπιδάκια και τις λαχανίδες, κοίταξα από χαμηλά τις αμυγδαλιές που είναι ολάνθιστες, τη γαζία που δεν λέει να σταματήσει να ευωδιάζει ακόμη και με τα στερνά των ανθρών της, τα φρουτόδεντρα που σκάνε δειλά τα μάτια τους, τα ξινά που είναι γεμάτα ακόμα καρπό και τις ελιές που δεσπόζουν, οριοθετούν και προστατεύουν το επιμέρους σύνολο, αφουγκράστηκα το Χάος για άλλη μια φορά αυτό το ανοιξιάτικο απόγευμα και ένιωσα απόλυτα ελεύθερος ως εν αρμονία ζώντας εντός Του, ως συνειδητή συνιστώσα της ισορροπίας Του, ως συμμέτοχος του Θαύματός Του. Ελεύθερος διότι δεν με φοβίζει πια διόλου το καταναλωτικό σύστημα, δεν με τρομάζει πλέον ο κόσμος του και δεν ελπίζω τίποτε από αυτόν, αφού ουσιαστικά δεν έχω πια καμία σχέση μαζί του και δεν πιστεύω στις ευτελείς του αξίες, δεν ασχολούμαι ούτε λεπτό της ημέρας μου με αυτές. .

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του νερού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                               Στανός 17-02-2016
ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ                                                                       Αρ,Πρωτ: 4360
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ                                                                                             
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑΝΟΥ                                                   ΠΡΟΣ:                                         
Ταχ. Δ/νση: 63074 ΣΤΑΝΟΣ                                               Πρωθυπουργό
Τηλ: 2372061375                                                                  κ. Αλέξη Τσίπρα
FAX: 2372061376                                                                ΚΟΙΝ: Περιφερειάρχη Κεντρικής
Πληροφορίες : Γερακούδης Δημήτριος                                Μακεδονίας
Τηλ. 6938304901                                                                  κ.Απόστολο Τζιτζικώστα


ΘΕΜΑ: Έλλειψη πόσιμου νερού στην Τοπική Κοινότητα Στανού Χαλκιδικής

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή από ένα ορεινό χωριό του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής , τον Στανό , ως ύστατη προσπάθεια για την επίλυση του σημαντικότατου προβλήματος αυτού.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Αυτοί που λένε δεν γίνεται...

Αναδιανομή γης υπέρ του λαού: Η αγροτική μεταρρύθμιση στην Κούβα

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποίησεις – και το δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στη βαρβαρότητα των μέτρων της μνημονιακής συγκυβέρνησης- αξίζει να ταξιδέψουμε πίσω στο...
παρελθόν. Να αλλάξουμε χρόνο και τόπο και απ’ την σημερινή Ελλάδα- την Ελλάδα της «αριστερής» κυβέρνησης, της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των μνημονίων- να πάμε στην επαναστατημένη Κούβα του 1959. Γιατί στην Κούβα του ’59; Διότι, όπως είναι γνωστό, η πρώτη και κύρια νομοθετική πράξη στην οποία προχώρησε τότε η επαναστατική κυβέρνηση ήταν η λεγόμενη «αγροτική μεταρρύθμιση».

Τελόνιους Μονκ, ο εκκεντρικός μεγαλοφυής συνθέτης της τζαζ που δεν συμβιβάστηκε


Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου 1982, έφυγε από τη ζωή ο αριστοτέχνης πιανίστας και συνθέτης της τζαζ Τελόνιους Μονκ (Thelonious Monk).

Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της τζαζ. Όμως λόγω της ιδιαιτερότητας του στυλ του, της άρνησης του να συμβιβαστεί, και της εκκεντρικότητας του, το πρωτοφανές ταλέντο του Μονκ δεν αναγνωρίστηκε για πολλά χρόνια.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς συνθέσεις του Μονκ είναι το  Blue Monk:

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Αρχείο : Αφιέρωμα από την εφημερίδα Αθλητικά Νέα ( Φύλλο 18/08/2010)


”Όταν βρεθείτε σε τέτοια περιστατικά μάρτυρες, Μιλήστε!”



Η Κατερίνα Μαστρογιαννοπούλου, η γυναίκα που στάθηκε αλληλέγγυα στον μετανάστη που δέχθηκε την επιθετική και ρατσιστική συμπεριφορά του σεκιουριτά του ΗΣΑΠ μιλάει για το επίμαχο συμβάν. Επίσης, στέλνει το μήνυμα να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο και μιλάει για την ανάγκη ώστε η αλληλεγγύη να γίνει στάση ζωής.

”Δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο!

Υπερασπίστηκα έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθούσε να βρει το δίκιο του καθότι γνώριζε τα δικαιώματα του.

Ο άνθρωπος από την Αφρική είναι στην Ελλάδα πολλά χρόνια απ ότι μου είπε και κάνει αυτήν την διαδρομή πολύ καιρό. Πρώτη φορά του ζητήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο και χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη -ταμπέλα ότι οι τσάντες αυτού του μεγέθους θα πρέπει να τοποθετούνται στο τελευταίο βαγόνι.

Τα ωραιότερα συνθήματα είναι στους τοίχους (211)

Το σοφό παιδί


ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΕΝΑΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ το δρόμο του διέκρινε ένα αμυδρό φως μέσα στα ανεμοδαρμένα σκοτάδια. Ευχαρίστησε το Θεό. Ήτανε μια καλύβα. Σκούπισε τα πόδια του στο κατώφλι, χτύπησε την πόρτα και άκουσε από μέσα:

— Περάστε! Ανοιχτά είναι!

Έσπρωξε το φύλλο της πόρτας. Μαζί του εισχώρησε και ένα κύμα παγωμένου αέρα στην καπνισμένη κάμαρα. Μέσα δεν ήταν παρά μοναχά ένας ηλικιωμένος άνθρωπος δίπλα σε μια κούνια. Πάνω σε μια πυροστιά στο τζάκι έβραζε μια χύτρα.

— Καλωσόρισες, μουρμούρισε ο γεράκος. Μην κάνεις θόρυβο, το παιδί μου κοιμάται.

Ο ταξιδιώτης πήγε μπρος στο τζάκι να βγάλει από πάνω του το χιόνι. Και τότε, πίσω από το πέπλο της κούνιας άκουσε αυτά τα περίεργα λόγια:

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Strange Fruit, ένα διδακτικό αντιρατσιστικό animation



Ένα μοναδικό βίντεο για την προσωπική συνείδηση του καθενός απέναντι στον ρατσισμό.

Το animation παρουσιάζει το πόσο εύκολα μπορούμε να αποκτήσουμε φόβο και μίσος για τους αλλοδαπούς, καθώς και το πόσο εύκολα μπορεί να γίνουμε τελικά οι ίδιοι "ξένοι" και οι "άλλοι".

Η ταινία ιστορεί την ειρηνική καθημερινότητα του πατέρα και του γιου που διακόπτεται από μια συνάντηση με ένα άγνωστο αγόρι διαφορετικού χρώματος.
Πρόκειται για μία αλληγορία που πραγματεύεται τα φαινόμενα του ρατσισμού ως επίκτητη πολιτιστική επιδημία και το ζήτημα της προσωπικής συνείδησης του καθενός από εμάς, σε σχέση με την εκπαίδευση που λαμβάνουμε από την οικογένεια και το περιβάλλον μας.

Θύελλα Στανού - Άρης Παλαιοχωρίου 0-4


Δείτε παρακάτω τα αποτελέσματα , τη βαθμολογία και την επόμενη αγωνιστική

Αν δεν ελέγχεις το μυαλό σου..

«Ποιος θα σταματήσει τον εκφοβισμό; Όλοι μας».



 Το βίντεο αποτελεί μέρος μια καμπάνιας, σύμφωνα με την οποία ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει στην ολική εξάλειψη του φαινομένου του εκφοβισμού.

Ένα κοινωνικό πείραμα διενεργήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι «UPTV», κατά το οποίο τοποθετήθηκαν τρία νεαρά κορίτσια σε μια στάση λεωφορείου. Στο σχετικό βίντεο που έχει  τίτλο: «Ποιος θα σταματήσει το bullying;», φαίνεται πως τα δύο κορίτσια αρχίζουν να γελάνε κοροϊδεύοντας το τρίτο κορίτσι, το οποίο είναι μικρότερο και πιο μαζεμένο, ενώ είναι παρών και κάποιος ακόμα ενήλικας, που δεν τα γνωρίζει. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ανυποψίαστοι πολίτες που βρέθηκαν στη στάση, υπερασπίστηκαν το μικρό κορίτσι, κάνοντας συστάσεις στα υπόλοιπα δυο.

Νερό: Δεν υπάρχει αρκετό


Μεγαλώνει ο αριθμός του πληθυσμού της Γης που αντιμετωπίζει  σοβαρές ελλείψεις νερού τουλάχιστον για ένα μήνα κάθε χρόνο. Σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 4 δισ. άνθρωποι, υποστηρίζουν με νέα στοιχεία Ολλανδοί ερευνητές.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι σοβαρότερο από ό,τι είχαν δείξει οι προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εκτιμούσαν ότι αφορά 1,7 έως 3,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις γίνονταν σε ετήσια βάση, ενώ η νέα μελέτη εξειδικεύει σε μηνιαία βάση.

Γύρω στο 1,8 δισ. άνθρωποι δεν έχουν αρκετό νερό για τουλάχιστον το μισό έτος.

Περίπου 500 εκατομμύρια ζουν σε περιοχές, όπου η κατανάλωση νερού είναι διπλάσια από ό,τι η αναπλήρωση του γλυκού νερού μέσω των βροχών.

Η γεωγραφία της λειψυδρίας - Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Η ψεύτικη ζωή σου στο facebook δεν με ξεγελά



Υπάρχουν άνθρωποι που δημοσιεύουν στο Facebook, φωτογραφίες και status που δείχνουν πόσο καταπληκτική είναι η ζωή τους, ο γάμος ή η σχέση τους, και τα παιδιά τους. Τόσο πολύ που οι «φίλοι» τους, μπορεί να νιώθουν μειονεκτικά. Οι περισσότερες από αυτές τις αναρτήσεις όμως, είναι ψεύτικες.

Αν θες να δείξεις μόνο τη θετική πλευρά της ζωής σου, έχεις κάθε δικαίωμα να το κάνεις, αλλά δεν μπορείς και να πείσεις ότι όλα είναι πάντα τέλεια. Αποκλείεται να κατάφερες να πας διακοπές σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, έξι φορές τα τελευταία δυο χρόνια. Σε είδα τις προάλλες και όχι μόνο δεν έδειχνες ανανεωμένη αλλά εξαντλημένη. Δεν μπορείς να με ξεγελάσεις με ανακυκλωμένες φωτογραφίες διακοπών.

Κάποια άλλα πράγματα που δεν πιστεύω:

Τη φωτογραφία του παιδιού σου, πασαλειμμένο με σοκολάτα, κρυμμένο στην ντουλάπα, έχοντας γύρω-γύρω καμιά δεκαριά περιτυλίγματα από γλυκά, στην οποία έδειχνες να το διασκεδάζεις. Πρέπει να την τράβηξες πριν αρπάξεις το παιδί σου από το χέρι και το βάλεις τιμωρία ενώ ωρυόσουν και το απειλούσες ότι θα έτρωγε σπανάκι κάθε μέρα για ένα μήνα.

Χαμός στην οικονομία φέτος..


Horace Andy - Quiet Place


Δεν είναι εύκολο, του λέω


Λέει, να φτιάξουμε τον κόσμο δικαιότερο...

           -Δεν είναι εύκολο, του λέω.

Να προσπαθήσουμε, λέει.

         - Ωραία, να προσπαθήσουμε, και από πού ν' αρχίσουμε;

Ν' αρχίσουμε από τον άνθρωπο, να φτιάξουμε τον άνθρωπο σωστότερο!

         - Μα δεν είμαστε Θεοί. Ο άνθρωπος φτιάχτηκε ήδη.

Πας πολύ βαθειά και γίνεσαι μοιρολάτρης, λέει. Ας φτιάξουμε αυτά που μπορούμε, τα πάνω-πάνω, κάτι είναι και αυτό.

        - Και ποιά είναι αυτά τα πάνω-πάνω που μπορούμε;

Αναγγελία αγώνα


Οι ρίζες της αλληλεγγύης


Η ζωή αξίζει
μονάχα αν τη μοιράζεσαι
                   Κ. Νικηφοράκης

 Το σύνολο σχεδόν της νεωτερικής σκέψης, ηθελημένα ή αθέλητα, ανεξάρτητα από αν το ομολογεί ή όχι, είναι είτε χομπσιανή ή ρουσσωική, δηλαδή φιλελεύθερη ή αριστερή. Στην ρουσσωική παράδοση εντάσσεται και ο αναρχισμός. Τα ρεύματα αυτά της νεωτερικής πολιτικής σκέψης συγκρούονται γύρω από το θεμελιώδες ερώτημα τι είναι η ανθρώπινη φύση. Ο πυρήνας της χομπσιανής (φιλελεύθερης) ανθρωπολογίας είναι η κουλτούρα του εγωισμού, η ιδιοτελής ανθρώπινη φύση.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Νίκος Καββαδίας: ποιητής των θαλασσών


«Όλα τα πράγματα έχουν τη δική τους μυρωδιά. Οι άνθρωποι δεν έχουν. Την κλέβουν από τα πράγματα.»

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910, στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας στην Κίνα. Αμφότεροι οι γονείς του Νίκου Καββαδία ήταν Κεφαλλονίτες, ενώ ο πατέρας του, Χαρίλαος, είχε και τη ρωσική υπηκοότητα. Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια εγκαταλείπει την Άπω Ανατολή και επιστρέφει στην Ελλάδα – εκτός από τον Χαρίλαο Καββαδία ο οποίος επιστρέφει στην Ρωσία, όπου διατηρεί επιχειρήσεις γενικού εμπορίου με κύριο πελάτη το τσαρικό στρατό. Με το ξέσπασμα την Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Χαρίλαος Καββαδίας φυλακίζεται ενώ οι επιχειρήσεις του έχουν καταστραφεί.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Δεν έχουμε κατορθώσει το πιο απλό...

ΣΑΝ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ



Τραγουδάει η Στ. Τσιάγκα

Το χαλί που το πατούσαν όλοι

Της Νίκης Ορφανουδάκη

Ένα παραμύθι για τα προσωπικά όρια..

Μια φορά κι έναν καιρό στα βάθη της Περσίας ήταν το πιο όμορφο, το πιο πολύτιμο, το πιο ακριβό και ξεχωριστό χαλί του κόσμου. Το διακοσμούσαν παραστάσεις που περιέγραφαν τη χαρά της ζωής και ήταν κατασκευασμένο από μετάξι και ίνες από χρυσό και ασήμι. Ο ιδιοκτήτης του, ένας έμπορος χαλιών, ήταν τόσο περήφανος για το απόκτημά του, που αντί να το κρεμάσει, όπως και όλα τα άλλα χαλιά, το έστρωσε στην είσοδο, για να το καμαρώνει ο ίδιος αλλά και για να είναι το πρώτο πράγμα που θα έβλεπε ο κάθε πελάτης την ώρα που θα έμπαινε στο μαγαζί του.

Έτσι η φήμη για την ομορφιά του χαλιού εξαπλώθηκε στα πέρατα της οικουμένης και χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν στο κατάστημα, για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό χαλί. Ο έμπορος ούτε για μια στιγμή δε διανοήθηκε να το πουλήσει, όμως κατάφερε να πουλήσει αμέτρητα χαλιά σε πολύ ακριβές τιμές. Η προσφορά λοιπόν του χαλιού μας ήταν τεράστια. Ένιωθε να το πλημμυρίζει η ευτυχία, γιατί έκανε πάμπλουτο και τον ιδιοκτήτη του και την οικογένειά του, έκανε όμως χαρούμενους και χιλιάδες ανθρώπους, που θαυμάζοντας ένα τέτοιο σπάνιο αντικείμενο τέχνης γέμιζαν τα μάτια τους και τις ψυχές τους με απίστευτη ομορφιά.

Τα ωραιότερα συνθήματα είναι στους τοίχους (210)

«Μια ιδέα» προς δασκάλους και καθηγητές

enallaktikidrasi.com

Το παρακάτω κείμενο μας το έστειλε η κα Πέννυ Περβανίδου, καθηγήτρια φυσικής. Την ευχαριστούμε θερμά, που μοιράστηκε την εμπειρία της μαζί μας και που κάνει πράξη μια νέα φιλοσοφία ζωής.

Γεια σας φίλοι και φίλες!

Είμαι καθηγήτρια φυσικής σε λύκειο … λατρεύω την φυσική,  την διδάσκω εδώ και 30 σχεδόν χρόνια.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου παρακολουθώ την Εναλλακτική Δράση και άρχισα να διαβάζω βιβλία σχετικά με την αυτοβελτίωση, την δύναμη της σκέψης (να σημειώσω ότι τα σνόμπαρα παλιά όλα τούτα ήταν για «αδύναμους…» ), κι όταν πια ένιωσα ότι χρειαζόμουν κάποια μαθήματα διαλογισμού βρέθηκε και η καλύτερη, για μένα, δασκάλα (σε 500 μέτρα απόσταση) … και σιγά σιγά άρχισα να αλλάζω … είμαι ήρεμη, χαρούμενη , αισιόδοξη σίγουρη πια για την έκβαση των πραγμάτων, ΕΥΓΝΩΜΩΝ!!! (από αυτό έπρεπε να αρχίσω! εφόσον άλλωστε, στα αλήθεια, από την ευγνωμοσύνη όλα ξεκινούν!)

Και όλα άρχισαν να ρέουν, να κυλάνε αβίαστα προς ότι ήταν καλύτερο και ομορφότερο!

Και μέσα από τούτη την χαρά έφτασε και η στιγμή των project που έχουμε πια στα λύκεια .

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Νίκος Ξυλούρης: Ο αρχάγγελος της Κρήτης


Σαν σήμερα, το 1980 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ξυλούρης, ο Κρητικός μουσικός και τραγουδιστής που σφράγισε την ελληνική παραδοσιακή μουσική με το έργο του. Του Αρίστου Αναγνώστου.

Γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης. Είναι 5 χρονών όταν οι κατακτητές Γερμανοί καίνε το χωριό του και μεταφέρουν τους κατοίκους του, πρόσφυγες στο Μυλοπόταμο. Επιστρέφουν στ΄ Ανώγεια μετά την απελευθέρωση. Από πολύ μικρός δείχνει την κλίση του στο τραγούδι και στη λύρα. Στα δώδεκα ο πατέρας του τού αγοράζει την πρώτη του λύρα για να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σ΄ έναν από τους πλέον περιζήτητους σε γάμους, βαφτίσια και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, οργανοπαίχτες και τραγουδιστές της περιοχής του.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ένας θα πει ένα ψέμα , δέκα.....

Τεκμήριο Λωβοκομείου

Διαβάζω ότι θα ξαναπροβληθεί το σήριαλ Το Νησί. Δεν το είχα δει ούτε τότε που προβλήθηκε για πρώτη φορά, ούτε τώρα θα το δω, δεν έχω άλλωστε τηλεόραση για περισσότερα από 15 χρόνια.
Θυμάμαι όμως την περίπτωση διότι τότε ασχολιόμουν με το Λωβοκομείο της Χίου, ένα Άσυλο Λεπρών με μακραίωνη ιστορία, το οποίο εδώ και μερικές δεκαετίες φθείρεται και λεηλατείται συστηματικά, αποτελεί δε έναν πλούσιο σε τεκμήρια χώρο ιστορικής μνήμης και έναν απίστευτης ενέργειας τόπο.
Η σχέση του Λωβοκομείου της Χίου με την Σπιναλόγκα ήταν μεγάλη, περισσότερο μια σχέση “ανταλλαγής” εξορίστων από τον έναν τόπο στον άλλο.
Η τοπική κοινωνία και οι αρχές δεν έδειξαν ποτέ κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το σημαντικό ιστορικό αυτό Ίδρυμα του νησιού. Το αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες ως νεκρό χώρο και ως βάρος ασήκωτο που δεν θέλει κανείς να αναλάβει. Αρκούνται μόνο σε επιμνημόσυνες δεήσεις και σε κατά καιρούς συσκέψεις που δεν έχουν ποτέ καμία συνέχεια.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Το αρχοντόπουλο + Θυμάσαι όταν σε σταύρωσα



Τραγουδάει ο Αγούλας 'Αγγελος.
Στανός Χαλκιδικής

Από το αρχείο του Αγούλα Γιάννη.

Υπάρχουν τελικά φυλετικές διακρίσεις στην καταπολέμηση της βίας;



Ένα κοινωνικό πείραμα που αξίζει όλοι να δείτε: «Οι αντιδράσεις περαστικών όταν ένα ζευγάρι σκοτώνεται δημόσια» Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο αναμενόμενες οι αντιδράσεις του κόσμου στη βία μεταξύ ενός ζευγαριού; Μήπως τελικά όλοι έχουμε τις προκαταλήψεις μας; Το κοινωνικό πείραμα που θα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί δίνει την απάντηση.

Αν και είναι γνωστό ότι οι γυναίκες πρέπει να τυγχάνουν προστασίας και η ευαισθητοποίηση του κοινού έχει αρχίσει να αυξάνεται στον τομέα αυτό, τα αποτελέσματα της πρακτικής δοκιμασίας θα σας εκπλήξουν..

Bob Marley , the King of Reggae

Ο ρόλος του Έρωτα και της Λογοτεχνίας στην Ιστορία

Στις 7 Φεβρουαρίου 1944 και ώρα 12 το μεσημέρι, σμήνος βρετανικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών πέρασαν πάνω από το λιμάνι της Χίου και βομβάρδισαν το σουηδικό πλοίο Wiril, το οποίο βρίσκόταν στην υπηρεσία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και εκφόρτωνε σιτάρι και άλλα τρόφιμα για τον βασανισμένο από την πείνα της Κατοχής λαό του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής των συμμάχων σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, οι περισσότεροι εργάτες που ξεφόρτωναν τα σακιά από το πλοίο, αλλά και ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Χίου Βαστερχάουζερ και ο Σουηδός αντιπρόσωπος του Διεθνούς Κομιτάτου του Ερυθρού Σταυρού Νιλς Νίλσεν, ο οποίος είχε αυτοπροσώπως μεριμνήσει για την άφιξη του πλοίου στη Χίο.

Η τραγική αυτή επιχείρηση των βρετανικών δυνάμεων δεν αιτιολογήθηκε, ούτε διαλευκάνθηκε ποτέ. Ποτέ δεν κατατέθηκε στην Ιστορία ο λόγος για τον οποίον έλαβε χώρα. Ποτέ δεν ανακοινώθηκε κάτι επ’ αυτής, αν ήταν μια λανθασμένη ενέργεια, αν ήταν εσκεμμένη, αν υπήρξαν ανακριβείς πληροφορίες περί του φορτίου και του ρόλου του πλοίου στο λιμάνι της Χίου. Παρόλες τις φήμες και τις εικασίες των ερευνητών, το ιστορικό αυτό έγκλημα πολέμου παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστο.

Εδώ έρχεται λοιπόν η λογοτεχνία και επιτελεί κάποιες φορές και ρόλο επεξήγησης και διαλεύκανσης της Ιστορίας. Αφού δεν ανέλαβε κανείς την ευθύνη του παράλογου βομβαρδισμού, την αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο Κωσταντής Χάψας, ο ήρωας του Ήλιος με δόντια. Δεν είναι όμως αυτό το σημαντικό της υπόθεσης, αλλά το ότι μέσα από την λογοτεχνική εξιστόρηση προσωπικών και κοινωνικών συμβάντων της ιστορικής εκείνης περιόδου, ο Κωσταντής προσεγγίζει την καρδιά του ζητήματος και φτάνει στο να εξηγήσει το γιατί έγινε το κακό.

| Bob Marley | Full Discography


Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Αναβολή αγώνων 6 - 7 Φεβρουαρίου 2016

Η Ε.Π.Σ. Χαλκιδικής ανακοινώνει την αναβολή όλων των αγώνων Α΄, Β΄ και Γ΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας ( play off και αγώνας κατάταξης ), καθώς και των δυο ημιτελικών του πρωταθλήματος Νέων που επρόκειτο να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Φεβρουαρίου 2016, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων που αναμένεται να ενταθούν το Σαββατοκύριακο και την προφανή δυσκολία στις μετακινήσεις εντός του Νομού, με σκοπό την αποφυγή ταλαιπωρίας σε άσκοπες μετακινήσεις σωματείων, διαιτητών και ποδοσφαιριστών που διαμένουν και εκτός Νομού.
Οι αγώνες της Α΄ ( 19η αγωνιστική ) και Β΄ ( 18η αγωνιστική ) ερασιτεχνικής που αναβάλλονται θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαρτίου 2016 χωρίς να διαφοροποιηθεί το ήδη υπάρχον πρόγραμμα.
Οι αγώνες της Γ΄ ερασιτεχνικής ( αγώνας play off και αγώνας κατάταξης ), καθώς και οι δυο ημιτελικοί του πρωταθλήματος Νέων, θα οριστούν εκ νέου το Σαββατοκύριακο 13 – 14 Φεβρουαρίου 2016.

Να συνηθίζεις…

Tο χειρότερο όλων είναι να συνηθίζεις... Να συνηθίζεις τον πόνο, να βλέπεις τη βαρβαρότητα και να μην σου κάνει εντύπωση καμιά. Να αισθάνεσαι μα να μη νιώθεις το παγωμένο, γυάλινο βλέμμα του ανθρώπου που κάθεται σ’ ένα παγκάκι περιμένοντας το τίποτα.

Το χειρότερο όλων είναι να ζεις μια ζωή σα να ‘βλεπες ταινία. Που οι πρωταγωνιστές είναι οι άλλοι κι εσύ είσαι απλά ο θεατής.Να πιστεύεις πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις γιατί σου είναι αδύνατον να μπεις μεσα στο πανί ή ν’ ανέβεις στη σκηνή.

Να συνηθίζεις την εικόνα ανθρώπων που κρυώνουν, ανθρώπων που συνωστίζονται για μια θέση στο συσσίτιο της γειτονιάς σου.

Να φοβάσαι μην τυχόν και χάσεις το σπίτι σου μα να μην περνάει απ’ το μυαλό σου πως κι όλοι αυτοί που χαλάνε την αισθητική της εξουσίας σε πάρκα και πλατείες είχαν κάποτε ένα σπίτι...

Διακύβευμα

Γιάννης Μακριδάκης

Τώρα που και οι πλέον παραμυθιασμένοι ότι θα την έβγαζαν καθαρή νιώθουν το θανατηφόρο τσίμπημα του μαύρου καπιταλιστικού φιδού που μας τρώει ως κοινωνία εδώ και χρόνια, πλησιάζει η στιγμή που θα κατανοήσουν επιτέλους όλοι, ακόμη και οι πιο τραλαλά καταναλωτίσκοι του άστεως που μετακινούμενη εκ της πλατείας στο κοινοβούλιο και αντιστρόφως κάνουν πως κυβερνάνε τη χώρα, ότι το “μένουμε Ευρώπη”, όταν μεταφράζεται αποκλειστικά σε “μένουμε ευρώ”, σημαίνει επίσης αποκλειστικά ότι “μένουμε ως μελλοθάνατοι σε γερμανικής ιδιοκτησίας στρατόπεδο συγκέντρωσης εξαθλιωμένων ιθαγενών και προσφύγων”.
Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται αυτόνομη πορεία, έξω από το ευρώ και από την παγκόσμια καπιταλιστική λαίλαπα που καταστρέφει τον πλανήτη και τον έναν μετά τον άλλο όλους τους λαούς που την υιοθετούν.