τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Απροετοίμαστος ο Δήμος Αριστοτέλη στην αντιμετώπιση του νερού στο Στανό Χαλκιδικής

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Στανό της Χαλκιδικής, που είναι το 2ο
πανελλαδικά με τον μεγαλύτερο αριθμό πολύτεκνων οικογενειών.
Το συγκεκριμένο χωριό 1.000 περίπου κατοίκων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υδροδότησης σε μια εποχή υψηλών θερμοκρασιών.
Η κεντρική γεώτρηση του χωριού αποδίδει νερό με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα κάποιοι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να σχηματίζουν ουρές σε μια βρύση έξω από το χωριό, που τροφοδοτείται με νερό από βουνίσια πηγή, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους.
«Η εκτίμηση ήταν ότι η γεώτρηση αυτή, που έγινε πέρυσι τον Αύγουστο,
θα απέδιδε 100 κυβικά νερού/ώρα και το χωριό χρησιμοποιούσε 30 κυβικά/ώρα. Σταδιακά όμως, η απόδοσή της άρχισε να πέφτει, μέχρι που πριν από δύο ημέρες έφτασε στα 10 κυβικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση επί 24 ώρες. Επειδή μάλιστα ο Στανός είναι χτισμένος σε λόφο, το νερό δεν έφτανε στα σπίτια που ήταν χτισμένα στα ψηλότερα σημεία. Χρειάστηκε να βγάλουμε το 'υποβρύχιο' της κεντρικής γεώτρησης, να το εξετάσουμε και να την εκβαθύνουμε στα 147 μέτρα από τα 117. Γέμισε μια δεξαμενή 300 κυβικών που υπάρχει και πιστέψαμε ότι το πρόβλημα είχε λυθεί. Δυστυχώς η απόδοση της γεώτρησης έπεσε πάλι σήμερα κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 13 κυβικά/ώρα με αποτέλεσμα να προσπαθούμε τώρα να βρούμε άλλη λύση», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπάς, σύμφωνα με τον οποίο οι κάτοικοι διαθέτουν και πολλούς μπαξέδες, η άρδευση των οποίων «τραβάει» επίσης νερό.
 Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να εφαρμόσει  το ''capital control''  και στο νερό ο Δήμαρχος
πηγή

Σχόλιο του Somporo :

1.  Το ''capital control'' στο νερό,  δυστυχώς , εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Στανό, τους καλοκαιρινούς μήνες.

2. Αυτή η καραμέλα για τους μπαξέδες, τους κήπους , το γήπεδο κτλ πρέπει να σταματήσει. Αντί για τέτοιες αναφορές, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει επιτέλους να δώσει μια οριστική λύση .
Ξεκάθαρα πράγματα , 2-3 νέες γεωτρήσεις και κατασκευή δεξαμενής σε ψηλότερο σημείο.
 Μια λύση που θα λύνει και θα καλύπτει ΟΛΕΣ τις ανάγκες (όποιες κι αν είναι αυτές ) των κατοίκων του χωριού καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.
(Διαβάστε ένα ωραίο άρθρο για τους οικιακούς κήπους)

3. Αρθρα για να σκεφτείς

1 σχόλιο:

  1. «Πιασάρικος» τίτλος ανάρτησης που αν ανατρέξει κανείς στην πηγή θα καταλάβει. Άνθρωποι του περιβάλλοντος της προηγούμενης Δημοτικής αρχής που πρωτοστατούσαν στην περσινή φιέστα εγκαινίων, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και επιρρίπτουν ευθύνες στη νέα Δημοτική αρχή, απαιτώντας εδώ και τώρα νερό.
    Είναι έτσι όμως;
    Το πρώτο crash test της νέας γεώτρησης έγινε φέτος το καλοκαίρι αφού αυτή άρχισε να λειτουργεί στο τέλος του περσινού καλοκαιριού που οι απαιτήσεις στην κατανάλωση νερού άρχισαν να μειώνονται. Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις μέχρι τέλος του φετινού Ιούνη είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ζήτηση και με τις πρώτες ζέστες του Ιουλίου το πρόβλημα δεν άργησε να φανεί. Άρα προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλάμε για ολιγωρία. Αντίθετα δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά:
    Γιατί αυτή η επιμονή από την προηγούμενη Δημοτική αρχή να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη γεώτρηση με υπεραυξημένα επίπεδα σιδήρου και μαγγανίου στο νερό, που για να καταστεί πόσιμο έπρεπε να κατασκευαστεί μονάδα φίλτρανσης με πολύ υψηλό κόστος κατασκευής (700.000 €) και λειτουργίας; Πού πήγαν οι διαβεβαιώσεις για την ποσότητα της νέας γεώτρησης; Τι έγινε λάθος;
    Αναμφίβολα θα έπρεπε να δρομολογηθεί εφεδρική γεώτρηση όμως ποιος θα το περίμενε ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (10 μήνες) η επάρκεια της νέας γεώτρησης που τόσο διαφημίστηκε θα κατέρρεε ;
    Αυτό που πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα, ακόμα κι αν βρεθεί προσωρινή λύση, είναι να ξεκινήσουν μελέτες για 2-3 νέες γεωτρήσεις (όπως αναφέρεται και στο σχόλιο 2). Παράλληλα όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος και αν δεν κάνουμε στροφή στην ορθολογική χρήση του θα ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον και μάλιστα σύντομα.
    Ωστόσο μέχρι να βρεθεί η λύση θα πρέπει να σκεφτούμε αυτούς που βρίσκονται στα ψηλότερα σημεία του χωριού που δεν έχουν νερό εδώ και 2 βδομάδες και να αρκεστούμε στην αναγκαία και μόνο χρήση του. Αυτό που έγινε δύο φορές να εξαφανίζονται 300 κυβικά νερό μέσα σε 6 ώρες και να πλένονται μπαλκόνια και αυλές μεταμεσονύκτιες ώρες είναι απαράδεκτο και δεν μας τιμά καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή