τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ουρές, όχι για το 60αρι, αλλά για λίγο νερό. Τριτοκοσμικές εικόνες στο Στανό Χαλκιδικής

seleo


Τουλάχιστον 40 χρόνια πίσω έχει επιστρέψει χωριό της Χαλκιδικής, το οποίο δεν έχει νερό εδώ και ένα μήνα, σε κάποιες περιοχές του, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Ο Στανός του δήμου Αριστοτέλη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των κατοίκων να καλύπτονται με τον πιο εύκολο εναλλακτικό τρόπο: σε μια βρύση έξω από το χωριό που πηγάζει από το βουνό!



Οι περισσότεροι εξυπηρετούνται από τη βρύση , όπου πηγαίνουν σε καθημερινή βάση πλέον, για να πλύνουν τα ρούχα τους στις λεκάνες, για να γεμίσουν πλαστικά μπουκάλια με νερό, το οποίο στη συνέχεια το ζεσταίνουν σπίτι τους για να κάνουν μπάνιο ή για να το χρησιμοποιήσουν στην μαγειρική τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής περιγράφουν στο seleo.gr μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όπως μας είπαν, οι πιο τυχεροί, όσοι δηλαδή διαθέτουν κάποιο μεταφορικό μέσο, κάνουν μπάνιο στα διπλανά χωριά ή όπου έχουν κάποιο γνωστό που μπορεί να τους ανοίξει το σπίτι τους για να εξυπηρετηθούν! Η Αρναία για παράδειγμα, η περιοχή την οποία επισκέπτονται οι περισσότεροι, απέχει 8 χλμ. από τον Στανό. Εκτός λοιπόν από την ταλαιπωρία που βιώνουν, χρειάζεται να πληρώνουν καθημερινά για τέτοιου είδους δρομολόγια.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι ενδεικτικές της κατάστασης. (κλικ εδώ για να δείτε τις φωτο)

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, επισκέφθηκε εχθές το χωριό για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί. Όπως ανέφερε, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει με την γεώτρηση της περιοχής, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει κάποια σαφή απάντηση για το πότε θα τρέξει και πάλι νερό από τις βρύσες των σπιτιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, τα τεχνικά κλιμάκια δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να αξιολογήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να βρεθεί σύντομα μία λύση. Η γεώτρηση που παρουσίασε το πρόβλημα είναι η κεντρική, αυτή δηλαδή που τροφοδοτεί όλο το χωριό, η οποία μάλιστα λειτουργεί τους τελευταίους 11 μήνες. Μία πιο μικρή γεώτρηση, βοηθητική, που υπάρχει, δεν μπορεί από μόνη της να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.

Όπως μας ανέφεραν οι κάτοικοι, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα καθώς πέρυσι η ίδια κατάσταση επικράτησε για αρκετές ημέρες. Απ’ ότι φαίνεται η λύση που δόθηκε τότε, ήταν προσωρινή, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.


Πρέπει να σημειωθεί, πως ο Στανός είναι η δεύτερη περιοχή στην Ελλάδα με τις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες, στην οποία κατοικούν περίπου 1.200 άνθρωποι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου