τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

''Πρότεινε ένα βιβλίο'' (7)


Schmitt Eric  Emmanuel - Αγαπητέ Θεέ - εκδόσεις opera

"Αγαπητέ Θεέ,
Με λένε Όσκαρ, είμαι δέκα χρονών, έχω βάλει φωτιά στη γάτα, στο σκύλο, στο σπίτι (αν δεν κάνω λάθος έχω ψήσει και τα χρυσόψαρα), κι αυτή είναι η πρώτη φορά που σου γράφω, γιατί μέχρι σήμερα, λόγω του σχολείου, δεν είχα χρόνο. Σου το λέω ευθύς εξαρχής: σιχαίνομαι να γράφω. Για να γράψω, πρέπει πραγματικά να είμαι αναγκασμένος να το κάνω· γιατί το γράψιμο είναι γιρλάντα και στολίδι και μεταξωτή κορδέλα. Τι άλλο είναι το γράψιμο από ένα ωραιοποιημένο ψέμα; Το γράψιμο είναι για τους μεγάλους."

Στο βιβλίο "Αγαπητέ Θεέ" ο Schmitt Eric - Emmanuel αναφέρεται σε σημαντικές αξίες της ζωής που προβάλλονται μέσα από το θάνατο. Με απλή γραφή, με την μορφή επιστολών, ο συγγραφέας καταφέρνει να εκφράσει τους προβληματισμούς, τα όνειρα και τα γενικότερα συναισθήματα ενός δεκάχρονου αγοριού, του Όσκαρ, που πάσχει από λευχαιμία. Παραλήπτης των επιστολών είναι ο Θεός. Κάθε στιγμή μέσα στο νοσοκομείο είναι μοναδική για τον Όσκαρ.
Μέσα από τις επιστολές του ο μικρός Όσκαρ περιγράφει στο Θεό τις εμπειρίες του εκεί. Η άνετη ροή του κειμένου, η παραστατική γραφή, η αγνότητα της παιδικής σκέψης αλλά και η έμφαση στις σχέσεις του Όσκαρ με τους συνανθρώπους του, οι οποίες θα αποτελέσουν κομβικό σημείο στη διαχείριση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ίδιος δίνουν πρωτοτυπία στο έργο αυτό. Παράλληλα το έργο καταφέρνει να περάσει με εξαιρετικό τρόπο μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και αγάπης για την ζωή με φόντο το θάνατο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου