τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η μουσική που σου αρέσει δείχνει πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σου


Τα αποτελέσματα μιας έρευνας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. 

Το γούστο σου στη μουσική μπορεί να είναι μια ένδειξη για τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός σου, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.  

 Η έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο PLOS One αποκάλυψε ότι τη μελωδική και χαλαρή μουσική όπως το R&B, το soft rock και τη φολκ επέλεγαν συμμετέχοντες που κατάφερναν υψηλά σκορ στην κατανόηση, ενώ εκείνοι που ήταν καλοί στο να καταστρώνουν προγράμματα και να αναλύουν τις δομές προτιμούσαν το πανκ, το heavy metal και πιο σύνθετες μουσικές όπως την avant-garde jazz.  

 Οι ερευνητές επιστράτευσαν 4000 συμμετέχοντες και τους υπέβαλαν σε μια σειρά από τεστ για καταλήξουν εάν ήταν «της κατανόησης» ή «του προγραμματισμού», ρωτώντας τους για παράδειγμα εάν τους ενδιέφερε ο τρόπος που είναι φτιαγμένες οι μηχανές των αυτοκινήτων ή εάν ήταν καλοί στο να μαντεύουν πώς αισθάνονται οι άνθρωποι. 


Έπειτα τους έβαλαν να βαθμολογήσουν 50 σύντομα μουσικά κομμάτια από διαφορετικά στυλ, και ανακάλυψαν ότι οι «της κατανόησης» είχαν την τάση να προτιμούν απαλό R&B ή soft rock και «ανεπιτήδευτη» μουσική όπως η country και η φολκ, με τραγούδια όπως το "Hallelujah" του Jeff Buckley και το "Come Away With Me" της Norah Jones μεταξύ άλλων αγαπημένων. Αυτοί που πέτυχαν υψηλό σκορ στην κατανόηση επίσης προτιμούσαν αρνητικά συναισθήματα ή συναισθηματικό βάθος στους στίχους.   

Από την άλλη, αυτοί «του προγραμματισμού» είχαν ως αγαπημένη την έντονη μουσική και απεχθάνονταν την απαλή και την ανεπιτήδευτη, με κορυφαίο κομμάτι στις προτιμήσεις τους το "Enter Sandman" των Metallica.   

Ο διδακτορικός φοιτητής David Greenberg που ήταν επικεφαλής της ομάδας λέει: «Παρόλο που οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική παρουσιάζουν διακυμάνσεις έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα κατανόησης κάποιου και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που του αρέσει.  

 Στην πραγματικότητα, το διανοητικό τους στυλ –εάν είναι δυνατοί στην συμπάθεια ή δυνατοί στη μεθοδολογία- μπορεί να είναι καλύτερο μέσο πρόβλεψης για τη μουσική που τους αρέσει από ό, τι η προσωπικότητά τους».   

  Η ιδέα πίσω από το τεστ ήταν να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι αποφασίζουν αμέσως ποια τραγούδια αγαπούν και ποια μισούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία παρέχοντας υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τις playlist. 

  Ο Greenberg λέει: «Πολλά χρήματα σπαταλούνται για λογάριθμους που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη.   

  Ο Simon Baron-Cohen, καθηγητής ψυχοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πρόσθεσε: «Η έρευνα ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και ανθρώπους με ιδιαιτερότητες όπως ανθρώπους με αυτισμό ή εκείνους που είναι φανατικοί στο να ταξινομούν».  

 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου