τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Χωρίς κανένα έλεγχο η καταστροφή του δάσους

Η επένδυση προχωρεί κανονικά, οι καταγγελίες των κατοίκων διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά η αρμόδια επιτροπή έχει να συνεδριάσει από τον Ιούλιο του 2011
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ στην enet
 
Από τον Ιούλη του 2011 δεν έχει συνεδριάσει ακόμα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει μοναδικό της έργο τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, αν και έχει έτοιμη έκθεση για τις όποιες περιβαλλοντικές καταγγελίες αφορούν την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.

Παρ' όλα αυτά, η «επένδυση» προχωράει κανονικά, το δάσος καταστρέφεται, οι καταγγελίες των κατοίκων διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά το αρμόδιο όργανο του ΥΠΕΚΑ δεν συνεδριάζει.
Η σύσταση της Επιτροπής προβλεπόταν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων για την εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, που υπέγραψε τότε ως υπουργός Περιβάλλοντος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων έχει γίνει αντικείμενο δριμείας κριτικής από καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ίδιου πανεπιστημίου, αλλά και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας).
   
Η Επιτροπή Τήρησης των Περιβαλλοντικών Ορων του ΥΠΕΚΑ για τον έλεγχο της εξόρυξης χρυσού πρωτοσυστάθηκε τον Ιούλη του 2012, έναν χρόνο μετά την υπογραφή της ΜΠΕ, κι ενώ είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται οι πρώτες καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής και επιστήμονες. Εκτοτε, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η επιτροπή παρέμενε ουσιαστικά ανενεργή. Ενα χρόνο μετά, τον Ιούλη του 2013, το ΥΠΕΚΑ διέλυσε αυτή την επιτροπή και προχώρησε στην επανασύστασή της διορίζοντας νέα μέλη. Αλλά αν και πρόκειται για όργανο περιβαλλοντικού ελέγχου του υπουργείου και αφορά μια μεταλλευτική δραστηριότητα που έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο θόρυβο, έντονες αντιδράσεις, διχασμό της τοπικής κοινωνίας και συνεχή παρουσία της αστυνομίας με επεισόδια, συλλήψεις και δικογραφίες για κακουργήματα, το ίδιο το ΥΠΕΚΑ δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για να συγκαλέσει συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής και ως αποτέλεσμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ήδη έτοιμη έκθεση που έχει στη διάθεσή της σχετικά με την τήρηση ή όχι των περιβαλλοντικών όρων από την Ελληνικός Χρυσός και την Eldorado Gold, οι οποίες συνεχίζουν το έργο της καταστροφής στο δάσος του όρους Κάκαβος για τη δημιουργία του ανοιχτού ορυχείου και την κατασκευή φραγμάτων.
   
Το θέμα ομολόγησαν στους κατοίκους της περιοχής μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής, που βρέθηκαν τελικά χθες στη Χαλκιδική για να εξετάσουν μία και μόνο από τις πολλές καταγγελίες των κατοίκων. Επταμελές κλιμάκιο υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών του ΥΕΠΚΑ πήγε την περασμένη Παρασκευή στις Σκουριές και περισυνέλεξε δείγματα από τα στείρα υλικά με τα οποία η Ελληνικός Χρυσός στρώνει το δρόμο προς το εργοτάξιο των Σκουριών. Το κλιμάκιο βρέθηκε στην περιοχή έπειτα από πρόσκληση του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, ταξίαρχου Γιώργου Χατζηβασιλειάδη, παρά το ότι είχαν προηγηθεί πολλές προσκλήσεις και καταγγελίες των κατοίκων, αλλά και τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης, όπου οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν τόσο για τα υλικά του συγκεκριμένου δρόμου όσο και για τις προκάτ κατασκευές που τοποθετήθηκαν στο εργοτάξιο χωρίς πολεοδομική άδεια.
   
Αν και οι καταγγελίες για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περιοχή είναι πολλές, το κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ πήρε δείγματα μόνο από τα υλικά κατασκευής του δρόμου και δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες για παρουσία χημικών στα νερά ή με την παράνομη εγκατάσταση των προκάτ κτισμάτων μέσα στο εργοτάξιο των Σκουριών. Μόνο έπειτα από προτροπή των κατοίκων, οι αστυνομικοί που συνόδευαν το κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ προσήγαγαν δύο εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός, που έκαναν εργασίες στα συγκεκριμένα προκάτ κτίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου