τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Η άστεγη Ευρώπη και τα «σοκαριστικά απόβλητα»

Τα 11 εκατ. άδεια σπίτια της Ευρώπης θα μπορούσαν να στεγάσουν ανθρώπους που μένουν στο δρόμο ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ.
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ

 
Περίπου 11 εκατ. σπίτια σε όλη την Ευρώπη είναι κενά -αριθμός που θα μπορούσε να στεγάσει όλους  τους αστέγους της ΕΕ πάνω από δύο φορές, σύμφωνα με έκθεση των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Τα παρακάτω στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την εφημερίδα The Guardian (www.guardian.co.uk) και δημιουργούν πολύ δυσάρεστα συναισθήματα, αν τα συγκρίνουμε με τους αστέγους που κυκλοφορούν γύρω μας.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: μεταξύ των πρωτοπόρων χωρών με ακατοίκητα σπίτια είναι:
- Το Ηνωμένο Βασίλειο με 700.000
- Η Γερμανία, με 1,8 εκατ.
- Η Γαλλία με 2,4 εκατ.
- Η Ισπανία με 3,4 εκατ. σπίτια που μαραζώνουν χωρίς ενοικιαστές

Τα υψηλά ποσοστά άδειων σπιτιών αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Στη Γαλλία, ο αριθμός των κενών κατοικιών έχει αυξηθεί σχεδόν κατά μισό εκατ. από το 2009. Οι παραπάνω δεν είναι οι μόνες χώρες με «κακές επιδόσεις». Στη λίστα βρίσκονται επίσης η Ελλάδα και η Πορτογαλία, των οποίων η οικονομική κατάσταση είναι αναμφισβήτητα πολύ χειρότερη από τις προαναφερθείσες χώρες.

Πριν από την οικονομική κρίση του 2007-08 δημιουργήθηκε μια έκρηξη στον τομέα της στέγασης. Οι άνθρωποι αγόραζαν ακίνητα συνεχώς. Ένας σημαντικός αριθμός αυτών των σπιτιών μάλιστα δεν προορίζονταν για τη στέγαση των αγοραστών τους, ήταν απλώς επενδύσεις. Πολλά από αυτά γκρεμίστηκαν και ξαναφτιάχτηκαν, για να ανέβει ακόμα περισσότερο η αξία τους. Η τάση αυτή είναι πολύ ισχυρή στο Λονδίνο, ενώ οι τιμές από την κρίση του 2007 έχουν αυξηθεί κατά ένα εντυπωσιακό 27%. Και οι πρακτικές στις αυξήσεις των τιμών έχουν γίνει πανευρωπαϊκή συνήθεια.

Ακτιβιστές και οργανισμοί που αγωνίζονται για το δικαίωμα στέγασης χαρακτηρίζουν τα άδεια σπίτια ως «σοκαριστικά απόβλητα», ειδικά σε μια εποχή που υπάρχουν περισσότεροι άστεγοι στους δρόμους από ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία, όπου οι εξώσεις και οι κατασχέσεις ολοένα και αυξάνονται και οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός FEANTSA (http://www.feantsa.org/), η ομπρέλα που ενώνει όλες τις οργανώσεις που ασχολούνται με το φαινόμενο των αστέγων, συνιστά στις κυβερνήσεις να διαθέσουν τα άδεια σπίτια στην αγορά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του UK Chartered Institute of Housing (http://www.cih.org/), Gavin Smart, ένα μεγάλο μέρος των σπιτιών αυτών έχει ρημάξει ή απλώς βρίσκεται σε περιοχές χωρίς ακμάζουσα οικονομία. Πολλά από αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθεί η στεγαστική κατάσταση.

Έχουμε κι εμείς όμως ένα καλό παράδειγμα: την πρώτη Κοινωνική Πολυκατοικία για άστεγους και οικονομικά περιθωριοποιημένους πολίτες της Αθήνας. Ένα κτίριο-φάντασμα που στεκόταν άδειο ανακαινίστηκε και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει οικογένειες. Πολλοί ιδιώτες έχουν επίσης προσφέρει σπίτια που έμεναν κλειστά, για να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό. Η κοινωνική αλληλεγγύη λειτουργεί ως αντίδοτο σε μια ανάλγητη κοινωνία. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό, πρέπει και η ανάλγητη «Ευρώπη του πολιτισμού», τα κράτη και οι κυβερνήσεις της, να κάνουν το ίδιο.


Διαβάστε επίσης: Πολυκατοικία για άστεγους

http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG5913

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου