τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τα 4 πιο ακραία κλιματικά ρεκόρ της Γης!

1.  Το πιο τουτρουτιστό άκρο.
Το πιο ψυχρό σημείο της Γης βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, και συγκεκριμένα στον ρωσικό ερευνητικό σταθμό Βοστόκ της Ανταρκτικής.
Στις 21 Ιουλίου 1938, ο σταθμός κατέγραψε -89, 2 βαθμούς C ! Αυτή είναι η...πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ.

 Ο σταθμός του Βοστόκ, με 3.488 υψόμετρο και σχεδόν 3 μήνες πολικής νύχτας, δημιουργεί ένα πολύ αφιλόξενο περιβάλλον, όπου οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι δεν ανεβαίνουν πάνω από τους -25 βαθμούς C.
Ωστόσο, το Βοστόκ δεν είναι το πιο κρύο μέρος της Ανταρκτικής. Υπάρχουν τοποθεσίες πιο "τσιμπημένες" στο ψύχος, μόνο που δεν υπάρχει κανείς εκεί για να το καταγράψει.

2.  Το πιο μουλιασμένο άκρο.
Πάνω από τις ομιχλώδεις κοιλάδες της Μεγκαλάγια, στην Ινδία, απλώνεται το Σεραπούνγκι, το πιο βροχερό μέρος της Γης.
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μουσώνων έχει κερδίσει 2 παγκόσμια ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες: δέχτηκε τις περισσότερες βροχές σε ένα χρόνο (22,987 χιλιοστά βροχής μεταξύ Αυγούστου του 1860 και του Ιουλίου του 1861) και τις περισσότερες βροχές σε ένα μήνα (9.300 χιλιοστά βροχής τον Ιούλιο του 1861).
Σήμερα, λόγω των κλιματικών αλλαγών, οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί, οπότε κατέχει τη δεύτερη θέση. Τα σκήπτρα τώρα κρατάει το κοντινό Μαουσινράμ, με ύψος βροχής 12.163 χιλιοστά. Ωστόσο, το ρεκόρ του Σεραπούνγκι δεν το έχει ξεπεράσει.
3.  Το πιο ξηρό άκρο.
Το πιο ξηρό σημείο του κόσμου βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, μια λωρίδα γης στις ακτές του Ειρηνικού, που αποτελείται κυρίως από αλμυρές λεκάνες (αλυκές) και άμμο.
Σε ορισμένα σημεία της ερήμου η βροχή που πέφτει είναι μόλις 1 χιλιοστό το χρόνο και μόνο η ομίχλη από τη θάλασσα προσφέρει υγρασία ώστε να μεγαλώνουν φύκη, λειχήνες και κάκτοι. Σε κάποια άλλα σημεία της ερήμου δεν πέφτει ποτέ βροχή και το έδαφος συγκρίνεται με αυτό του πλανήτη Άρη.



4.  Το πιο τσουρουφλιστό άκρο.
Το ρεκόρ του πιο ζεστού σημείου της Γης το έχει μέχρι αυτήν τη στιγμή η Αλ Αζιζίγια της Λιβύης, μια περιοχή 55 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα, την Τρίπολη. Η θερμοκρασία - ρεκόρ της Αλ Αζιζίγια καταγράφηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1922, στο κτήμα ενός Ιταλού κτηνοτρόφου, και ήταν 58 βαθμούς C υπό σκιά!.
Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι τι είδους θερμόμετρο χρησιμοποίησαν για να πάρουν τη θερμοκρασία, ούτε αν η θερμοκρασία τους χτύπησε στο κεφάλι.


Ελένη Φατσέα

 http://www.i-diadromi.com/2011/11/4.html#ixzz1eEkvMmgs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου