τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Από τον black-pit πήραμε το παρακάτω κείμενο που το έγραψε με αφορμή την χθεσινή ανάρτηση για τις αυγομαχίες και με μια οξεία αλλά νομίζουμε αληθινή και γνήσια γλώσσα καταθέτει την άποψή του για τέτοιου είδους "πολιτιστικές" εκδηλώσεις. Άποψη που νομίζουμε πως θα ανοίξει συζήτηση. Δυστυχώς το κείμενο είναι χωρίς τόνους, επειδή μετατρέψαμε το μέηλ του από κεφαλαίους σε πεζούς χαρακτήρες. Ο τίτλος του άρθρου είναι δικός του.

Γράφει ο Black-pit

Τωρα τελευταια παρατηρω αποσβωλομενος τα νεα ηθη και εθιμα που προσπαθουν να επιβαλλουν στην ελληνικη κοινωνια.Σε ποια κειμενα ιστορικα και σε ποιες γραφες υπαρχει η αυγομαχια ως εθιμο.Ποιοι ειναι αυτοι οι ηλιθιοι που προσπαθουν να μετατρεψουν την κοινωνια σε ρωμαικη αρενα.Καθε τι βλακωδες μεταδιδεται και υιοθετειται σε χρονο ρεκορ απο τους δηθεν θεματοφυλακες της πολιτιστικης μας κληρονομιας.Που ειναι οι χοροι ? Που ειναι τα τραγουδια? Που ειναι η γλωσσα? Που ειναι η μαγειρικη ? Που ειναι η ιστορια?Χαθηκαν ολα στο βωμο της ρωμαικης αρενας.

περισσότερα

2 σχόλια:

  1. Tina - Επιτέλους αντίδραση!
    Συγχαίρω τον συντάκτη του κειμένου γιατί έχει το σθένος και αντιδρά!Παρακολουθούμε αποσβολωμένοι και ασάλευτοι να επικρατεί πανηγυρικά η δικτατορία των ηλιθίων!Αυτών που είτε απο άμετρη βλακεία και έλλειψη παιδείας είτε απο σκοπιμότητα (βλέπε πολιτικοί ταγοί)οδηγούν την κοινωνία μας σε μαρασμό και σε πολιτιστική εξαθλίωση!Ευτυχώς έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας και τα ακηδεμόνευτα κινήματα.Ίσως υπάρχει ακόμα ελπίδα!

    http://activistis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8783:2011-04-27-21-40-28&catid=46:2009-02-06-13-38-24&Itemid=82#JOSC_TOP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τεκίδης Δημήτριος
    Μη το βλέπεις στα στενά παραδοσιακά-πολιτιστικά πλαίσια . Εγώ από μικρό παιδί θυμάμαι τη μητέρα μου που μου έδεινε 1-2 αυγά και μετά την ανάσταση τσουγκρίζαμε με τους συγγενείς και φίλους . Το ίδιο έκαναν και οι παπούδες μου . Επομένως κάτι προυπήρχε .
    Άλλωστε η ζωή εξελίσσεται και μαζί εξελίσσονται πολλά άλλα πράγματα . Είναι λογικό και φυσικό επακόλουθο να υπάρχει επηρεασμός και προσαρμογή σε νέα δεδομένα .
    Παραδείγματα : α) Παλαιότερα τα ποντιακά τραγούδια συνοδεύονταν με την παραδοσιακή ποντιακή λίρα (κεμεντζέ) , στη συνέχεια συνοδεύτηκαν και με κλαρίνο το οποίο όμως ακουστικά ήταν εξίσου υπέροχο . Αυτό δε σημαίνει ότι χάθηκε η παράδοση ;
    β) Παλαιότερα στην εκκλησία οι γυναίκες πήγαιναν με μαντήλες στο κεφάλι και μακριές φούστες , τώρα πηγαίνουν με βαμένα μαλιά και χείλη , εξώπλατα , μίνι και παντελόνια . Αυτό δε σημαίνει πως δεν πιστεύουν . Θυμάσαι τη φράση του Χριστόδουλου ; '' Παιδιά μου σας θέλω στην εκκλησία έτσι όπως είστε , με σκουλαρίκια , μίνι και παντελόνια '' .
    Τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να ξέρεις πως στο Μεσημέρι υπάρχει σύλλογος αυγομάχων εδώ και 10-15 χρόνια που διοργανώνει τις αυγομαχίες .
    Η προχθεσινή εκδήλωση δε χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο όπως χρηματοδοτείται ο σύλλογος Επανομής για τα Αργύρια αλλά έγινε μία λαχειοφόρος κλήρωση (κληρώθηκαν δύο κατσίκια ) για να καλυφθούν τα έξοδα της διοργάνωσης .
    Δεν πρέπει να φεύγει απαρατήρητο το γεγονός πως με τέτοιες εκδηλώσεις αλλά και πανηγύρια δημιουργείται μια οικονομική κίνηση για τα καταστήματα κάθε χωριού - που τόσο ανάγκη την έχουν - αφού συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο . Δεν είμαστε μεγαλούπολη .
    Τέλος κανένας δεν πηγαίνει σε εκδήλωση που δεν τον ενδιαφέρει .
    Όσοι λοιπόν παραβρέθηκαν σημαίνει πως κάτι τους άρεσε . Εμένα σηκωτό να με πάρεις για ψάρεμα ή κυνήγι δεν πηγαίνω . Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να έχω αρνητική άποψη για τους άλλους που τους αρέσει και να είμαι μάλλιστα και απόλυτος .
    Και για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις , δεν είμαι ούτε καν μέλος του πολιτιστικού συλλόγου ούτε του συλλόγου αυγομάχων ούτε τοπικός σύμβουλος .
    http://activistis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8783:2011-04-27-21-40-28&catid=46:2009-02-06-13-38-24&Itemid=82#JOSC_TOP

    ΑπάντησηΔιαγραφή