τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Οι άποροι του Θερμαϊκού έχουν τη δική τους Νύμφη

Λίγο πριν από το κλείσιμο της θερινής κηπευτικής σεζόν, το θερμοκήπιο του κ. Μιχάλη, παραγωγού από το Αγγελοχώρι, ήταν φορτωμένο με καρπούς λαχανικών.
Ο ίδιος όμως μαράζωνε. Εκατοντάδες φρέσκες πιπεριές και μελιτζάνες, πολύ καλής ποιότητας αλλά μικρές σε μέγεθος και συνεπώς ακατάλληλες για πώληση, θα κατέληγαν στη χωματερή, μια και ο χρόνος πίεζε τον παραγωγό να ξηλώσει τα φυτά του καλοκαιριού για να προετοιμάσει το έδαφος για το χειμερινό φύτεμα. Ο ίδιος τότε σκέφτηκε να δωρίσει την παραγωγή σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Την περασμένη Κυριακή, κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού επισκέφθηκαν το θερμοκήπιο για λίγες ώρες, εξασφαλίζοντας λαχανικά για ολόκληρο το χειμώνα! «Πήραν μεγάλες ποσότητες, για να αποθηκεύσουν στην κατάψυξη.
Το ζήτημα είναι να βρεθούν κι άλλοι τέτοιοι παραγωγοί», λέει ο κ. Χρήστος Ιβάνοβιτς, συνταξιούχος φυσικοθεραπευτής και ιδρυτικό στέλεχος της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Θερμαϊκού.
Επειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον παραγωγό, ο ίδιος μεσολάβησε για να διανεμηθούν τα λαχανικά σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες που υποστηρίζονται από την Πρωτοβουλία, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιείται στις περιοχές του Θερμαϊκού: στην Περαία, στην Αγία Τριάδα, στους Νέους Επιβάτες, στους πρώην δήμους Μηχανιώνας και Επανομής, οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ξέρουν ότι υπάρχει για αυτούς απάγκιο.
«Αρκετοί είναι νέοι, ανήκουν στη μέση αστική τάξη. Αγόρασαν σπίτια στην Περαία με δάνεια, στην πορεία όμως έμειναν άνεργοι». Τονίζει ωστόσο πως η Πρωτοβουλία Θερμαϊκού έχει διττό χαρακτήρα: «Δεν βοηθάμε μόνο, αλλά αντιπαλεύουμε την πολιτική κατάσταση με ακτιβιστικές ενέργειες».
«Εχουμε φίλους που έχουν διαθέσει χωράφια 10 στρεμμάτων, μέσα από τη σοδειά των οποίων στηρίζονται εκατοντάδες άπορες οικογένειες του δήμου. Η δράση αυτή ονομάζεται αγροκαλλιέργεια και έχει δύο επμέρους κατευθύνσεις: την κοινή αγροτοκαλλιέργεια και τους ατομικούς λαχανόκηπους», λέει ο κ. Ιβάνοβιτς, αναφερόμενος στην «κοινή καλλιέργεια 9,5 στρεμμάτων ρεβιθιού», καθώς και την ύπαρξη «40 περίπου λαχανόκηπων (50 τ.μ. έκαστος) που έχουν διατεθεί σε μέλη και φίλους της Πρωτοβουλίας». Το «στέκι», όπως το αποκαλούν μεταξύ τους τα μέλη, στεγάζεται σε ένα κτήριο 200 τ.μ., το μισό από το οποίο είναι εξοπλισμένο με ρούχα.
«Οποιος έχει ανάγκη έρχεται και παίρνει», λέει ο κ. Ιβάνοβιτς και περιγράφει τη μεγάλη αποθήκη του κτηρίου, στα ράφια της οποίας υπάρχουν συσκευασμένα τρόφιμα, παιδικές τροφές, παιχνίδια κ.ά. Σε μια άλλη πλευρά του κτηρίου δημιουργήθηκε πρόσφατα μια δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς -αυτή τη στιγμή έχει στους κόλπους της 300 βιβλία-, ενώ προσεχώς θα ανοίξει τις πύλες της η αίθουσα προβολών ντοκιμαντέρ. «Προσεχώς θα λειτουργήσει και Κοινωνικό Φροντιστήριο, το οποίο αναμένεται να βρει μεγάλη ανταπόκριση», λέει ο κ. Ιβάνοβιτς. Ιδιαίτερη απήχηση στους πολίτες της περιοχής έχουν τα παζάρια χωρίς μεσάζοντες που διοργανώνει η Πρωτοβουλία.
«Στο τελευταίο παζάρι συγκεντρώθηκαν 2.500-3.000 άτομα. Αυτή την περίοδο οι κυρίες της Πρωτοβουλίας φτιάχνουν μαρμελάδες και γλυκά για το επόμενο παζάρι, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου. Εχουμε απευθύνει κάλεσμα σε συνεταιρισμούς και παραγωγούς που θέλουν να προσφέρουν τα προϊόντα τους απευθείας στον καταναλωτή. Μέσα από τα παζάρια αυτά καλύπτουμε και τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων», ισχυρίζεται ο κ. Ιβάνοβιτς.
Στη συνέχεια, με ικανοποίηση περιγράφει πώς ενισχύθηκε η προσπάθεια της Πρωτοβουλίας για παροχή ιατρικής περίθαλψης σε απόρους, ανέργους και ανασφάλιστους κατοίκους του Δήμου Θερμαϊκού. «Απευθυνθήκαμε σε γιατρούς της περιοχής οι οποίοι διέθεσαν χώρο μέσα στα ιατρεία τους, γι' αυτό το σκοπό. Ετσι δημιουργήσαμε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας για ευπαθείς ομάδες».
Σημασία έχει η πράξη και όχι η ταυτότητα των ανθρώπων που προσφέρουν. Ωστόσο αξίζει κανείς να αναφερθεί στη συνεχή στήριξη που παρέχει στους συνανθρώπους του ο κ. Μιχάλης Κόκκινος, ιχθυοπώλης από την Περαία. Πριν από λίγο καιρό, σε μια «επιχείρηση-αστραπή», όπως λέει, διανεμήθηκαν σε περισσότερες από 70 οικογένειες 12 κιβώτια ψάρια, σαφρίδια, σαρδέλες και γάβρος. «Το έχει επαναλάβει πολλές φορές δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του προς αυτούς που έχουν ανάγκη», λένε οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας.

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=380394

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου