Είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που τους δίνει άσυλο
Άδεια μόνιμης παραμονής σε πρόσφυγες από τη Συρία, αποφάσισε να χορηγεί η Σουηδία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η απόφαση αφορά όλους τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής στη Σουηδία για λόγους ανθρωπιστικής προστασίας.
Η Σουηδία γίνεται έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει άδεια μόνιμης παραμονής σε Σύρους πρόσφυγες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σουηδικές αρχές μετανάστευσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην χορήγηση αδειών παραμονής, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία. Μέχρι τώρα, μόνιμη άδεια παραμονής είχε χορηγηθεί σε περίπου τους μισούς από εκείνους που ζητούσαν άσυλο και προέρχονταν από τη Συρία, ενώ οι άλλοι μισοί λάμβαναν τριετή άδεια παραμονής .
Μετά την ανακοίνωση της 3ης Σεπτεμβρίου, που έκανε το Σουηδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης (Migrationsverket), όλοι οι αιτούντες, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμες άδειες παραμονής. Πρακτικά η απόφαση σημαίνει πως οι περίπου 8.000 Σύροι με προσωρινή άδεια παραμονής στη Σουηδία θα είναι πλέον σε θέση να παραμείνουν στη χώρα μόνιμα. Επίσης θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν τις οικογένειές τους στη Σουηδία.
Ο Malek Laesker, αντιπρόεδρος του Συρο-Αραβικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Σουηδίας (Syrisk arabiska kulturföreningen i Sverige), χαιρέτισε την απόφαση αλλά παράλληλα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. "Το γεγονός ότι η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που ανοίγει τα χέρια της για βοήθεια είναι τόσο θετικό όσο και αρνητικό", είπε, εξηγώντας ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην αναπτυσσόμενη αγορά της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Το 2012 και το 2013, συνολικά 14.700 Σύροι αιτούντες άσυλο κατέφυγαν στη Σουηδία. Μαζί με τη Γερμανία, η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ που δέχθηκε το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο.
Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο Μετανάστευσης της Σουηδίας προειδοποίησε ότι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μπορεί να είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις ενέργειές τους στη Συρία θα χάσουν το δικαίωμά χαρακτηρισμού ως πρόσφυγες ή άτομα χρήζοντα προστασίας. (Πηγή: dw.de)
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου