τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Γκάρβεϊ Μάρκους: Ο ήρωας της Τζαμάικα


 Η τύχη ποτέ δε βοήθησε κανέναν κατατρεγμένο. Η δράση, η αυτοδυναμία και το όραμα για το μέλλον είναι τα μόνα μέσα που οι σκλάβοι διαθέτουν για να δουν και να ανάψουν τον πυρσό της ελευθερίας τους» - Γκάρβεϊ Μάρκους


Σαν σήμερα, το 1887 ο Μάρκους Γκάρβεϊ ήρθε στη ζωή για να γίνει «προφήτης» του θρησκευτικού κινήματος «Ρασταφάρι» και να δώσει με τον αγώνα του και τη διορατικότητά του ελπίδες στους Μαύρους της Αμερικής για να παλέψουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

Ο Μάρκους Γκάρβεϊ γεννήθηκε στη Τζαμάικα από πατέρα χτίστη και μητέρα αγρότισσα. Την αγάπη για τη γνώση την άντλησε από τη βιβλιοθήκη του πατέρα του για να την διευρύνει λίγα χρόνια αργότερα μέσω της μεγάλης συλλογής βιβλίων του θείου του.


Στα δεκατέσσερά του χρόνια, όταν τελείωσε τη μέση εκπαίδευση, έπιασε δουλειά στο τυπογραφείο PA Benjamin, Limited. Το 1907 εξελέγη αντιπρόεδρος της ένωσης Kingston, όμως η συμμετοχή του σε μια απεργία των τυπογράφων, ένα χρόνο μετά, του στέρησε τη θέση που κατείχε.

Το 1910 ο Γκάρβεϊ άφησε τη Τζαμάικα για να ταξιδέψει στην Κεντρική Αμερική όπου και ξεκίνησε να εργάζεται ως συντάκτης για μια ημερήσια εφημερίδα με τίτλο «La Nacionale». Μετά από λίγους μήνες, μετακόμισε στην Κολόν, του Παναμά, όπου ανέλαβε την επιμέλεια μιας δεκαπενθήμερης εφημερίδας, προτού επιστρέψει στην Τζαμάικα το 1912.

Στα ταξίδια που έκανε του δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η ζωή των Μαύρων είναι να ενωθούν ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική, πολιτική και οικονομική ελευθερία τους. Ο πρωτοστάτης των δικαιωμάτων των Αφρο-αμερικανών και πολιτικός ακτιβιστής, οραματιζόταν ένα Παναφρικανικό κίνημα επιστροφής των Μαύρων στην πατρίδα τους, ασκώντας παράλληλα αρνητική κριτική στις ευρωπαϊκές αποικιοκρατικές δυνάμεις που κρατούσαν την ήπειρο υπό την κατοχή τους.

Στα κείμενα του ο Γκάρβεϊ μιλούσε για μια κοσμοθεωρία απελευθέρωσης από τα δεσμά του ρατσισμού μέσα από τον προσωπικό εξαγνισμό και την επιστροφή στις ρίζες, δηλαδή στην Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, «προφήτευε» την ενθρόνιση ενός μαύρου Βασιλιά στην Αφρική, που θα αποτελούσε τον οιωνό της απελευθέρωσης των Μαύρων από τις χώρες σκλαβιάς τους και την ταυτόχρονη επιστροφή τους στη «γη της επαγγελίας».

Η «προφητεία» του Γκάρβεϊ, εκπληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς στην Αιθιοπία το 1930, ο Ρας Ταφάρι Μακόνεν, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Χαϊλέ Σελασιέ A', ανακηρύσσεται αυτοκράτορας και αναγνωρίζεται από τους οπαδούς του Γκάρβεϊ, ως ο «μεσσίας» που θα τους απελευθερώσει.

Ο τζαμαϊκανός οραματιστής έσβησε «μόνος, άσημος και φτωχός» στις 10 Ιουνίου 1940 μετά από δύο εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο, φήμες υποστήριζαν ότι ο Μάρκους Γκάρβεϊ δηλητηριάστηκε πάνω σε πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Λόγω των δύσκολων συνθηκών μετακίνησης κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γκάρβεϊ κηδεύτηκε στο Λονδίνο, αλλά το σώμα του επέστρεψε στη γενέτειρά του, το 1964, μετά την επίσημη ανακήρυξη του σε πρώτο εθνικό ήρωα της Τζαμάικα.

http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου