τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Χρειάστηκαν 1.700 Αστυνομικοί Και Ένα Τανκ Για να Εκδιωχθούν 31 Καταληψίες Από Μια Πιτσαρία Της Βιέννης


Εάν διαβάσατε τον Οδηγό του VICE για τη Βιέννη, γνωρίζετε ήδη ότι οι καταλήψεις στην πρωτεύουσα της Αυστρίας ουσιαστικά είναι μερικά μισοκαταστρεμμένα σπίτια όπου ζουν πανκόβιοι και τα περισσότερα από αυτά χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση ή τουλάχιστον λειτουργούν υπό την ανοχή της κυβέρνησης.

Αυτό μέχρι πριν από λίγες μέρες, όταν η μοναδική πραγματική κατάληψη της Βιέννης, η περιβόητη Pizzeria Anarchia έκλεισε. Χρειάστηκαν 1.700 αστυνομικοί, 12 ώρες, ένα τανκ και ένας εκτοξευτήρας νερού για να αναγκάσουν τους 31 καταληψίες να εγκαταλείψουν την κατάληψη. Η  Pizzeria Anarchia μπορεί να μην υπάρχει πλέον, αλλά η ιστορία της πτώσης της αποτελεί ντροπή για την τοπική αστυνομία και ένα παράδειγμα των ξεδιάντροπων τακτικών που χρησιμοποιούν.

Η κατάληψη άρχισε να λειτουργεί κάποια στιγμή το 2012, όταν μια ομάδα αναρχικών προσκλήθηκε να ζήσει σε μια πρώην πιτσαρία από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της. Ωστόσο πριν από μερικές εβδομάδες, οι καταληψίες έλαβαν σημείωμα έξωσης. Σύμφωνα με τους καταληψίες, η επιχείρηση εντασσόταν σε ένα σκοτεινό σχέδιο της εταιρίας που έχει το κτίριο προκειμένου να αναγκάσει τους ενοίκους να μετακομίσουν και να αυξήσει με αυτό τον τρόπο τα μηνιαία μισθώματα.

«Εδώ μας προσκάλεσαν οι ιδιοκτήτες του κτιρίου», μας είπε ένας από τους ανώνυμους καταληψίες. «Είπαν ότι αισθάνθηκαν λύπη για εμάς και ήθελαν να κάνουν κάποιου είδους κοινωνικό έργο. Μας είπαν ότι το μέρος ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένο και ότι μπορούσαμε να μείνουμε για έξι μήνες. Ωστόσο, στη συνέχεια, ανακαλύψαμε ότι ζούσαν ακόμα εδώ κάποιοι ενοικιαστές-και το σχέδιό τους ήταν να μας αναγκάσουν να μετακομίσουμε επειδή υποτίθεται ότι κάνουμε πολύ θόρυβο και τους δημιουργούμε πολλά προβλήματα. Όταν καταλάβαμε την απάτη, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους ενοικιαστές και καταλάβαμε ολόκληρο το κτίριο. Στόχος ήταν να δείξουμε ότι οι απλοί άνθρωποι θα μπορούσαν πραγματικά να στηρίξουν το δίκιο τους κατά αδίστακτων επιχειρήσεων και μεσιτών κερδοσκόπων».


Ένας άλλος πρόσθεσε: «Η βία δεν ξεκινά με εμάς».

Όταν εξηγήσαμε τους στόχους μας, μας επέτρεψαν να περάσουμε τη νύχτα με τους καταληψίες στην Pizzeria Anarchia. Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, ακόμα και χαρούμενη -εκτός από το αλκοόλ και το χόρτο, πολλοί φλέρταραν, ενώ άλλοι είχαν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν το πώς θα κατασκευάσουν τα οδοφράγματα για να σταματήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που έρχονταν.

«Το να βρεις ένα μέρος για να μείνεις είναι πολύ δύσκολο», εξήγησε ένας από τους πανκ που επισκεπτόταν το χώρο. «Αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν εδώ με την άδεια του ιδιοκτήτη, κάτι που στην αρχή φαινόταν ιδανικό. Όμως τώρα τους πετάνε έξω για ακόμα μία φορά».

Γύρω στις 5 πμ, το στήσιμο των οδοφραγμάτων έγινε χωρίς πολύ συζήτηση. Η αστυνομία έφθασε λίγο αργότερα, αλλά προς έκπληξή μας κράτησαν απόσταση. Ήταν λίγο πριν τις 10πμ που πλησίασαν, για να τους υποδεχθούν με παθητική και ειρηνική αντίσταση -συν μερικές χρωμοβόμβες και feather bombs. Χάρη στην καλή προετοιμασία των καταληψιών και τα μεγάλα οδοφράγματα και στις δυο πόρτες, η αστυνομία χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα για να μπει τελικά μέσα στο κτίριο και να μετακινήσει και τους 31 καταληψίες από το σημείο.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, η αστυνομία απαγόρευσε στον Τύπο να βρίσκεται εδώ (μια συζητήσιμη παραβίαση του νόμου περί ελευθερίας του Τύπου, αφού δεν έγιναν εγκλήματα πολέμου ή δεν υπήρχαν σφοδρές μάχες σε εξέλιξη), αλλά καταφέραμε να φθάσουμε στην ταράτσα ενός φίλου εκεί κοντά, μέχρι που το τανκ κατάφερε να κατεδαφίσει τις εισόδους. Σε αυτό το σημείο ήταν που πιθανώς ο κόσμος άρχισε να αναρωτιέται πως ένα μάτσο άτομα με ψιλοπαραβατική συμπεριφορά κατάφεραν να κρατήσουν την αστυνομία μακριά, βάζοντας απλώς και μόνο έπιπλα πίσω από την πόρτα.

Γύρω στο σούρουπο, η αστυνομία κατάφερε τελικά να μπει στο κτίριο και στον τρίτο όροφο, όπου συνέλαβαν τους τελευταίους διαδηλωτές που αντιστέκονταν. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων δυο χρόνων. Το κόστος ακόμα δεν έχει υπολογιστεί.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου