τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ψήφισμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις εξορύξεις χρυσού

Το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει την αλληλεγγύη του και πλήρη στήριξη στον μεγαλειώδη αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, του Έβρου και της Ροδόπης ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού. Αποδοκιμάζουμε έντονα τις πρακτικές παραπλάνησης, εκμαυλισμού συνειδήσεων, καταστολής και εκφοβισμού που επιχειρούν οι επιχειρηματίες σε συνεργασία με τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
Η ένταση των εξορύξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνοδεύεται από εκτεταμένες οικολογικές και κοινωνικές καταστροφές και υπαγορεύεται και κυριαρχείται από πολυεθνικές. Στην μνημονιακή Ελλάδα, οι εξορύξεις χρυσού διαφημίζονται ως σανίδα σωτηρίας, ενώ στην πραγματικότητα είτε παραδίδονται δωρεάν είτε αποτελούν πεδίο νέας αφαίμαξης δημόσιου χρήματος για αμφίβολα σχέδια.
Καταδικάζουμε πρακτικές και καταστάσεις που βιώσαμε, όπως τις εισβολές της αστυνομίας στα σπίτια των κατοίκων, τις αθρόες προσαγωγές ,την παράνομη δια της βίας λήψη γενετικού υλικού, τις συλλήψεις αγωνιστών. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων αγωνιστών καθώς και την άμεση παύση όλων των διώξεων εναντίων των κατοίκων. Καταδικάζουμε την προπαγάνδα της εταιρείας με στημένες συγκεντρώσεις και πληρωμένα ταξίδια δημοσιογράφων, το ρόλο συγκεκριμένων ΜΜΕ στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και τη στοχοποίηση των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας που ενωμένη αντιστέκεται.
Καταγγέλλουμε την πλήρη απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους από τις δραστηριότητες της Eldorado, η οποία ανεξέλεγκτα παρανομεί και αυθαιρετεί μετατρέποντας την περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής σε προτεκτοράτο της. 
 Το μεγαλειώδες κίνημα πολιτών ενάντια στις εξορύξεις κλονίζει τη νεοφιλελεύθερη αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας και ανοίγει δρόμους για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της παραγωγής με όρους κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται πως η κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα στηριχθεί από το λαό, θα ακυρώσει τις συμβάσεις για εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα. Θα σταματήσει το συντελούμενο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα και -μαζί με την κοινωνία- θα προωθήσει εναλλακτικά μοντέλα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλουμε τα δάση τη γη και το νερό και όχι έναν τάφο φτιαγμένο από χρυσό
 
Ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.
 
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου