τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Εξαρτημένη από τις τιμές της αγοράς η επένδυση για το χρυσό...

...ευκαιρία για έναν πραγματικά βιώσιμο προσανατολισμό της οικονομίας.
Συνολική μείωση 35% στις δαπάνες της από 670 σε 430 εκ ευρώ και πάγωμα για τουλάχιστον ένα χρόνο των δραστηριοτήτων της σε Χαλκιδική και Θράκη ανακοίνωσε η Καναδική εταιρία εξορύξεων Eldorado Gold. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι περικοπές των δαπανών έγιναν εξαιτίας της μείωσης της αξίας του χρυσού από 1674 $/ουγγιά στην αρχή του έτους σε 1300$/ουγγιά σήμερα.
Αντίστοιχη ανακοίνωση ΔΕΝ εξέδωσε η Umicore του Βελγίου που εξειδικεύεται σε ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση μετάλλων, μεταξύ των οποίων και ο χρυσός. Η εταιρία απασχολεί 14.500 εργαζόμενους και το 2011 είχε τζίρο 14.5 δις ευρώ, όση περίπου η εκτιμώμενη αξία όλου του μεταλλεύματος της Χαλκιδικής.  
Πότε επιτέλους θα καταλάβουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις ότι η διέξοδος από την κρίση συνεπάγεται και «απεξάρτηση» από τις ανεξέλεγκτες ορέξεις των αγορών πάσης φύσης;
Η διάσωση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί όραμα και σχέδιο τα οποία αυτή καθώς και η προηγούμενη κυβέρνηση δε φαίνεται να διαθέτουν. Ελλείψει αυτών μόνη διέξοδός τους στο ζήτημα των εξορύξεων η βία και ο αυταρχισμός απέναντι στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών που αντιτίθενται σε μια επένδυση που θα προκαλέσει ανεπίστρεπτες καταστροφές στο περιβάλλον και θα σημαδέψει τις επόμενες γενιές για πάντα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε μονόδρομο για τη διέξοδο από την κρίση, τη στροφή της οικονομίας σε βιώσιμες δραστηριότητες. Αντί να ικανοποιούμε τις ορέξεις των πάσης φύσης επενδυτικών συμφερόντων που κάνουν την κρίση ευκαιρία, είναι απολύτως αναγκαίο και εφικτό να σχεδιάσουμε εμείς το μέλλον μας διεκδικώντας επενδύσεις σε δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και την απασχόληση σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου