τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Κείμενο συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων χρυσού

Παρακολουθούμε τον τιτάνιο αγώνα, χρόνια τώρα, των κατοίκων της Χαλκιδικής να προστατεύσουν το περιβάλλον και να υπερασπίσουν τον τόπο τους απέναντι στις ληστρικές διαθέσεις των μεταλλευτικών εταιρειών. Σε αυτές τις οριακές στιγμές για τον αγώνα τους, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας ανεπιφύλακτα. Ο αγώνας τους δεν αφορά μόνον τα αρχέγονα δάση τους, τα νερά και τη βιοποικιλότητα. Είναι μια μετατόπιση του σημείου ισορροπίας προς αξίες συμβατές με τη συνύπαρξη, την αρμονία, την αειφορία. Γνωρίζουν καλά ότι χωρίς περιβάλλον δεν μπορούμε να επιδιώξουμε καμιά ευημερία.
Ο χρυσός της Χαλκιδικής είναι ή ομορφιά του φυσικού της περιβάλλοντος. Είναι κοινωνικό αγαθό, είναι ανεξάντλητο. Αυτό πρέπει να αξιοποιήσουν με σύνεση.
Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον των μεταλλείων χρυσού είναι ένας αγώνας αξιοπρέπειας, ένας αγώνας να υπερασπιστούν τον κοινωνικό-δημόσιο πλούτο και να ασκούν κυριαρχία στον τόπο τους. Στη σημερινή πολιτικο-οικονομική συγκυρία, ο αγώνας τους συναντιέται και με άλλα μέτωπα αγώνα που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία, όπως αυτά της υπεράσπισης εργατικών, κοινωνικών δικαιωμάτων, κ.λ.π.
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση πλήρους ανομίας, όπου έχει καταλυθεί το σύνταγμα και οι νόμοι. Υφίστανται την κρατική βία που, με φασιστικής εμπνεύσεως μεθόδους, καταπατά  και παραβιάζει κατάφωρα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, με συλλογή  δειγμάτων γενετικού υλικού (DNA) από τους προσαχθέντες, δίχως την προηγούμενη απαγγελία κάποιας κατηγορίας σε βάρος τους. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να εφαρμοστούν άλλες πρακτικές, όταν πρέπει να εκποιηθούν δημόσιοι χώροι και φυσικός πλούτος, υπέρ μιας συμπαιγνίας κράτους, κεφαλαίου-χρηματοπιστωτικού συστήματος, εταιρειών και ελεγχόμενων ΜΜΕ, εξαθλιώνοντας την κοινωνία.  
Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία των κατοίκων της Χαλκιδικής για το μέλλον της περιοχής τους, γιατί και εμείς δίνουμε μάχες για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Οίτης από παράνομη μεταλλευτική δραστηριότητα στον πυρήνα του. Στον αγώνα τους θα μας έχουν αρωγούς μέχρι να πετύχουν το στόχο τους.
Η μόνη ελπίδα που υπάρχει είναι αυτή που εμείς θα δημιουργήσουμε, μέσα από τις συλλογικότητες μας, με τους αγώνες και την αντίσταση μας στη ζοφερή πραγματικότητα.
 
Λαμία, 22-02-2013
 
Όμιλος Φίλων του Δάσους (Λαμία)



Καλόν αγώνα σύντροφοι

 "Η μόνη χαμένη μάχη είναι η μάχη που δεν δόθηκε"

 Όμιλος Φίλων του Δάσους

  Λαμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου