τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Κόοοοοοοοοοοολντα!!!

Αναβιώνει απόψε το βράδυ το πολύ παλιό έθιμο Κόλντα.
Παρέες παιδιών ανάβουν φωτιές σε υψώματα γύρω από το χωριό συμβολίζοντας τους ποιμένες τη νύχτα της Γέννησης του Χριστού. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι τα ξημερώματα για να τους διαδεχτούν στα σοκάκια του χωριού τα κάλαντα.
"κόοοοοοοολντα! Δώσι μι θεια καρύδια μη σι σπάσου τα κιραμμίδια!!!"

2 σχόλια:

  1. ΤΑ ΚΟΛΝΤΑ ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ,ΞΥΠΝΟΥΣΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΜΑΓΓΟΥΡΑ (ΚΛΙΤΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΠΟΥΖΑ (ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΟΛΙΝΤΩΝ)ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ. ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ-ΗΣ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ,ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΠΙΤΙ ΗΤΑΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΓΥΡΝΟΥΣΑΝ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΗΝ ΤΟΥΠΟΥΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΛΝΤΑ ΚΑΙ ΣΟΥΡΒΑ.ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΒΑΝΕ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ.ΔΕΝ ΕΒΑΖΑΝ ΦΩΤΙΕΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΙΝΟΥΝ ΠΛΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΜΕΘΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ.... ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ.ΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά Στανιώτες!

    Συμφωνώ μαζί σου, αλλά με την τουπούζα μπερδεύτηκες. Η τουπούζα ήταν ένα κομμάτι ξύλου (βέργα) με χοντρό κεφάλι για να χτυπούν τις πόρτες. Τα κόλντα τα έβαζαν στον ντρουβά ή στο ταγάρι. Απαραίτητο εξάρτημα ήταν και το φανάρι για να βλέπουν στα σκοτεινά σοκάκια.
    φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή