τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πελιτι | Μια ξεχωριστή εναλλακτική κοινότητα

διαβάζουμε στο artivist.gr
Η κοινότητα Πελίτι δημιουργήθηκε από μια προσωπική ανάγκη του κυρίου Παναγιώτη Σαϊνατούδη και αγκαλιάστηκε από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία ασχολείται με τη συλλογή, τη διατήρηση και τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών.
Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Το όνομα της κοινότητας, Πελίτι, είναι εμπνευσμένο από αυτό το δέντρο και το σήμα κατατεθέν της είναι η απεικόνιση μας βελανιδιάς και των ριζών της, γύρω από την οποία χορεύουν άντρες και γυναίκες πιασμένοι χέρι χέρι.
Το σήμα της Κοινότητας Πελίτι λοιπόν δεν θα μπορούσε να εκφράζει καλύτερα αυτό το οποίο εμπνεύστηκε και ξεκίνησε ο κύριος Σαϊτανούδης το 1995. Το σήμα εκφράζει την συλλογική προσπάθεια που κάνει ο ίδιος και η ομάδα του τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια για την συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Μια προσπάθεια ιδιαίτερα σημαντική αφού με την εισαγωγή της μαζικής βιομηχανοποίησης και την παγκοσμιοποίηση της αγροτικής παραγωγής κινδυνεύουν να χαθούν ποικιλίες, οι οποίες καλλιεργούνται στην Ελλάδα εδώ και αιώνες.
Οι ποικιλίες αυτές προσδίδουν και αποδίδουν καλύτερα στο ελληνικό έδαφος λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και του τοπικού κλίματος και αποτελούν την παρακαταθήκη της ελληνικής καλλιέργειας, την ταυτότητα μας. Η συλλογή και διάδοση τους στους κατά τόπους καλλιεργητές αποτελεί την πιο έμπρακτη προσπάθεια διατήρησης της ελληνικής βιοποικιλότητας, η οποία βάλλεται από την αυξανόμενη εισαγωγή ξένων, υποτίθεται πιο ανθεκτικών ποικιλιών.
Το έργο του Πελίτι είναι ολιστικό, αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να πετύχει μια σφαιρική υλοποίηση των στόχων του με την διοργάνωση ενός μεγάλου πεδίου δράσεων και εκδηλώσεων. Έτσι πραγματοποιεί από το 1995 εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα με στόχο τη συλλογή και τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ποικιλιών σπόρων και έχει από τότε προμηθεύσει πάνω από 80.000 (!) ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές με σπόρους ή φυτά.
Το Πελίτι παρέχει τη δυνατότητα σε καλλιεργητές να προμηθευτούν δωρεάν μικρές ποσότητες αβελτίωτων ποικιλιών. Επίσης διοργανώνει από το Μάρτιο του 1999 την Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, η οποία έχει στόχο τη διάδοση παραδοσιακών ποικιλιών σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών όπως και την πραγμάτωση της αληθινής έννοιας της ανταλλαγής χωρίς τη διαμεσολάβηση χρημάτων! Ήδη από το 2002, δηλαδή πολύ πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής χρήσης του 2008 και της διαφαινόμενης κατάρρευσης του κατά κύριο λόγο άυλου οικονομικού συστήματος, η κοινότητα Πελίτι ξεκίνησε το «Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα»  με σκοπό την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος. Η συγκεκριμένη δράση ουσιαστικά μετατρέπει σε πράξη έναν ακόμη από τους πρωταρχικούς στόχους της κοινότητας.


Το έργο αυτής της κοινότητας είναι πολύ μεγάλης σημασίας και εμβέλειας. Αρκεί να αναφέρουμε την προσπάθεια που κάνει -και επιτυγχάνει- για την καταγραφή του ευρύτατου δικτύου καλλιεργητών παραδοσιακών ποικιλιών που υπάρχει σε ολόκληρη την Ελλάδα, τα «κατά τόπους αγροκτήματα» όπως τα ονομάζει η κοινότητα.
Πρέπει να αναφέρουμε επίσης πως την προσπάθεια έχουν αγκαλιάσει πολίτες σε όλη την ελληνική επικράτεια, με τη δημιουργία τοπικών ομάδων Πελίτι, οι οποίες έχουν ως στόχο την διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη, το Πελίτι έχει εκδώσει και εκδίδει μια σειρά από έντυπα τα οποία περιέχουν πληροφοριακό υλικό και ενημέρωση για τις δράσεις της, όπως το«Εγχειρίδιο για την συλλογή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών», το έντυπο για«Τα κατά τόπους αγροκτήματα» και το έντυπο «Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά» το οποίο αφορά τη δράση της κοινότητας για μια αλληλέγγυα οικονομική δραστηριότητα.*

Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Ασκητική του μας προτρέπει «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.» Οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά στην κοινότητα Πελίτι, οι διοργανωτές της,  οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και όλοι αυτοί οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες που έχουν ενστερνιστεί την προσπάθεια της, αναλαμβάνουν έμπρακτα την ευθύνη που φέρουν απέναντι στους εαυτούς τους και τις γενιές που θα έρθουν. Εσύ;
*Οι πληροφορίες για το παραπάνω άρθρο αντλήθηκαν από την ιδιαίτερα ενημερωμένη και ολοκληρωμένη ιστοσελίδα της κοινότητας Πελίτι. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την στο  www.peliti.gr
Ζωή Βολιώτη- Ομάδα Artivist
zoi@artivist.gr

http://www.kala-nea.gr/archives/24273

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου