τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αύξηση της μετανάστευσης στην Ασία λόγω κλιματικών αλλαγών

tvxs.gr

Τα 30 εκατομμύρια έφτασαν το 2010 οι μετανάστες στην Ασία λόγω των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Σύμφωνα μάλιστα με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ο αριθμός των ανθρώπων που μεταναστεύουν λόγω περιβαλλοντικών και κλιματικών καταστροφών είναι πιθανόν να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι εξαιτίας περιβαλλοντικών και κλιματικών καταστροφών που έγιναν στην Ασία. Η επιδείνωση δε των προβλημάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να εντείνει το μεταναστευτικό ρεύμα λόγω περιβαλλοντικών λόγων.

Σύμφωνα με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις οφείλουν να προετοιμαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το κόστος προβλέπεται υψηλό, περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας όπως θαλάσσια τείχη και δημιουργία υποδομών για την προστασία από καταιγίδες.

Ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται κυρίως στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού που γίνονται συχνά το επίκεντρο μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι νησιά με χαμηλό υψόμετρο, όπως π.χ. οι Μαλδίβες, από τις οποίες σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Mohamed Aslam, έχει ήδη αναγκαστεί να μεταναστεύσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το Μπαγκλαντές αποτελεί επίσης μια περιοχή που κινδυνεύει από σοβαρές πλημμύρες.

Ο Robert Dobias, επικεφαλής του τομέα για την κλιματική αλλαγή, της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, δήλωσε ότι προς το παρόν η αλλαγή του κλίματος εξακολουθεί  να είναι μια μικρή αιτία μετανάστευσης, και ότι οι περιβαλλοντικές καταστροφές συμβαίνουν ανεξάρτητα από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, το πρόβλημα προβλέπεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες.

Η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης εκπονεί έκθεση στην οποία θα καθορίζονται λεπτομερώς τα πιθανά προβλήματα από την κλιματική αλλαγή και θα περιέχει προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Η έκθεση θα δημοσιευθεί την προσεχή άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου