τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Βίντεο από την Ημερίδα για τις επιπτώσεις των μεταλλείων χρυσού - Αρναία Χαλκιδικής


Τη συνέχιση του διαλόγου μέσω της διαβούλευσης ζητούν με ψήφισμά τους συλλογικότητες κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής ,αναφορικά με την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή των σκουριών.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα ,το οποίο ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ανοικτής εκδήλωσης ενημέρωσης και προβληματισμού στην Αρναία Χαλκιδικής δια στόματος του καθηγητή μηχανικής τροφίμων του Α.Π.Θ Χαράλαμπο Λαζαρίδη «η ανησυχία των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής είναι έντονη και αυτό πηγάζει από την ακύρωση της δημόσιας διαβούλευσης από το ΥΠ.Ε.ΚΑ και ενδυναμώνεται από τη σιωπή και την αδράνεια των τοπικών αρχόντων της Χαλκιδικής.
Ζητούμε την κατάθεση αιτήματος από τις αρχές της περιοχής για τη συνέχιση της δημόσιας διαβούλευσης ,όχι μέσω εγγράφων ,αλλά μόνο μέσω ανοικτού και δημόσιου διαλόγου» κατέληξε ο κος Λαζαρίδης.

Μεταξύ άλλων οι συλλογικότητες κα οι εκπρόσωποι κατοίκων περιοχών ,που βρίσκονται εντός ή πλησίον της εξορυκτικής διαδικασίας ζητούν μέσω του συγκεκριμένου ψηφίσματος και τον συνολικό αποχαρακτηρισμό δια νόμου  της περιοχής ,από μεταλλευτική και τον επαναχαρακτηρισμό της ως δασική. «Αν η Χαλκιδική χαρτογραφηθεί ως μεταλλευτική και κατ επέκταση χαρακτηριστεί ως βιομηχανική ζώνη ,πέρα από τις ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον,θα χάσουμε όλοι από την κάθετη πτώση της αξίας της γής.Ο μόνος κερδισμένος σε αυτή την υπόθεση θα είναι ο Ελληνικός Χρυσός.Κανείς άλλος.Ούτε το ελληνικό δημόσιο» τόνισε με έμφαση ο οικονομολόγος Γιάννης Μίχος ,που κατάγεται από την Στρατονίκη Χαλκιδικής.
Στην εκδήλωση καταγράφηκε η έντονη  δυσαρέσκεια των «ενεργών πολιτών Αρναίας»,εναντίον της νύν δημοτικής αρχής του δήμου Αριστοτέλη,την οποία κατήγγειλαν για την συνολική της  απουσία  από την εκδήλωση, αλλά και για τρικλοποδιές σε ότι αφορά τη διοργάνωση της εν λόγω ημερίδας στο πολιτιστικό κέντρο της Αρναίας. «Τους είχαμε προσκαλέσει όλους,αλλά δεν μας έκαναν την τιμή …ενώ παράλληλα  δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε ανακοινώσεις μέσα στην Αρναία από τα μεγάφωνα του δήμου.Επίσης λόγω της αχαρακτήριστης  στάσης μερικών αναγκαστήκαμε να κρεμάσουμε τις ενημερωτικές  αφίσες σε ύψος άνω των 5 μέτρων,για να μην τις σκίσουν...Σε χαμηλότερα ύψη το έκαναν δυστυχώς!»,υποστήριξε ο κος Χαράλάμπος Λαζαρίδης συντονιστής της εκδήλωσης.Απο τα βέλη του ιδίου ,δεν ξέφυγαν  και οι βουλευτές του νομού ,οι οποίοι απείχαν από την εκδήλωση και τους κάλεσε να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση επί του θέματος των μεταλλείων.
Το μπαράζ επικοινωνίας και ενημέρωσης των κατοίκων συνεχίζεται με μια ανάλογη εκδήλωση την προσεχή Κυριακή το πρωί στον Πολύγυρο Χαλκιδικής,ενώ μέσα στις προθέσεις των ενεργών πολιτών είναι η άμεση σύγκλιση του πρώτου αναπτυξιακού συνεδρίου για τη Χαλκιδική ,μέσω του οποίου ευελπιστούν να κατατεθούν επισήμως προτάσεις που θα στοχεύουν στην εδραίωση  μιας αειφόρου ανάπτυξης για την περιοχή.
πηγή

2 σχόλια:

  1. Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ16 Φεβρουαρίου 2011 στις 6:25 μ.μ.

    Μήνυμα ψυχής ..μήνυμα ζωής..
    Χαιρετισμό με μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας προς όλους τους συναγωνιστές ζωής…
    Το μικρότερο.. και φτωχότερο .. χωριό έδωσε το… μεγαλύτερο και …πλουσιότερο μήνυμα Στον αγώνα πού ακολουθεί .
    Μήνυμα ψυχής.. μήνυμα ζωής…
    Το μήνυμα έδωσε ό κόσμος του ΣΤΑΝΟΥ.
    Μετά τον μόλυβδο…….. ήρθε η ώρα του χρυσού .
    Είναι βέβαιο , ότι πονάει να κάνεις ότι θές, όταν το θές, όπως το θές..κι αυτό γιατί μέχρι νά το κατακτήσεις ,θα ουρλιάζεις απ τον πόνο.
    Μπορεί να πονέσουμε.. μπορεί να …ουρλιάξουμε…. Για ένα όμως να είμαστε σίγουροι.
    Θα πετύχουμε στόν Ιερό αυτό αγώνα προστασίας των Ιερών τόπων, της πατρίδας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ , καί τής ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας την κιβωτό , μά .. πάνω απ όλα να σώσουμε το δικαίωμα στην ζωή…. των Παιδιών μας , στον τόπο πού γεννήθηκαν.
    Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. κάτοικος Ιερισσού.
    Εκπρόσωπος τριτέκνων εκπαιδευτικών Ελλάδος ,και τριτέκνων οικογενειών του δήμου Αριστοτέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε ΄΄σόμπορο΄΄ για την ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή