τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

FASINPAT - Εργοστάσιο Χωρίς Αφεντικό

Αργεντινή. Το εργοστάσιο κεραμεικών του Luigi Zanon, ιδρύθηκε το 1980, κατά την στρατιωτική δικτατορία. Χτίστηκε σε δημόσια γη και με δημόσια κονδύλια. Το 2001, στο μέσο της μεγάλης οικονομικής κρίσης της Αργεντινής, το εργοστάσιο κλείνει αφήνοντας τους εργάτες με πολλούς μισθούς απλήρωτους.

Μετά από σκληρούς αγώνες με την εργοδοσία, οι εργάτες της κεραμοποιίας Ζανόν κατέλαβαν το εργοστάσιο και από τον Μάρτιο του 2002 το λειτούργησαν μόνοι τους. Βασιζόμενοι στη μεταξύ τους αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση, οι εργάτες διαχειρίστηκαν τα προβλήματα και κατάφεραν να αποτρέψουν όλες τις απόπειρες καταστολής. Παράλληλα, βελτίωσαν την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου και τις συνθήκες εργασίας σε αυτό, ενώ το 2009 οι εργαζόμενοι στο πλέον ονομαζόμενο FASINPAT (Εργοστάσιο Χωρίς Αφεντικό) κέρδισαν μια σημαντική νομική μάχη: τη νομική κατοχύρωση του εργατικού ελέγχου στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κεραμικής της Λατινικής Αμερικής.
Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ

1 σχόλιο:

  1. Δείτε κι αυτό:

    Ο “Συναιτερισμός ΠΑράκαμψης ΜΕσαζόντων”(Σ.ΠΑ.ΜΕ.) σπάει τα Καρτέλ, ενώ το Εστιατόριο ‘Barθelonica’ (Θεσσαλονίκης) ανακάμπτει μέσω της Αυτοδιαχείρισης!
    by OMADEON http://omadeon.wordpress.com/2010/07/01/greek-cooperativist-news/

    και το:
    http://spame.tumblr.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή