τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Αφήστε το βουνό να ξεκουραστεί!

Η υψηλότερη «χωματερή» του πλανήτη λέγεται Έβερεστ. Η εφετινή περίοδος αναρρίχησης ξεκινά σε λίγες ημέρες. Για πρώτη φορά 30 ορειβάτες θα ανεβούν όχι για να γίνουν «ήρωες» αλλά... ρακοσυλλέκτες. Θα επιχειρήσουν διπλό καθαρισμό: τόσο από τους τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβατικές αποστολές όσο και από μερικά από τα εκατοντάδες παγωμένα πτώματα νεκρών ορειβατών!
Η κατάκτηση της θρυλικής βουνοκορφής των 8.848 μέτρων φαντάζει ονειρική, απόλυτη περιπέτεια. Όπως όμως συμβαίνει με τις περισσότερες σινεμασκόπ φαντασιώσεις της γκρίζας αστικής ζωής μας, πίσω από την ιλουστρασιόν «βιτρίνα» των απάτητων πάγων κρύβεται (και) ένας εφιάλτης. Είναι γεμάτος σκουπίδια και πτώματα. Μια απέραντα λευκή αρένα φιλοδοξιών, εμμονών, πολιτικών σκοπιμοτήτων και χρημάτων από τη διαφημιστική εκμετάλλευση ενός μύθου.
Μάταια ο πρώτος «κατακτητής» της κορυφής, ο Νεοζηλανδός σερ Εντμουντ Χίλαρι, αξίωσε επίμονα τα τελευταία χρόνια της ζωής του το «σφράγισμα» του ιερού βουνού των Σέρπα.
Αφήστε το βουνό να ξεκουραστεί, παρακάλεσε ο ατρόμητος γέροντας το 2003- την 50ή επέτειο της ιστορικής ανάβασης. Οι σημερινοί επισκέπτες του το αντιμετωπίζουν, έλεγε, σαν τόπο κάποιου αλλόκοσμου μεθυσμένου πάρτι, καθώς διαγκωνίζονται για το ποιος θα ανέβει πρώτος, με έτοιμα σκοινιά και σκάλες που τους έχουν ετοιμάσει οι Σέρπα, ώστε να μπορούν μετά να αυτοαναγορευτούν σε «κατακτητές του κόσμου».
Διαβάστε περισσότερα...

1 σχόλιο: