τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Γιατί τα Όσκαρ πρέπει να έχουν φύλο;

Με αφορμή τα βραβεία Όσκαρ και την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας προκύπτει το εξής ερώτημα:
Γιατί γίνονται ανεκτές οι διακρίσεις περί το φύλο, με καθιέρωση ξεχωριστών βραβείων για άνδρες και γυναίκες; Σκεφθείτε το ενδεχόμενο να είχε η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών καθιερώσει βραβεία ξεχωριστά για τον καλύτερο λευκό και τον καλύτερο έγχρωμο ηθοποιό. Σε αυτή την περίπτωση, η Ακαδημία θα αντιμετώπιζε τη γενική χλεύη, γελοιοποιούμενη σε τέτοιον βαθμό που δεν θα ξανατολμούσε ποτέ να εκδηλώσει τάση για φυλετικές διακρίσεις.
Από την πρώτη κιόλας τελετή απονομής, το 1929, καθιερώθηκαν ξεχωριστά βραβεία για κάθε φύλο. Οι γυναίκες μόλις είχαν κερδίσει το δικαίωμα της ψήφου. Χρειάστηκε να περάσουν ολόκληρες δεκαετίες ώσπου να εξισωθούν και στα άλλα δικαιώματα, εκτός της κάλπης. Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν ίσως λογικό να έχουν τα δικά τους, ξεχωριστά βραβεία ερμηνείας. Σήμερα όμως δεν συντρέχει κανένας λόγος για τον διαχωρισμό των Οσκαρ σε ανδρικά και γυναικεία. Θα μπορούσε ίσως η Ακαδημία να αντιτείνει ότι τα ξεχωριστά βραβεία διασφαλίζουν την ισότητα, αφού άνδρες και γυναίκες παίρνουν βραβεία στις ίδιες κατηγορίες για την καλύτερη ερμηνεία. Και σε αυτό η Ακαδημία δεν είναι μόνη: τα ίδια, χωριστά για τα δύο φύλα, βραβεία έχουν καθιερώσει η Χρυσή Σφαίρα, η Screen Αctors Guild, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Ιndependent Spirit Αwards. Όλα κάνουν τη διάκριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες υποψηφίους.
Ο διαχωρισμός όμως δεν σημαίνει και ισότητα. Είναι ίσως αποδεκτός σε αθλητικές αναμετρήσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου άνδρες και γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες ανώτατες επιδόσεις, αλλά στην υποκριτική τα βιολογικά χαρακτηριστικά δεν επηρεάζουν την επίδοση. Οι ξεχωριστές κατηγορίες των Όσκαρ αποτελούν μάλλον ύβρη προς τις γυναίκες, διότι αφήνουν να υπονοηθεί ότι δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο αν η κατηγορία ήταν ενιαία. Επιπλέον, αυτός ο διαχωρισμός βοηθάει στη διαιώνιση του στερεοτύπου ότι οι διαφορές ανάμεσα σε αρσενικό και θηλυκό είναι τόσο μεγάλες, ώστε καθίσταται αδύνατη μια ενιαία αξιολόγηση των επαγγελματικών επιδόσεων ανδρών και γυναικών.
Αν οι δύο βασικές κατηγορίες συμπτυχθούν σε μία, θα προκύψει πρακτικό όφελος από τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για τις απονομές, μια συντόμευση που πολύ θα ευχαριστήσει το φιλοθεάμον κοινό. Και σε περίπτωση που δεν θέλει να μειώσει τον αριθμό των βραβείων, η Ακαδημία μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ηollywood Foreign Ρress Αssociation που απονέμει τις Χρυσές Σφαίρες διαχωρίζοντας τα είδη της δραματικής τέχνης σε δραματικούς, κωμικούς και μουσικούς ρόλους.
Για τα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς καλό θα ήταν να αλλάξει η Ακαδημία τις προδιαγραφές της, έτσι ώστε άνδρες και γυναίκες να διαγωνίζονται ως ίσοι προς ίσες, σε κάθε κατηγορία και σε κάθε υποψηφιότητα. Και σε περίπτωση που επιμείνει η Ακαδημία στη διάκριση των βραβείων, τουλάχιστον ας δείξει συνέπεια προς τον εαυτό της καθιερώνοντας και Όσκαρ καλύτερης σκηνοθέτριας.

Σήμερα δεν συντρέχει κανένας λόγος για τον διαχωρισμό των βραβείων ερμηνείας σε ανδρικά και γυναικεία

ΚIM ΕLSESSER


Η κυρία Κιμ Ελσεσερ είναι ερευνήτρια στο Κέντρο Γυναικείων Ερευνών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου