τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε παπά για την οικολογική δράση του

Βραβείο «για πράξη κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού, σε τομέα που η μέριμνα της πολιτείας ήταν ανύπαρκτη ή ανεπαρκής» απένειμε στον παπα- Γιάννη Οικονομίδη η Ακαδημία Αθηνών, για την επί δεκαετίες δράση του κατά της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού.
Ο παπα–Γιάννης έχει αφιερώσει χρόνια από τη ζωή του να φωτογραφίζει και τις παράνομες χωματερές των εργοστασίων και τους σωλήνες που κατέληγαν στους ποταμούς, μολύνοντάς τους με τα χημικά των εργοστασίων και να μιλά στον κόσμο για το πρόβλημα και την αντιμετώπισή του.  
Ο πρεσβύτερος Ιωάννης Οικονομίδης, μετά τη βράβευσή του δήλωσε τα εξής:
“Είμαι στενοχωρημένος με το βραβείο, γιατί αν ο δήμαρχος, ο νομάρχης και το υπουργείο έπρατταν το καθήκον τους, δεν θα έπαιρνα εγώ το βραβείο. Είμαστε 200.000 και πλέον κάτοικοι, πειραματόζωα, όλοι μας έκθετοι, μικροί και μεγάλοι, στα τοξικά απόβλητα, στην καρδιά της βιομηχανίας, στον Ασωπό ποταμό, στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό που καταφέραμε, από τότε που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας εδώ και δέκα χρόνια είναι ότι αναδείξαμε το πρόβλημα και ξεκινάμε πια διαβούλευση με το υπουργείο για την επίλυσή του. Το βραβείο της Ακαδημίας από την άλλη, με χαροποιεί γιατί είναι η επιβράβευση των κόπων και προσπαθειών, όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων που διεύρυναν, στην πορεία, τον αγώνα. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα των τοξικών αποβλήτων στα Οινόφυτα, θα μας ξανακούσετε“.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο παπα–Γιάννης σημειώνει ότι το βραβείο αποτελεί έναν «σταθμό αναγνώρισης των συλλογικών αγώνων» για τον Ασωπό.
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα  συνέντευξη που έδωσε  στην Ελευθεροτυπία στις 30.12.2009. 


1 σχόλιο:

  1. Μου εκανε εντυπωση η σταση του ιερεα.Συνηθως ακουγονται διαφορα για την συμπεριφορα τους και για το ηθος τους.Ας δωσει το παραδειγμα και στους υπολοιπους ιερεις για ευαισθητοποιηση και σε αλλους τομεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή