τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Κόλντα στο πηγάδι


Επειδή πολλοί από σας είδατε θετικά την ιδέα του Βασίλη να γίνουν φέτος τα κόλντα στο πηγάδι μπορείτε να γράφετε τις ιδέες σας σ’ αυτή την ανάρτηση. Πρέπει να βιαστούμε όμως γιατί οι μέρες πλησιάζουν…
Επειδή κάποιοι αναγνώστες δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι τα κόλντα θα αναφερθούμε σ’ αυτό το έθιμο με νεότερη ανάρτηση.

16 σχόλια:

  1. kolnta na nai k opou na nai!!
    kali idea,k makari na mn pareksigi8ei!!
    elpizo na mai ekei!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρασα σήμερα από το Πηγάδι και η εικόνα που αντίκρισα ήταν απογοητευτική. Παντού πεταμένα σκουπίδια, η αποχέτευση βουλωμένη και τα νερά να χύνονται έξω. Κάποιος περαστικός που ήρθε να πάρει νερό εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή του. Μια εικόνα ντροπής!
    Κάνω λοιπόν μια πρόταση ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα να αναδειχθεί το πρόβλημα. Να στολίσουμε ένα έλατο, όχι με στολίδια όπως συνηθίζεται, αλλά με τα σκουπίδια που θα συγκεντρώσουμε από το Πηγάδι και στη συνέχεια να το τοποθετήσουμε στην Πλατεία με μία πινακίδα που να εξηγεί τους λόγους της κίνησης αυτής. Το έλατο μάλιστα να μείνει εκεί και την ημέρα της «Γουρουνοχαράς». Άλλωστε δεν τίθεται θέμα ντροπής ή διασυρμού αφού αυτοί είμαστε!!! Αν θέλετε μπορεί να δοθεί στο θέμα και μεγαλύτερη διάσταση αφού και το πευκοδάσος μας κατάντησε σκουπιδότοπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λετε για τα σκουπιδια...
    για τα κεραμιδια στη σκεπη που καπιοι μαγκες τα σπασαν τι λετε?
    σεβασμος μηδεν!για το παγκακι που ειναι ολο γραμμενο με καθε λογης συνθημα τι λετε?
    τα σκουπιδια μαζευονται τις καταστροφες ποιος θα τις πληρωσει?...

    Τολης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΟΣ Η ΚΑΚΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ.ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ .ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΡΧΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΚΑΤΕΒΕΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΟΣΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΠΟΡΩ .. ΕΥΤΥΧΩΣ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΜΑΖΙ.. ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΜΑΖΕΨΑΜΕ;; ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ...
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ Η ΟΧΙ ΤΑ ΚΟΛΝΤΑ ΕΚΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ 1 ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ..ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΙΟΣΚΙ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΣΟΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΚΕΙ..ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΔΟΥΣ..ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΥΣΗΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ..ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ.ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΑΥΤΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ Η ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΣΥ.ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΙΑ ΙΔΕΑ....ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΛΝΤΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΡΩΤΑ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΠΟΥΖΑ Η΄ ΤΟΠΟΥΖΑ.ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΛΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ.ΙΣΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ....ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ!!!!

    MARIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ ΜΕ ΠΑΡΕΕΣ ΠΟΥ ΓΥΡΝΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ.ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΟΛΥ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΠΑΛΙΑ ΜΑΣ ΕΘΙΜΑ.ΜΠΡΑΒΟ .ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βασιλη τωρα που ειπες για τα καλαντα το ειχα ζησει με το τυμπανο της Θυελλας το 1996 στα τοτε κολντα.πολυ καλη φαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εντελως λεπτομερειακά τα κολιντα ρε παιδια συνηθίζεται να γίνονται σε λοφούς σχετικά με το άναμα της φωτιας ωστε να συματοδοτήτε η γεννηση του Χρίστου ,το άναμα της φωτιάς συμβολίζει το λαμπρο αστρο .καλές οι ιδεες για το πηγάδι αλλα όχι για το συγκεκριμενο βράδυ.οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις που γινάν το καλοκαίρι είχαν ενδιαφέρων...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. θα ήθελα να κάνω μια διαφορετική προσέγγιση για τα κόλντα. Το άναμμα της φωτιάς πιστεύω ότι συμβολίζει τις φωτιές των ποιμένων οι οποίοι είχαν τα κοπάδια τους κοντά στη φάτνη. Προφανώς δεν άναβαν τις φωτιές σε υψώματα αλλά σε απάνεμα σημεία για να αποφύγουν το κρύο. Επομένως η ιδέα για κόλντα στο πηγάδι έχει κάποια λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΑ ΣΥΖΥΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 70 80 ΕΤΩΝ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΑΛΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ.ΓΥΡΙΖΑΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΠΟΥΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΟ.ΤΑ ΠΕΡΙ ΦΩΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΘΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό είναι αλήθεια. Οι φωτιές είναι καινούριο έθιμο. Είναι όμως έθιμο πια και θα έλεγα ότι είναι αυτό που έλειπε από τα κόλντα. Εκείνο όμως που θα δώσει πνοή σ' όλη τη διαδικασία θα είναι οι παρέες να μη μένουν στις φωτιές όλο το βράδυ αλλά τα ξημερώματα να ξεχύνονται στους δρόμους του χωριού για κόλντα και για κάλαντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ!!!ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΒΕΒΑΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή