τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Απόφαση του ΣτΕ για την εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών



Μόνο σε καθορισμένες περιοχές η εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, λέει το ΣτΕ

Αθήνα 18/10/09 Τα Νέα

Το Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄αριθμ. 3175/2009 απόφασή του ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη σχετική νομοθεσία (Ν3325/2005, 2742/1999 και 1650/1986), έκρινε ότι «η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως είναι επιτρεπτή μόνο σε ειδικώς εκ των προτέρων καθορισμένες περιοχές και όχι σε όσες περιοχές απλώς και μόνο δεν απαγορεύεται ρητά η συγκεκριμένη χρήση».

Η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως, συνεχίζει το ΣτΕ, «που από τη φύση της επάγεται οχλήσεις και για τις οικιστικές περιοχές και για το περιβάλλον, είναι επιτρεπτή ενόψει των ορισμών των άρθρων 24 και 106 του Συντάγματος, μόνο σε περιοχές που εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές προοριζόμενες για την ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «δεν είναι νόμιμη η εγκατάσταση βιομηχανίας, ή βιοτεχνίας, σε περιοχή που δεν έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη (σσ: απόφαση υπουργού, νομάρχη, κλπ) ως κατάλληλη για την ανάπτυξη βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, δραστηριότητας». Από τον κανόνα αυτό, σημειώνεται στην απόφαση του ΣτΕ, εξαιρούνται παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, εφόσον «η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι σχετική με τις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής ή την αναπτυσσόμενη σε αυτήν κτηνοτροφία ή δασοπονία».

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1065199&lngDtrID=251

Η απόφαση αυτή φαίνεται να δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων του Στανού για την απομάκρυνση του χυτηρίου μολύβδου. Όπως είναι γνωστό η υπόθεση εξετάζεται από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξέδωσε την παραπάνω απόφαση.


11 σχόλια:

  1. Τα πρώτα προβλήματα που θέτω προς συζήτηση και έχω θέση προφορικά δημοσιά παρουσία βουλευτή της περιοχής είναι
    1. η ανεργία του μονοπωλιακού κλάδου τον οικοδόμων ,προτάσεις διεξόδου
    2. το σχέδιο ανάπτυξης του χωριού μας (σχέδιο πόλεως) είναι απαράδεκτο που μόνο ο Στανος δεν έχει αυτό το εργαλείο ,απ αυτό θα ξεκινήσουν τα δημοσιά έργα στο χωριό μας
    3. 2και 3 γεώτρηση νερού
    4. επαγγελματική προοπτική τον νέων
    5. αύξηση του «ζωτικού χώρου» του χωριού με την ανάκτηση περιοχής Γιαγκοβης που «ανήκουν» ιδιοκτησιακά σε μη κατοίκους .

    σε τελική ανάλυση ο Στανός έχει 5 δημοτικούς συμβούλους στο Δήμο Αρναίας και μέχρι σήμερα δεν αξιοποιήθηκε αυτό το δυναμικό προς όφελος του χωριού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για ποιους 5 ρε συ νικο λες;τους ειδες πουθενα;ποιοι ειναι αυτοι οι 5 δημοτικοι συμβουλοι;θελω ονοματα αν μπορεις;γιατι εγω δεν τους εχω δει πουθενα.μονο στα χαρτια ειναι.με τετοιουσ δημοτικους δεν θα καταφερουμε τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οσο αναφορα για την επαγγελματικη προοπτικη των νεων ευθυνομαστε εμεις.γιατι υπαρχουν πολλα προγραμματα για νεους αγροτες κτηνοτροφους κτλ.μπαινουμε στα προγραμματα παιρνουμε τα λεφτα,και αντι να τα επενδυσουμε στις επιχειρησεις,πηγαινουμε και παιρνουμε αυτοκινητα τα σπαταλαμε σε οτιδηποτε αλλο.σκεφτειτε ενα στανο με 5 σωστους αγροτες και 5 σωστους κτηνοτροφους.να επενδυθουν τα λεφτα σωστα και να γινουν φαρμες,εγκαταστασεις συγχρωνες κτλ. ..Ετσι και πιο σωστα θα ασκουνται αυτα τα επαγγελματα και περισσοτερες θεσεις εργασιας θα ανοιξουν με αποτελεσμα την οικονομικη αναπτυξη του χωριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ

    Είμαστε το τελευταίο χωριό που απέκτησε με μεγάλη προσπάθεια ένα blog .Και συγχαίρω γι αυτό τους εμπνευστές και δημιουργούς του . Επειδή άνοιξε ο διάλογος προτείνω να βάζουμε στης αναρτήσεις τα μικρά ονόματα έτσι για διαφάνεια και πρωτοτυπία από τα αλλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να δούμε καλύτερες μέρες θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες και να βάλουμε γνώμονα το κοινό συμφέρον. Όμως κάθε φορά που έχουμε εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιλέγουμε εκπρόσωπους με κριτήρια κομματικά ή συγγενικά. Όποιος έχει μεγάλο σόι ή κομματική στήριξη εκλέγεται και μετά χάνεται όπως είπε και ο φίλος μας λίγο πιο πάνω. Αν δεν μπορείς να προσφέρεις στο χωριό, μη δίνεις υποψηφιότητα!!! Ίσως θα πρέπει να καθιερωθεί κάθε χρόνο ή έστω και στο τέλος κάθε τετραετίας το Τοπικό Συμβούλιο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να απολογούνται σε δημόσια συνέλευση και να γίνεται κριτική πεπραγμένων από τους κατοίκους. Να μαθαίνει ο κόσμος τις ενέργειες που έκαναν και σε πόσα Δημοτικά Συμβούλια ήταν παρόντες. Γιατί δυστυχώς παίρνονται πολλές φορές κρίσιμες αποφάσεις για μας χωρίς εμάς. Την πατήσαμε μια φορά με το χυτήριο και τώρα τρέχουμε. Αλλά όπως φαίνεται αυτό δε μας έγινε μάθημα. Τώρα θα έχουμε άλλα προβλήματα.
    Εδώ, μια και το έφερε η κουβέντα για τους τοπικούς άρχοντες, θα ήθελα να θίξω κάτι που πρόσεξα το καλοκαίρι. Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση του πηγαδιού που έδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού βρήκαν κάποια ανταπόκριση από αυτούς; Εγώ προσωπικά δεν είδα κανέναν. Αν δεν στηρίξουμε το αυτονόητο, τι περιμένουμε να αλλάξει σ’ αυτό τον τόπο; Αντίθετα στα καφενεία ακούγονται βαριές κουβέντες για τη νεολαία. «Δε νοιάζεται για τίποτα η νεολαία! Μόνο οι καφετέριες και τα μπαρ την ενδιαφέρουν!» Ορίστε κύριοι, η νεολαία γύρισε την πλάτη σ’ αυτό τον τρόπο ζωής και πήρε πρωτοβουλίες. Πού ήσασταν να τους χαρείτε και να τους στηρίξετε;
    Όσο για το σχέδιο οικισμού Νίκο πόσοι κάτοικοι είναι διαθέσιμοι να χάσουν τμήμα του οικοπέδου τους για να γίνει αυτό; Εδώ βλέπουμε καθημερινά φιλονικίες για λίγα εκατοστά! «Δεν ήταν εδώ το παλούκι σου, ήταν λίγο πιο πέρα!»
    Για νερό μη στεναχωριέστε, θα έρθει ο «Ελληνικός Χρυσός» να μας λύσει το πρόβλημα με μια δόση κυανίου για να έχει γεύση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ HERMES.
    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΟΛΩΝ, ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ
    ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ-ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΧΟΥΝ, Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΚΙΑ.ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΕΝ...ΚΡΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλως ειλθε ο Στανος στο διαδυκτιο!
    Μανιφεστο Αρναια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστή σκέψη Hermes είναι πρόταση σου για Γενική Συνέλευση του χωριού στο τέλος του έτους την επικροτώ και προσυπογραφώ και εγώ . Μπορεί να γίνει άμεση απαίτηση μας ΜΕ ΓΡΑΠΤΗ ΑΙΤΗΣΗ μας προς το Προεδρείο ,δίχως καθυστέρηση και χρονοτριβές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΕΡΟΥ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ..ΕΧΩ 2 ΤΑΠΕΙΝΕΣ ΙΔΕΕΣ..ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΒΥΤΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ,ΕΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΡΟ,ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΠΩΣ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ,ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΒΥΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΤΙΣΟΥΝ ΧΩΡΑΦΙΑ-ΚΗΠΟΥΣ-ΖΩΑ ΚΤΛ;ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΔΕΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΝΑΝΤΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΜΕ;;ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ,ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΕΕΣ,ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΑ;ΜΗΠΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ;ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μιας και αναφερθήκατε για απόφάσεις που παίρνονται στα δημοτικα συμβούλια χώρις να ενημερωνόμαστε θα θέλα να σας γνωστοποίησω πως σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ψηφιστηκε η εταίρεια ελλήνικός χρύσος να προβεί σε ερευνητικές γεωτρήσεις στη περιοχή "Αγιος Αθανάσιος" οπως επίσης στα σχεδία τους είναι και η περιοχη Γιαγκοβη. Πότε πρόκειται να μας ενημερώσουν οι κ. Δημοτικοι Συμβούλοι του Στανου

    ΑπάντησηΔιαγραφή