τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

2000: Νοέμβρης...μήνας καλοκαιριού;


Από το blog του Δημοτικού Σχολείου Στανού - Το τελευταίο θρανίο

Η καλοκαιρία του φετινού Νοέμβρη μπορεί να μας φάνηκε ασυνήθιστη, ωστόσο το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε κι άλλες φορές. Φαινόμενα τα οποία εμφανίζονται ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Ήταν Νοέμβρης του 2000, όταν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στάθηκαν αφορμή για άρθρο στη σχολική μας εφημερίδα " Το τελευταίο θρανίο" με τίτλο: Νοέμβρης ... μήνας καλοκαιριού;

Διαβάστε τι έγραψαν τότε οι μαθητές της Γ΄ τάξης:


       Επτά το πρωί.
       Η φωνή της μαμάς και μαζί οι ακτίνες του ήλιου που τρυπώνουν από την κουρτίνα του δωματίου μου , με κάνουν να πεταχτώ πάνω.

       Σε λίγο είμαι έτοιμη και ξεκινώ για το σχολείο. Στο δρόμο ζεσταίνομαι και  παίρνω το μπουφάν στα χέρια μου. Κάπου έχει μπερδευτεί το μυαλό μου, φθινόπωρο ή άνοιξη; λέω μέσα μου. Όταν   έφτασα στο σχολείο, άκουσα τους συμμαθητές μου να σχολιάζουν κι αυτοί τον καιρό. Όλοι έχουμε τις ίδιες απορίες. Κι όμως ο πίνακας το γράφει καθαρά, είναι 22 Νοεμβρίου.
        Στην επιστροφή παρατηρώ με τη φίλη μου τα μπαλκόνια των σπιτιών που έχουν ακόμα ανθισμένα λουλούδια. Λες και είναι άνοιξη.
Η κατώτερη θερμοκρασία αυτές τις μέρες ήταν 10 βαθμοί και η ανώτερη μέχρι 28 βαθμούς C. Δεν είναι καθόλου συνηθισμένη αυτή η θερμοκρασία για το μήνα Νοέμβριο.
       Πού ‘ναι τα κρύα και τα χιόνια;
       Άκουσα κάποια συζήτηση στην τηλεόραση γι’ αυτό το θέμα. Βέβαια δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα. Κάτι για «καταστροφή της ατμόσφαιρας» και «ανωμαλίες καιρικών φαινομένων» , έλεγαν. Αυτά όλα δημιουργήθηκαν από τα καυσαέρια των εργοστασίων και των αυτοκινήτων.
      Πάντως αυτό που κατάλαβα πολύ καλά είναι  ότι , ό,τι έγινε απ’ τους μεγάλους  θα το πληρώσουμε εμείς οι μικροί.
Αργυρίου Χριστίνα


Κάθε χρόνο, το Νοέμβριο, κάνουμε ετοιμασίες και περιμένουμε με χαρά το χειμώνα. Βγάζουμε τα χειμωνιάτικα ρούχα, ετοιμάζουμε τη θέρμανση και καθόμαστε μπροστά στο τζάκι.
      Φέτος όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκπληξη. Ο Νοέμβρης θυμίζει μήνα καλοκαιριού. Οι επιστήμονες και όλοι οι άνθρωποι συζητούν για το φαινόμενο αυτό. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 18 – 28 βαθμούς Κελσίου.
      Τα παιδιά παίζουν χαρούμενα και πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς προβλήματα. Οι γεωργοί όμως ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους.
      Οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν ανησυχητικά τις θερμοκρασίες. Πολλοί λένε πως η φύση μάς εκδικείται. Βλέπουμε καλοκαιρινά λουλούδια να ανθίζουν.
      Ας ελπίσουμε πως ο επόμενος μήνας θα επανέλθει στις φυσιολογικές θερμοκρασίες της εποχής και η φύση να βρει το φυσιολογικό της ρυθμό.      
Γιάννης Κυριαφίνης


       Στο σχολείο είδαμε πως ο καιρός άλλαξε και αποφασίσαμε να κάνουμε μια εργασία για τον καιρό.
       Η χαμηλότερη θερμοκρασία που μετρήσαμε ήταν 10 βαθμοί και η μεγαλύτερη 28 βαθμοί. Ο καιρός δεν είναι φυσιολογικός, γιατί τώρα έπρεπε να βρέχει, ενώ έξω είναι καλοκαίρι.
       Οι άνθρωποι, επειδή είναι ο καιρός καλός, δε φορούν χοντρά και ζεστά ρούχα, αντίθετα φορούν ψιλά ρούχα. Ο καιρός παλιότερα, το Νοέμβρη, ήταν βροχερός για μέρες και καμιά φορά χιόνιζε. Οι επιστήμονες λένε πως μπορεί η μισή Ελλάδα να γίνει σαν την έρημο.
      Πρέπει να σταματήσουμε γρήγορα να μολύνουμε το περιβάλλον.
Γιώργος Σαμαράς


Τώρα  το Νοέμβρη , κάποιες μέρες έκανε πολλή ζέστη και κάποιες άλλες λίγο κρύο. Γιατί όμως αυτό; Γιατί δεν προσέξαμε καθόλου με τα καυσαέρια, και στον ουρανό, όπως λένε οι επιστήμονες άνοιξε μια τρύπα του όζοντος. Οι θερμοκρασίες πήγαν από 10-28 βαθμούς Κελσίου.
      …………..
       Τώρα το Νοέμβρη άνθισαν κάποια δέντρα. Όμως αν χιονίσει ή βρέξει τόσο ξαφνικά , θα καταστραφούν.
      Αλλά οι πιγκουίνοι και οι φώκιες με την πολλή ζέστη θα ψοφήσουν. Κάποια ζώα έχουν ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη , γιατί νομίζουν ότι είναι καλοκαίρι. Αν χιονίσει , τα ζώα θα ψοφήσουν , γιατί δε  θα υπάρχει τροφή…
      Τι θα γίνει όμως με τον καιρό ;
      Ποιος ξέρει ;

Θεολόγου Αρετή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου