τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Αυτή η γιαγιά ξέρει να πολεμάει τον ρατσισμό



Απλό; Ναι. Αλλά και αρκετά δύσκολο. Γραφική; Μπορεί. Αληθινή και ξεχωριστή; Πολύ.

Όταν μία ημέρα του 1986 καθόταν στη στάση του λεωφορείου και παρατήρησε ένα αυτοκόλλητο υπέρ της απελευθέρωσης του Ρούντολφ Ες κάτι άλλαξε μέσα της. Το λεωφορείο ήρθε και δεν πρόλαβε να το αφαιρέσει. Επέστρεψε όμως μετά τη δουλειά της και το κατέστρεψε με το κλειδί της.

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα, η συνταξιούχος κοινωνική λειτουργός Ιρμέλα Σραμ, έχει αφιερώσει τη ζωή της στον αγώνα κατά του ρατσισμού. Αποκαλεί τον εαυτό της «πολιτικοποιημένη καθαρίστρια» και με όπλα της τα σπρέι, μία σπάτουλα, μία φωτογραφική μηχανή και πολύ κουράγιο, ταξιδεύει σε όλη τη Γερμανία και καθαρίζει τους δρόμους από τα προπαγανδιστικά γκράφιτι και τα σύμβολα των νεοναζί.

Ανάμεσα στα συνθήματα που έχει σβήσει θυμάται κι ένα που αναφερόταν στους Έλληνες. Το αφαίρεσε με βερνίκι νυχιών. «Δεν μπορώ να μυρίζω άλλο τους Έλληνες» έγραφε.


Η «σούπερ γιαγιά», όπως την αποκαλούν τα γερμανικά ΜΜΕ, έχει κυνηγηθεί πολλές φορές από ακροδεξιούς. «Έχω δεχθεί επίθεση πολλές φορές. Μια φορά με πιάσανε 5 άτομα, μου κλείσανε το στόμα, αλλά εγώ συνέχισα να χαλάω το σύνθημα, εντελώς ήρεμη. Μετά με αφήσανε και εγώ τους έκανα κωλοδάχτυλο», διηγείται στον Στέλιο Κούλογλου στην εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.

Τις 14.000 φωτογραφίες που έχει τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια δεν τις κρατάει για το προσωπικό της αρχείο. Επισκέπτεται σχολεία και καλεί τους μικρούς μαθητές να τις καλύψουν με ζωγραφιές. Να μετατρέψουν τα σύμβολα του μίσους σε αγάπης και ανοχής. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δουλειάς της με τα παιδιά το παρουσιάζει σε μία έκθεση που τιτλοφορείται «Το μίσος εξοντώνει» η οποία έχει ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.



Για την αποφασιστικότητά της, τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, μεταξύ άλλων και με τον Τιμητικό Σταυρό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Τον επέστρεψε ωστόσο, όταν πληροφορήθηκε ότι είχε απονεμηθεί και σε έναν δημοτικό σύμβουλο που είχε υπηρετήσει στηWaffen-SS στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη λίστα του ακροδεξιού κόμματος NPD.

Η αναγνώριση, η ευγνωμοσύνη των ανθρώπων που αγωνίζομαι για χάρη τους, μου είναι χίλιες φορές πιο πολύτιμες από ένα ντενεκεδένιο λιλί.

Με πληροφορίες από Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορακαι www.goethe.de
Πηγή: Porca.gr

Του Στέφανου Παπατριανταφύλλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου