τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Πήραμε χαμπάρι τι γίνεται στη Βραζιλία;

Σε μία φοβική και αντιδημιουργική κοινωνία που μας θέλει άτομα, η όξυνση της διαφορετικότητας αποτελεί στοιχείο ζωής. Οπότε ας αναλάβουμε τον ρόλο του διαφορετικού, λίγες ώρες πριν αρχίσει η γιορτή (;) του Μουντιάλ, λειτουργώντας σαν Μέσο αντιπληροφόρησης.


Τα στοιχεία που θα αναφερθούμε έχουν γραφτεί και δημοσιευτεί σε δεκάδες Μέσα στην Ελλάδα και 100άδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ θα ανακυκλώσουμε παλιότερα δημοσιεύματα της στήλης, τώρα που το κλίμα γενικευμένης ευφορίας μάς επιβάλλει να επικεντρωθούμε στο καθαρά αγωνιστικό του Μουντιάλ. Διαβάστε συγκεντρωμένα αποσπάσματα από στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στη στήλη, για όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στη Βραζιλία (φυσικά δεν είναι μόνο αυτά), που δένουν το στομάχι κόμπο:

** Στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπάρχει ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των εμπόρων ναρκωτικών, προκειμένου να είναι «καθαρή» η πόλη ενόψει του Μουντιάλ. Κι εδώ θα μπούμε στον πειρασμό να σημειώσουμε ότι στη Βραζιλία η πολιτική και οικονομική διαφθορά βασιλεύει σε όλα τα επίπεδα. Η απάτη και η ανηθικότητα είναι, μετά το ποδόσφαιρο και τα όμορφα κορίτσια, η βαριά βιομηχανία αυτής της χώρας. Μπορεί το δίπολο κράτος-εξουσία να μη σχετίζεται με αυτή τη βιομηχανία; Αν όχι με επίσημη κρατική απόφαση, σίγουρα σαν αυθόρμητη ενέργεια αξιωματούχων. Χρειάζεται να κάνει έφοδο η αστυνομία στις φαβέλες για να συλλάβει τους εμπόρους κ.λπ. ή, μήπως, υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που ελέγχουν ακόμα και την τελευταία πιάτσα;


Τα ρεπορτάζ από τη Βραζιλία κάνουν λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέμβαση του στρατού σε συνεργασία με την αστυνομία. Ήδη 150 χιλ. αστυνομικοί και στρατιωτικό προσωπικό βρέθηκαν στους δρόμους, μαζί με 20 χιλ. στελέχη ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας. Εμείς απλώς να θυμήσουμε ότι στην ίδια πόλη είχε γίνει πάλι κατάληψη από τον στρατό, ξανά για το ίδιο θέμα, το 2010. Οπότε αυτή η μέθοδος, ακόμα κι αν η χώρα έχει γεμίσει από αθώα περιστέρια και το εμπόριο ναρκωτικών δεν γίνεται (κυρίως) από παρακρατικές οργανώσεις, δεν λειτουργεί. Ή, τέλος πάντων, τα θετικά αποτελέσματά της είναι βραχυπρόθεσμα και όχι αποδοτικά.

** Περισσότερα από 500 χιλ. κορίτσια και αγόρια (με στοιχεία τού Εθνικού Φόρουμ για την πρόληψη της παιδικής εργασίας) βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν παιδόφιλους. Με την πορνεία σε αυτές τις ηλικίες να αποτελεί ακμάζουσα βιομηχανία στη Βραζιλία, παιδικά κορμιά ακόμα και μικρότερα των δέκα ετών νοικιάζονται στον δρόμο για λίγα δολάρια.

Ας αναλογιστούμε τι θα γίνει όταν, περίπου, 700 χιλ. τουρίστες από όλο τον πλανήτη θα βρεθούν εκεί για το Μουντιάλ. Γιατί στους νόμους τής ελεύθερης αγοράς, η αυξημένη ζήτηση επιβάλλει αυξημένη προσφορά. Με τους ίδιους τούς γονείς να αποτελούν τους προαγωγούς των παιδιών τους. Είτε για να εξασφαλίσουν χρήματα για ναρκωτικά είτε επειδή στα κατώτερα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης: γιαγιά πουτάνα, μητέρα πουτάνα, εγγονή πουτάνα.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε δεσμευτεί από τις αρχές τού 2000 να εξαλείψει το φαινόμενο. Αλλά τα περισσότερα κορίτσια που βρίσκονται σε αυτό το κύκλωμα, ήδη από την ηλικία των 15 ετών έχουν ένα ή δύο παιδιά. Όταν (με επίσημα στοιχεία) δαπανήθηκαν περισσότερα από 14 δις. δολάρια για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες, για μία διοργάνωση που θα διαρκέσει έναν μήνα δηλαδή, το ποσό που δόθηκε για την καταπολέμηση της παιδικής πορνείας (που είναι μόνιμο πρόβλημα στη Βραζιλία), μόλις που ξεπέρασε τα τρία εκ. δολάρια.

Του Γιώργου Κτενά
othersidefootball

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου