τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Άρχισε στο Taiji (Ιαπωνία) η ετήσια μεγάλη σφαγή των δελφινιών


Ιαπωνία: Μαζική σφαγή δελφινιών
Κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, τα νερά της παραθαλάσσιας πόλης Taiji βάφονται κόκκινα από το κυνήγι των δελφινιών. Το ετήσιο κυνήγι ξεκίνησε σήμερα το πρωί, και σύμφωνα με μέλη οργάνωσης προστασίας της θαλάσσιας ζωής, έχουν ήδη σφαγιαστεί 250 ζώα
Κάθε χρόνο, 23.000 δελφίνια σφαγιάζονται με την κάλυψη της Ιαπωνικής κυβέρνησης εκ των οποίων περίπου 1.500 αιχμαλωτίζονται ή θανατώνονται στο Ταϊτζί.


Το Ταϊτζί θεωρείται παραδοσιακά «πνευματική έδρα» της φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία με το κυνήγι της φάλαινας να χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Επεισή, ωστόσο, ο κλάδος της φαλαινοθηρίας παρουσιάζει πτώση μετά την παγκόσμια απαγόρευση της δραστηριότητας για εμπορικούς σκοπούς το 1986, το κυνήγι αφορά πλέον κυρίως τα δελφίνια.

Τα δελφίνια και άλλα μικρά κητώδη δεν καλύπτονται από την απαγόρευση.

Η διαδικασία που ακολουθείται από τους Ιάπωνες ψαράδες κάθε χρόνο και παρά τις απαγορεύσεις είναι η εξής:

Ομάδες ψαράδων με υπερσύγχρονα σκάφη ψάχνουν και κυνηγούν τις οικογένειες των δελφινιών που μεταναστεύουν.

Αφού τα οδηγήσουν και τα παγιδεύσουν στον όρμο με δίχτυα και αφού χωρίσουν τα μωρά από τις μητέρες, εξετάζουν και επιλέγουν τα πιο όμορφα, ακηλίδωτα δελφίνια για να τα πουλήσουν σε δελφινάρια.

Τα υπόλοιπα σφαγιάζονται άγρια μπροστά στα αιχμάλωτα, που κολυμπούν στο αίμα των συγγενών τους. Πολλά δελφίνια, στην προσπάθειά τους να αποδράσουν και όπως είναι τρομοκρατημένα, πνίγονται μέσα στα δίχτυα.

Το κρέας των σφαγιασμένων δελφινιών, παρότι είναι μολυσμένο από υδράργυρο και άλλα τοξικά από τη ρύπανση των θαλασσών, πωλείται για κατανάλωση με όλες τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία.


Συγκεκριμένα, το κρέας του δελφινιού είναι πέντε φορές πιο τοξικό από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

«Μια μεταλλική ράβδος καρφώνεται στη σπονδυλική στήλη τους, και αφήνονται να αιμορραγήσουν, να πάθουν ασφυξία και να πεθάνουν. Έπειτα από τέσσερις τραυματικές ημέρες που κρατούνται αιχμάλωτα στον κολπίσκο της σφαγής, υφίστανται μια βάναυση επιλογή, χωρίζονται από την οικογένειά τους και σήμερα ενδεχομένως θανατώνονται», δήλωσε η Μελίσα Σίγκαλ, ακτιβίστρια της οργάνωσης Sea Shepherd.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Ιαπωνία επέκριναν πρόσφατα αυτή τη σφαγή δελφινιών, ωστόσο οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι οι πληθυσμοί του ρινοδέλφινου δεν κινδυνεύουν, ότι το κυνήγι του αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του Ταΐτζι και ότι προστατεύει τα υπόλοιπα ιχθυαποθέματα.

Να σημειωθεί πως πριν αρχίσει η σημερινή σφαγή, ψαράδες ύψωσαν ένα μουσαμά μπροστά από την είσοδο του κολπίσκου για να εμποδίσουν τους ακτιβιστές και τους δημοσιογράφους να δουν το μακελειό.

Μια μεγάλη λίμνη αίματος πέρασε κάτω από το μουσαμά και απλώθηκε σ’ όλο τον κόλπο.

Το ντοκιμαντέρ «Ο όρμος» του ελληνοαμερικάνου Λούη Ψυχογιού, αποτυπώνει την ετήσια διαδικάσια εξόντωσης δελφινιών στην Ιαπωνία:

http://www.dailymotion.com/video/xdxc9t_tvxs-gr-%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%82_people#from=embediframe

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΠΗΓΗ: http://www.thepressproject.gr/article/54941/Iaponia-Maziki-sfagi-delfinion

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου