τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με κατοίκους Χαλκιδικής

«Τον τελευταίο λόγο να τον έχει η τοπική κοινωνία»
Την αλληλεγγύη του στους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας που συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27/2 με κατοίκους και φορείς που αντιτίθενται στην εγκατάσταση μεταλλείων χρυσού. «Διεθνοποιήστε το πρόβλημα», τους προέτρεψε, προσθέτοντας πως τον τελευταίο λόγο πρέπει να τον έχει η τοπική κοινωνία, με διάλογο και δημοψήφισμα. 12λεπτο ηχητικό απόσπασμα.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επισήμανε πως «η υπόθεση αυτή φωτογραφίζει την ιστορία και τη διαδρομή της διαπλοκής στη χώρα μας εδώ και 10 χρόνια, αλλά σήμερα παίρνει και το χαρακτήρα μιας πιλοτικής αναμέτρησης ανάμεσα στους κατοίκους που δεν έχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μαζί τους για να ακούγεται η φωνή τους, και σε ένα σύστημα διαπλοκής και καταστολής που θέλει να επιβάλλει τη δική του επιλογή. (…)
»Μπορεί να σας πουν τρομοκράτες, ηθικούς αυτουργούς, να σας κατηγορήσουν, να σας συλλάβουν, να σας χτυπήσουν, χωρίς όμως να καταφέρουν να κάμψουν το δικό σας φρόνημα.
»Γιατί εσείς, δεν το έχουν καταλάβει αυτό, δεν έχετε κάποιο ιδιοτελή σκοπό, εσείς θέλετε να ζήσετε στον τόπο σας και να μπορέσετε να δημιουργήσετε για σας και τα παιδιά σας».
Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τη διαπίστωση πως η σημερινή κατάσταση θυμίζει άλλες εποχές, που μπορεί πολλοί να μην έχουμε ζήσει, «αλλά από τις αφηγήσεις γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία ήταν μόνο κατ’ επίφαση και στο όνομα της έκτακτης ανάγκης, τότε του κομμουνιστικού  κινδύνου, τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, τις εποχές του παρασυντάγματος θυμίζει η σημερινή εποχή του μνημονιακού παρασυντάγματος»
«Θεωρώ αδιανόητο να συλλαμβάνονται πολίτες, να εκμαιεύεται με τη βία γενετικό υλικό, και στην προανακριτική διαδικασία βασικό στοιχείο να είναι το αν υποστηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Πολύ φοβάμαι πως αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος της επιστροφής στη μετεμφυλιακή περίοδο».
«Δεν ήρθαμε για να ρίξουμε λάδι στη φωτιά»
«Δεν ερχόμαστε όμως, για να ρίξουμε λάδι στη φωτιά», επισήμανε. «Θέλουμε σε κάθε περιοχή να μπορούν οι πολίτες αυτής της χώρας να ζουν αδελφωμένα. Δεν έχει να χωρίσει τίποτα ο κάτοικος της Ιερισσού  από εκείνον που ζει στο Στρατώνι, δεν έχει να χωρίσει τίποτα ο κάτοικος που προπηλακίζεται βιαίως από τις δυνάμεις της αστυνομίας, από τον αστυνομικό που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς κρούουμε τον  κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτή τη στρατηγική της έντασης. Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα, αυτοί που μας κατηγορούν εμπλέκονται, αυτοί ή οι ομοϊδεάτες τους ,σε εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις διαδικασίες με βαριές κατηγορίες. Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν».
Ο Αλ. Τσίπρας επισημανε ότι η επίθεση στο εργοτάξιο της Ελλ. Χρυσός αντικειμενικά ευνόησε τη στρατηγική της έντασης που επιδιώκει η κυβέρνηση, τη μετατροπή της Χαλκιδικής σε  Λωρίδα της Γάζας, με καταστολή, με αυταρχισμό, με προσαγωγές. Πρέπει να αξιολογήσουμε, πρέπει το κίνημα να αξιολογήσει ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί (…)».
«Διεθνοποιήστε το πρόβλημα»
Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τη διεθνοποίηση του ζητήματος: «Αν όλα αυτά που εκθέσατε εδώ, τα εκθέσετε στο καναδικό κοινοβούλιο και στα διεθνή ΜΜΕ, τα καναδικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τότε νομίζω πως αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που υπονομεύουν και στοχοποιούν τον αγώνα σας». «Οποιος έχει το δίκιο με το μέρος του, θα το βρει το δίκιο του», τόνισε, επισημαίνοντας πως δεν έγινε ποτέ διάλογος. Διάλογος, μέσω ανεξάρτητων φορέων, όπως το Πανεπιστήμιο ή τεχνικούς φορείς, μπορεί και πρέπει να γίνει.
«Η τοπική κοινωνία να έχει τον τελευταίο λόγο»
Ο Αλ. Τσίπρας, επισήμανε τέλος, πως ο ίδιος δεν ήρθε για να αντλήσει πολιτική υπεραξία απ’ αυτήν την υπόθεση. «Όταν θα έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή, επισήμανε, θα υπάρξει διάλογος, με το δημόσιο να θέτει τους όρους – κι αν αυτούς τους όρους δεν τους θέλουν οι επενδυτές, τότε δεν θα πρόκειται για επενδυτές, αλλά για πειρατές. Σε κάθε περίπτωση, το έργο για να υλοποιηθεί θα τεθεί στην κρίση της τοπικής κοινωνίας, με δημοψήφισμα, όπως έχουμε πει και δημόσια, γιατί αυτό σημαίνει για μας δημοκρατία, δεν σημαίνει να επικρατεί το δίκιο του ισχυρού. Αν η τοπική κοινωνία εναντιώνεται, πρέπει να χει τον τελευταίο λόγο. Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε σας και στους συμπολίτες σας, καλώντας τον υπ. Δημόσιας Τάξης να ζητήσει τουλάχιστον συγνώμη»  για όσα έγιναν στην περιοχή.

 
http://synseola.wordpress.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου