Τη "φθορά" του ευρωπαϊκού προτύπου ενημέρωσης διαπιστώνει στην τελευταία
έκθεση της η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, επικαλούμενη ως
παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και την Ελλάδας, όπου οι αρχές
χειρίζονται "με επικίνδυνο τρόπο" νόμους-φίμωτρα για τον Τύπο.
Στην παγκόσμια κατάταξη της οργάνωσης για τον σεβασμό της ελευθερίας του
Τύπου, η χώρα μας κατρακυλά 14 θέσεις σε σχέση με πέρσι, για να βρεθεί στην 84η,
τη στιγμή που το άλλο αρνητικό παράδειγμα της έκθεσης -η Ουγγαρία του Ορμπάν-
καταλαμβάνει την 56η θέση. Η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία κατέχουν τις
πρώτες θέσεις της ετήσιας κατάταξης, ενώ η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και το
Τουρκμενιστάν τις τελευταίες.
Στις χώρες που σημείωσαν "ιλιγγιώδεις πτώσεις" περιλαμβάνεται το Μάλι, που υποχώρησε κατά 74 θέσεις, για να βρεθεί στην 99η. Μειωμένες επιδώσεις παρουσιάζει και η Τουρκία, που έχασε έξι θέσεις και καταλαμβάνει την 154η. Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης αναφέρει πως η Τουρκία "είναι σήμερα η πρώτη φυλακή παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, κυρίως αυτούς που ασκούν κριτική στις αρχές για το κουρδικό ζήτημα".
Στην Ασία, η Ινδία (140η, -9 θέσεις) είναι στο χειρότερο επίπεδό της μετά το 2002, κυρίως λόγω της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, που εξακολουθεί να εντείνεται. Η Κίνα (174η) "δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης", με μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και πολιτών χρηστών του Διαδίκτυο να εξακολουθούν να είναι στη φυλακή και η λογοκρισία στο Διαδίκτυο να παραμένει μείζον εμπόδιο στην πρόσβαση στην πληροφορία", σύμφωνα με την έκθεση.
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν επίσης ότι "η στροφή στην καταστολή, που υιοθετήθηκε μετά την επιστροφή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν", ήταν αιτία η Ρωσία να χάσει έξι θέσεις και να καταλάβει την 148η για το 2012.
Για την ετήσια αυτή κατάταξη οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα θέτουν έξι κριτήρια για κάθε χώρα: τον πλουραλισμό, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, τις έννοιες του περιβάλλοντος και της αυτολογοκρισίας, το νομικό πλαίσιο, τη διαφάνεια και, τέλος, τις υποδομές πληροφόρησης. Κάθε χώρα παίρνει ένα "βαθμό" από 0 έως 100, με το μηδέν να αντιστοιχεί σε μια "ιδανική κατάσταση".
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου