τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων/Υπολειμμάτων


Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Ø Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το έργο: «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων/Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α./Υ.) 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χαλκιδικής».
Ø Χρηματοδοτείται με προϋπολογισμό 14.856.463,58€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013».

Η πρόταση που υποβλήθηκε από το Δήμο Αριστοτέλη και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Χαλκιδικής, που ταυτίζεται με τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αριστοτέλη, για την υλοποίηση του έργου: «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων/Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α./Υ.) 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Χαλκιδικής», αξιολογήθηκε θετικά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 Το έργο επιλέχτηκε για χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία – Θράκη”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 Ο προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται στο ποσό των 14.856.463,58€.


Η κατασκευή και λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α./Υ. της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας θα συμβάλει καθοριστικά  στην ασφαλή τελική διάθεση των οικιακών και παρεμφερών στερεών αποβλήτων του Δήμου Αριστοτέλη, με σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία ενός πρότυπου και ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης όλων των απορριμμάτων του Δήμου Αριστοτέλη.
          Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Με τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων/Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α./Υ.) του Δήμου Αριστοτέλη, προϋπολογισμού 14.856.463,58€, από τα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χρηματοδοτείται ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής που ονειρευόμαστε  για το Δήμο μας.
Μέχρι σήμερα, προβήκαμε σε μια σειρά από ενέργειες που αφορούν σύγχρονες και δοκιμασμένες, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μεθόδους διαχείρισης  των απορριμμάτων μας.
Η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α./Υ. στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, αποτελεί το επισφράγισμα των μέχρι σήμερα ενεργειών μας, για τη δημιουργία ενός πρότυπου και ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης όλων των απορριμμάτων του Δήμου.
Ως Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Φ.Ο.Δ.Σ.Α., θα κινηθούμε με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς σε ό,τι αφορά  την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατόν.
Η δημιουργία του δικού μας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων θα επιφέρει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους τομείς της δημόσιας υγείας, της προστασίας και ανάδειξης του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης.
Με τη δημιουργία ΧΥΤΑ/Υ στο Δήμο Αριστοτέλη απαντάται μία από τις σημαντικές προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως Δημοτική Αρχή. Ουσιαστικά, δρομολογείται ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο, και για τα οποία δεσμευτήκαμε απέναντι στους πολίτες να δώσουμε οριστικές λύσεις».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου