τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«Με’ γεια το κούρεμα- καλώς το δούλεμα»

Το πρόσφατο κούρεμα γέννησε πολλά παράδοξα:

Ένα πρώτο παράδοξο είναι το γεγονός ότι ενώ θα υπάρξει ένα κούρεμα μεγαλύτερο των 95 δισεκατομμύρια του χρέους, ταυτόχρονα το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί.

Ο λόγος είναι ότι δεν έγινε μόνο κούρεμα, αλλά υπήρξε και μια νέα δανειοδότηση.

Δεν έχει κανείς παρά να μελετήσει με προσοχή το κούρεμα και τα νέα δάνεια για να κατανοήσει πια είναι η λύση του αρχικού παράδοξου. Κούρεμα έχουν υποστεί οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μικροί ομολογιούχοι.
Αντίθετα τα νέα δάνεια λήφθηκαν για να ενισχυθούν οι τράπεζες, οι μεγαλοδανειστές και μεγαλομολογιούχοι.


Με άλλα λόγια, αν εξετάσει κανείς τρεις κατηγορίες διάδρασης θα διαπιστώσει ότι χαμένοι είναι εκείνοι που κουρεύονται χωρίς να λαμβάνουν στήριξη, κύρια οι συνταξιούχοι και τα ταμεία τους. Κερδισμένοι είναι εκείνοι που κουρεύονται τα ομόλογά τους, αλλά λαμβάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια νέου και μάλιστα φτηνού δανεισμού, δηλαδή, οι τράπεζες, ορθότερα οι τραπεζίτες.

Τέλος οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι εκείνοι που δεν τους κουρεύονται τα ομόλογα, όπως είναι οι κεντρικές τράπεζες, τρίτα ευρωπαϊκά κράτη που κατέχουν πλέον ελληνικά ομόλογα καθώς –πιθανόν- ορισμένοι από τους ξένους ιδιώτες κατέχουν ομόλογα του 2009 με λήξη το 2013 που δεν υπόκεινται στον Ελληνικό νόμο.

Ένα δεύτερο παράδοξο είναι το γεγονός ότι ενώ τα ελληνικά ομόλογα κουρεύονται στο 50% της αξίας τους υπάρχουν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που βγάζουν υψηλά κέρδη. Ποιοί είναι αυτοί; Είναι όσοι αγόρασαν του τελευταίους μήνες από μικροομολογιούχους οι οποίοι μέσα στον πανικό των προηγούμενων μηνών πούλησαν φτηνά τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν.

Σύμφωνα με τον Bloomberg οι τιμές τους έφτασαν στην δευτερογενή αγορά στο 27-28%. Όσοι πούλησαν σε τέτοιες τιμές είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Ποιοι ήταν οι αγοραστές τους; Κεντρικές τράπεζες και άλλοι θεσμικοί επενδυτές.
Οι πρώτες διασφάλισαν υπερκέρδη, αφού αν δεν χρεοκοπήσει ατάκτως η Ελλάδα θα πληρωθούν στο σύνολο του ποσού.
Ιδιαίτερα κερδισμένοι είναι και όσοι ιδιώτες αγόρασαν ελληνικά ομόλογα στη φτήνια. Διότι έλαβαν ως αντάλλαγμα καινούργια ομόλογα διασφαλισμένα με εμπράγματες εγγυήσεις, που υπόκεινται στο αγγλικό δίκαιο. Η Αξία τους είναι στο 35% των προηγούμενων, ενώ θα λάβουν επιπλέον 15% της αξίας των ομολόγων σε ρευστό. Ρευστό που θα προέλθει από τον νέο δανεισμό της χώρας!

Τρίτο «παράδοξο» με βάση τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης είναι οι πανηγυρισμοί των ξένων! Εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε πετύχει νίκη σε βάρος τους δεν θα είχαν λόγο να εμφανίζονται αυτοί οι τρίτοι ικανοποιημένοι, διασφαλισμένοι, σίγουροι. Αντίθετα θα είχαν πρόβλημα. Όμως, το γεγονός είναι ότι πήραν από την Ελλάδα ότι ήθελαν και για αυτό είναι ευχαριστημένοι.
Πήραν, επί παραδείγματι, εμπράγματες εγγυήσεις την δημόσια περιουσία, μετέφεραν και διασφάλισαν το ιδιωτικό τους χρέος σε δημόσιο και ότι έμεινε ιδιωτικό υπάχθηκε στο αγγλικό δίκαιο.
Εξασφάλισαν επιτροπεία επί των ελληνικών αγορών, τραπεζών και δημόσιου τομέα.
Χρηματοδοτούν το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και απευθείας τα ΜΜΕ.
Οι άνθρωποι απέκτησαν μία από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου κοψοχρονιά.
Επιπλέον, η Ελλάδα ακόμα και αν χρεοκοπήσει, το χρέος δεσμεύτηκε να το αποπληρώσει σε Ευρώ!
Ουσιαστικά αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα μας έχουν τελειώσει.

Τέταρτο και τελευταίο παράδοξο που θέλω να αναφέρω εδώ είναι ότι ενώ υποτίθεται ότι όλα λυθήκαν, όπως έγινε και τον Μάρτιο του 2011 καθώς και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όλοι οι ξένοι αναλυτές προβλέπουν για τα επόμενα χρόνια νέο μνημόνιο και νέο δανεισμό τουλάχιστον 50-60 δις. Ουσιαστικά όλα τα «παράδοξα» είναι μορφές άγριας και άδικης ανακατανομής βαρών μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους!


ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου