τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ιδού η απορία!

Κούρεμα: μεγάλη επιτυχία ή μεγάλη κοροϊδία;
 1.     Η εμπορική αξία των ομολόγων λόγω της οικονομικής κρίσης είχε μειωθεί κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Π.χ. αν ένα ομόλογο είχε ονομαστική αξία 100 ευρώ, η εμπορική του αξία έφτανε στα 30 ευρώ. Εμείς τώρα  ζητήσαμε από τους κατόχους των ομολόγων (που δεν είχαν έτσι κι αλλιώς καμία προοπτική) να δεχτούν εθελοντικό κούρεμα της τάξης του 50% της ονομαστικής τους αξίας και το υπόλοιπο να καλυφθεί από νέα ομόλογα που θα διέπονται πια από το Αγγλικό δίκαιο που σημαίνει  ότι θα πληρωθούν ότι και να γίνει. Δηλαδή τώρα είναι κερδισμένοι κατά 20%.

2.     Το προηγούμενο διάστημα όμως οι κερδοσκόποι γνωρίζοντας τις εξελίξεις αγόραζαν ομόλογα από απελπισμένους κατόχους σε πολύ χαμηλή τιμή και τώρα που τάχα εθελοντικά δέχτηκαν το κούρεμα και θα τους είμαστε και υπόχρεοι, εξασφάλισαν αμέσως το 50% της ονομαστικής τους αξίας αποφέροντάς τους μεγάλα κέρδη.


3.     Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα δεχόταν όλο αυτό το διάστημα ελληνικά ομόλογα στην εμπορική τους αξία, διευκολύνοντας όπως λέγανε τους κατόχους. Όμως συμφωνήθηκε να απέχει από το κούρεμα κι εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να τα πληρώσουμε στη λήξη τους στην ονομαστική τους αξία!

4.     Οι ελληνικές τράπεζες που κι αυτές δέχτηκαν το κούρεμα στα ομόλογα που είχαν, για να καλύψουν λέει οι καημένες τη ζημιά,  θα ενισχυθούν από το κράτος με 40-50 δις  με το νέο δάνειο που θα πληρώσουμε εμείς οι απλοί πολίτες. Για τα ασφαλιστικά ταμεία, κουβέντα! Εκεί απλά περικόπτονται οι παροχές!

5.     Γενικά υπάρχει η άποψη ότι αν κάποιος επενδύσει σε κρατικά ομόλογα έχει εξασφαλισμένα τα χρήματά του και με καλό κέρδος. Δηλαδή το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά και να υπάρξει ζημία δεν παίζει καθόλου;

Ρε παιδιά αν κάτι δεν καταλαβαίνω καλά, ξεστραβώστε με!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου