τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Έγγραφο διαμαρτυρίας από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για ADSL

Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου απέστειλε έγγραφο στο Νομάρχη, του Βουλευτές του νομού μας, το Δήμαρχο, αλλά και τον ΟΤΕ για τη μη τοποθέσηση στο χωριό γραμμής γρήγορου internet. Να τι αναφέρει το έγγραφο:

Διαβάστε περισσότερα…

20 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΩ ΑΝΤΕ Ν ΞΥΠΝΑΜΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΙΑΜΑΡΤΙΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΤΑ ΞΙΝΟΥΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί φίλοι του Στανού,
    Το πρόβλημα σας είναι γνωστό και μεγάλο. Λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας αλλά και της θεσμικής έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα. Είναι σίγουρο ότι ένα δημοτικό σχολείο είναι πολύ δύσκολο πλέον να λειτουργήσει δίχως τον στοιχειώδη εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών (το πιστεύω και το γράφω γιατί στο έτος 2010 η ευζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο θεωρείτε στοιχειώδης παροχή). Το θέμα είναι (απ’ότι συζήτησα με υπευθύνους του ΟΤΕ) ότι η απόσταση του Στανού (και της Βαρβάρας που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα) από το πλησιέστερο κέντρο του ΟΤΕ είναι μεγάλη. Για να λειτουργήσει η τεχνολογία ADSL δεν πρέπει η απόσταση αυτή να ξεπερνά τα 6 χιλιόμετρα.
    Η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί είναι η ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο ή η πρόσβαση μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας (πολύ αποτελεσματικό αλλά λίγο ακριβό σε σχέση με τις τιμές του ενσύρματου). Το δορυφορικό δεν το αναφέρω γιατί θεωρώ ότι παραείναι ακριβό (περίπου 60 € το μήνα).
    Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει τοποθετηθεί ένας στοιχειώδης εξοπλισμός για να ενωθεί ασύρματα το τοπικό δημοτικό κατάστημα Στανού και το δημοτικό σχολείο. Αυτό το έργο η εκτίμηση είναι ότι θα είναι έτοιμο τέλος Ιανουαρίου 2010. Για να μπορέσουμε όμως να συζητήσουμε περεταίρω ανάπτυξή του στους κατοίκους του Στανού πρέπει το Δημαρχείο να εξασφαλίσει μία γραμμή υπερυψηλής ταχύτητας (οπτική ίνα) ώστε να υπάρχει και αξιοπρεπή ταχύτητα στους κατοίκους που θα επιθυμήσουν αυτού του είδους την πρόσβαση. Φιλοδοξούμε ότι θα το πετύχουμε σύντομα δίχως όμως να μπορώ να σας δώσω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
    Στη διάθεσή σας για οποία διευκρίνιση.
    Με τιμή
    Μιχάλης Μιχαλούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ. Μιχαλούδη,
    Το θέμα δεν αφορά μόνο το Δημοτικό Σχολείο αλλά όλους τους κατοίκους. Ας μην ξεχνάμε τα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου αλλά και τους φοιτητές που Σαββατοκύριακα, γιορτές και καλοκαίρι έρχονται στο χωριό. Αλήθεια ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει ο Στανός, «το χωριό των πολύτεκνων οικογενειών»; Τα «μακαρόνια»;
    Ποια ήταν η στήριξη από το Δήμο, τη Νομαρχία, το κράτος, ακόμα και από το Σύλλογο Πολυτέκνων; Το ότι το κέντρο του ΟΤΕ βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 6 χιλιομέτρων είναι λόγος να μείνουμε στην απομόνωση;
    Σίγουρα υπάρχει λύση αλλά ο ΟΤΕ δίνει προφανώς αλλού προτεραιότητα.
    Αφού όπως γράφεις έχεις ασχοληθεί πολύ με το θέμα θα θέλαμε μερικές διευκρινήσεις:
    1) Ο Στανός δεν επικοινωνεί πλέον καλωδιακά μέσω Αρναίας αλλά με «πιάτο» από την Παλαιόχωρα. Αυτό που πιθανόν χρειάζεται είναι να τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός στο τηλεφωνικό κέντρο που βρίσκεται δίπλα στο κοινοτικό κατάστημα.
    2) Τα υπόλοιπα χωριά, όχι μόνο του Δήμου μας, έχουν κοντά τους τηλεφωνικά κέντρα;
    3) Γιατί δεν τοποθετήθηκαν (υποδομή) ακόμα οπτικές ίνες στο Στανό όταν αυτό έγινε σ’ όλα τα χωριά που βρίσκονται περιμετρικά;
    4) Δεν είναι τρομερά άδικο για πολύ κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες να πληρώνουμε πολλαπλάσια χρήματα;
    Π.χ. Για να έχει κάποιος μια απλή σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω τηλεφώνου ΟΤΕ (dial-up) πληρώνει:
    πάγιο: 15,71 € το μήνα . Αν αγοράζει κάρτα πολύ περισσότερα. Επιπλέον χρεώνεται σύμφωνα με τα τελευταία τιμολόγια 0,8568 € την ώρα.
    Δηλαδή αν κάποιος συνδέεται καθημερινά μία ώρα θα πληρώσει:
    15,710+(30 χ 0,8568)=41,41 € το μήνα. Για δύο ώρες καθημερινά: 67,12 € το μήνα.
    Τη στιγμή που μια σύνδεση ADSL κοστίζει μόνο 16,50 € το μήνα για απεριόριστη σύνδεση.
    Αφού ο ΟΤΕ μάς «τα παίρνει» έτσι κι αλλιώς γιατί να βάλει ADSL;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Hermes
    1) Το πιάτο που αναφέρεις δεν έχει να κάνει με δορυφόρο αλλά είναι μία απλή ασύρματη ζεύξη. Δεν γίνετε από τέτοιου είδους ασύρματη ζεύξη να περάσει ADSL ούτε καν ISDN (απορώ εδώ και καιρώ πως έδωσαν ISDN στο σχολείο). Με άλλου είδους ζεύξη και με τοποθέτηση νέου εξοπλισμού γίνετε (αυτή την τεχνολογία τη χρησιμοποιεί κάποιες φορές η forthnet). Θα επιτρέψουν οι κάτοικοι του Στανού τέτοιου είδους ζεύξη ή θα έχει την κατάληξη της Vodafone και ΟΤΕ?
    2) Στην Αρναία υπάρχει κέντρο ΟΤΕ και στο Παλαιοχώρι επίσης το οποίο δίνατε να εξυπηρετήσει και το Νεοχώρι. (Οι επιχειρήσεις έξω από το Νεοχώρι προς Στάγιρα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με το Στανό). Η Βαρβάρα έχει το ίδιο πρόβλημα με το Στανό.
    3) Αυτό πραγματικά είναι άξιο απορίας γιατί δεν τοποθετηθήκαν οπτικές ίνες που αν δεν κάνω λάθος ήταν και χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ.
    4) Όσο για το τελευταίο που γράφεις το έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο. Σαφός και είναι άδικο και η ευρύζωνική πρόσβαση είναι πλέον στοιχειώδης τεχνολογία για το κάθε σπίτι πόσο δε για εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    Μιχάλης Μιχαλούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1. "......Θα έχει την κατάληξη της Vodafone και ΟΤΕ" Τι εννοείς με αυτό;
    2. Η Αρναία αλλα και μεγάλες πόλεις συνδέονται ασύρματα μεταξύ τους. Πώς έχουν συνδέσεις γρήγορου internet;
    3. Συνδέσεις ISDN υπάρχουν διαθέσιμες στο Στανό (ταχύτητα περίπου 100ΚΒ), αυτό πως γίνεται;
    4. Η αρχική εκτίμηση για το πρόγραμμα "Σύζευξις" στο Δήμο Αρναίας ήταν να λειτουργήσει τέλος Αυγούστου 2009. Αναβλήθηκε πάνω από πέντε φορές. Ποιες υπηρεσίες θα συνδέει και με ποια ταχύτητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Dromeas
    1) Σταμάτησε η εγκατάσταση κεραίας που θα έδινε πρόσβαση ως και 21,6 MBbs ενώ ανάλογες διαμαρτυρίες υπήρξαν και για κεραία ΟΤΕ που όμως δεν είχε καμιά σχέση με Internet (για να μη παρεξηγηθώ).
    2) Αν ενωείς τις συνδέσεις μεταξύ πόλεων αυτό είναι που ανάφερα σε παραπάνω σχόλιο ότι υπάρχει αλλά δεν έχει ταχύτητα τέτοια που να μπορεί να εξυπηρετήσει το ευρύ κοινό. Είναι μόνο για μεταξύ τους συνδέσεις. Αν τώρα μιλάς για τα Hot Spot που υπάρχουν αυτά είναι ελεγχόμενα και ενοείται ότι έχουν τουλάχιστον μία σύνδεση 24 Mbps που σε εμάς ακόμα δεν υπάρχει (στο ιδιόκτητο της forthnet υπάρχει εδώ και λίγες μέρες στην Αρναία – Παλαιοχώρι – Νεοχώρι).
    3) Αυτό απορώ και εγώ. Ενώ δώσανε στο Δημοτικό Σχολείο και στο νηπιαγωγείο όταν ζήτησα για πελάτες μου ιδιώτες μου είπαν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα. Η ταχύτητα του ISDN είναι 64 ή 128 Mbps αλλά full Dublex και συγχρονισμένη.
    4) Το σύζευξης στην Αρναία λειτουργεί από τον Ιανουάριο 2007.
    Μιχάλης Μιχαλούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή όλα τα χωριά που έχουν ADSL έχουν και τηλεφωνικά κέντρα; π.χ. τα Βράσταμα που απέχουν πάνω από 10 χμ. από τον Πολύγυρο, το Γομάτι κ.ά. Στο Στανό ο ΟΤΕ έκανε όλο αυτό το έργο (εκγατάσταση κεραίας-εξοπλισμό) χωρίς να έχει άλλες δυνατότητες εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία; Αυτό το μεγάλο κουτί που έβαλαν δίπλα στην κοινότητα τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ.Μιχαλουδη δεν θέσαμε να μην τοποθετηθει η κεραία απλως να τοποθετηθει σε σημείο εξω απ το χωριό. επίσης διευρευνήθηκε και για το τι κεραία είναι αυτή που υπάρχει κατω από το παιδικό καιτο νηπιαγωγείο διοτι εγκατασταθηκε στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς τις προβλεπόμενες αδείες λειτουργίας.δεν διαμαρτυρόμαστε και δεν λειτουργούμε κατά της τεχνολογίας αλλά κάτι που θα μπορούσε να είναι επιβλάβες στην υγεία των κατοίκων στο μέλλονπροσπαθούμε να το αποτρέψουμε.γνωρίζω πως σταθήκατε υπέρ στο να εγκατασταθη στο συγκεκριμενο σημείο η κεραία αν και στο δημοτικό συμβούλειο ψηφίσατε κατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άννα όπως βλέπεις εκφράζομαι επώνυμα.
    Δεν ήμουν υπέρ απλά δεν ήμουν κατά.
    Ήθελα να ξεκαθαρίσω σε μία απόφαση πια είναι τα υπέρ και τα κατά λήψης της. Όπως είδες εφόσον δεν την ήθελε ο κόσμος του Στανού δεν είχα λόγω να μην ψηφίσω με βάση τη λαϊκή βούληση.
    Απλά πολλές φορές (και σε αυτό φταίνε οι εταιρείες επικοινωνιών) υπάρχει καχυποψία για θέματα που δεν έπρεπε να υπάρχει. Δεν μιλώ για το συγκεκριμένο αλλά γενικά.
    Επισημαίνω όμως ότι κατεύθυντικές ασύρματες ζεύξεις υψηλής συχνότητας στα πρότυπα ΕΕ με χαμηλή ισχύ δεν είναι επιβλαβής. Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τα συστήματα μετάδοσης τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος παρά αυτά της μετάδοσης δεδομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μιχαλούδη δεν υπάρχει εφικτή λύση για το Στανό. Ας φάμε τα μακαρόνια μας και νάνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 15 ιαν 2010 2:38
    Αυτό κατάλαβες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κι εγώ επώνυμα εκφράζομαι.ευχαριστω για τις διευκρινήσεις αλλα όπως και να το θέσουμε η καχυποψία υπάρχει γι αυτό ας μην καθισηχαζόμαστε με λόγια μεγάλων κερδοφόρων εταιρειών που όπως και να χει εβελπιστούν σε έργα μικρής επένδυσης αλλα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΒΑΛΑΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΜΑΣ ΔΗΛ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ανωνυμε 5.43 αν το σχολιο σου είναι για την κεραία της vodafon μπές στο somporo και ενημερώσου σχετικά με την εγκατάσταση της κεραίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κ. Μιχαλούδη,
    1)Αναφέρεις ότι με την υπάρχουσα ζεύξη δεν υπάρχει δυνατότητα ADSL και ότι με άλλου είδους ζεύξη και τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να γίνει. Ποια είναι αυτή η ζεύξη; Γράφεις ότι μερικές φορές τη χρησιμοποιεί η forthnet. Ο ΟΤΕ μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή;
    2) Γράφεις «είναι άξιο απορίας γιατί δεν τοποθετήθηκαν οπτικές ίνες που αν δεν κάνω λάθος ήταν και χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ» Ο Δήμος όταν γίνεται ένα έργο στην περιοχή του δεν έχει καμία εποπτεία;
    3) Τι είναι τα Hot Spot; Μπορείς να μας εξηγήσεις τι εννοείς «…αυτά είναι ελεγχόμενα και εννοείται ότι έχουν τουλάχιστον μία σύνδεση 24 Mbps που σε εμάς ακόμα δεν υπάρχει (στο ιδιόκτητο της forthnet υπάρχει εδώ και λίγες μέρες στην Αρναία – Παλαιοχώρι – Νεοχώρι)»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Hermes,

    1) Με την υπάρχουσα υποδομή όχι. Με άλλου τύπου εξοπλισμό ασύρματο αλλά και άλλη πρόσθετη υποδομή στο «κουτί» που τοποθετήθηκε μέσα στο Στανό. Στην σημερινή εποχή της τεχνολογίας σχεδόν δεν υπάρχει η λέξη «δεν γίνετε». Όλα είναι θέμα κόστους και ανταποδοτικότητας γιατί μην ξεχνάμε ότι ο ΟΤΕ είναι πλέον Ιδιωτικός Οργανισμός. Αν τώρα είναι φθηνότερο να περάσει οπτική ίνα ή να κάνει ασύρματη ζεύξη αυτό είναι άλλο κομμάτι. Με κάνει πάντως εντύπωση ότι χθες μετά τις αναρτήσεις που έγιναν σε αυτό το μπλοκ έμαθα ότι ο Μελισσουργός έχει ADSL. Σκέφτομαι την Δευτέρα να κάνω μία ακόμη επικοινωνία με υπεύθυνους του ΟΤΕ μήπως έχουμε κάποια άλλη καλή εξέλιξη.
    2) Τα έργα του ΟΤΕ είναι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε τοπική αυτοδιοίκηση. Ανάφερα και πριν ότι πλέον είναι ιδιωτική εταιρεία και δεν ελέγχεται από Δήμους.
    3) Αν έχετε ακούσει το ασύρματο Internet σε διάφορους χώρους (Σταθμούς, Αεροδρόμια, Ξενοδοχεία κλπ) υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο δλδ. Με Hot Spots. Αυτά είναι είτε με κωδικούς που πληρώνεις για να τους πάρεις ή ελεύθερα. Υπάρχουν ακόμη τέτοιες περιπτώσεις σε περιοχές πόλεων ή άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Κάτι τέτοιο θα τοποθετήσει η Νομαρχεία στην Αρναία αλλά σκεφτείτε σε ένα τέτοιο Hot Spot με ταχύτητα 2Mbps να συνδεθούν 100 υπολογιστές. Θα είναι πολλές φορές χειρότερο από την απλή αργή σύνδεση που έχουμε αυτή τη στιγμή στο Στανο.
    Πιστεύω όμως ότι πρέπει να κλείσουμε προς το παρόν το θέμα για να μην κουράζουμε και τους αναγνώστες. Για οτιδήποτε χρειαστείτε είμαι στη διάθεσή σας και μια που αναρτώ και επώνυμα ξέρετε που να με βρείτε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που σας προβληματίζουν.
    Και για να κλείσω, επειδή παρέλειψα να το κάνω μέχρι τώρα, χαιρετίζω την προσπάθεια που κάνετε μέσα με τη δημιουργία αυτού του blog και μάλιστα δίχως να έχετε την στοιχειώδη υποδομή (ADSL) για τέτοιες πρωτοβουλίες.
    Μπράβο σας και αυτό δείχνει ότι ο Στανός έχει δραστήριο κόσμο που δεν απογοητεύεται από τις συνθήκες που δημιουργούνται πολλές φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΣΑΜΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ17 Ιανουαρίου 2010 στις 1:26 μ.μ.

    Σαν τεχνική εταιρία τον τελευταίο ενάμιση χόνο
    το αντικείμενό μας είναι η τοποθέτηση οπτικών
    ινών.Σας γνωρίζω οτι έχουμε αναλάβει το έργο
    Νεοχώρι-Βαρβάρα-Ολυμπιάδα,(το οποίο θα αρχίσει
    σε περίπου δέκα μέρες)και ότι το έργο Στανός-Αρναία θα δημοπρατειθή σε περίπου έναν μήνα.
    Αφοι Κασαμπαλή
    dim.kasabalis@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΑΛΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟς Ο ΣΤΑΝΟς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σε επαφή που είχα με τον υπέυθυνο του ΟΤΕ στον Πολύγυρο,μου είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει τοποθετηθεί οπτική ίνα από την Αρναία μέχρι τον Στανό,οπότε και θα ληθούν όλα τα προβλήματα.
    Γιώργος Κάκκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή