τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

«προληπτικές» προσαγωγές!


Στις δύο τελευταίες συγκεντρώσεις στην Αθήνα η αστυνομία προχώρησε σε «προληπτικές» προσαγωγές σε μια απόπειρα τρομοκράτησης των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου.
Ανυποψίαστοι πολίτες προσάγονται  στη ΓΑΔΑ και μετά από ταλαιπωρία ωρών αφήνονται όλοι ελεύθεροι αφού φυσικά δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, πέρα από το σφάλμα να κυκλοφορούν στο κέντρο της πρωτεύουσας σε μέρα λαϊκής κινητοποίησης!
Νομικά τι ισχύει όμως;

 Oι «προληπτικές» συλλήψεις δεν είναι επιτρεπτές από το νομικό μας σύστημα. Δεν μπορεί κάποιος να συλαμβάνεται χωρίς να υπάρχει κάποιος απτός νομικός λόγος. Τέτοιου είδους στερήσεις της ελευθερίας παραβιάζουν το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ενδέχεται να φέρουν την Ελλάδα για άλλη μια φορά υπόλογη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το άρθρο 5 υπαγορεύει τα εξής (hrconvention.wordpress.com):

Άρθρο 5 - Δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια
1. Κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα στη προσωπική ελευθερία και ασφάλεια. Κανένα προσωπο δεν στερείται την ελευθερία του, με την εξαίρεση των παρακάτω περιπτώσεων και σύμφωνα με μια διαδικασία που περιγράφεται στο νόμο:
(α) η νόμιμη κράτηση προσώπου ύστερα από την καταδίκη του από αρμόδιο δικαστήριο,
(β) η νόμιμη σύλληψη ή κράτηση προσώπου για μη συμμόρφωση με τη νόμιμη εντολή δικαστηρίου, ή προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης που προβλέπεται από το νόμο,
(γ) η νόμιμη σύλληψη ή κράτηση  προσώπου που αποσκοπεί στο να οδηγηθεί ενώπιον της αρμόδιας νομικής αρχής, εφόσον υπάρχει η εύλογη υποψία ότι έχει τελέσει ένα αδίκημα η όταν εύλογα θεωρείται αναγκαία προκειμένου να αποτραπεί από την νέα τέλεση του αδικήματος ή η διαφυγή του.
(δ) η κράτηση ανηλίκου με νόμιμη διαταγή για σκοπούς εκπαιδευτικής εποπτείας ή η νόμιμη κράτησή του για να οδηγηθεί ενώπιον της αρμόδιας νομικής αρχής,
(ε) η νόμιμη κράτηση προσώπων για την αποτροπή της διάδοσης μεταδοτικών νοσημάτων προσώπων με διανοητικές διαταραχές, αρκοολικών ή τοξικομανών ή αλητών.
(στ) η νόμιμη σύλληψη ή κράτηση ενός προσώπου για να αποτραπεί η μη εξουσιοδοτημένη είσοδός του στη χώρα ή ενός προσώπου εναντίον του οποίου έχουν κινηθεί διαδικασίες με σκοπό την απέλαση ή την έκδοσή του.
2. Κάθε πρόσωπο που έχει συλληφθεί πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα, σε γλώσσα που κατανοεί, για τους λόγους της σύλληψής του και τις τυχόν κατηγορίες εναντίον του.
3. Κάθε πρόσωπο που έχει συλληφθεί ή κρατείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 (γ) του παρόντος Άρθρου, οδηγείται άμεσα ενώπιον δικαστή ή άλλου λειτουργού εξουσιοδοτημένου από το νόμο να ασκεί δικαιοδοτικές αρμοδιότητες και έχει δικαίωμα να δικαστεί εντός εύλογου χρόνου ή να αφεθεί ελεύθερος κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας. Η άφεση μπορεί να προϋποθέτει εγγυήσεις για την εμφάνιση στη δίκη.
4. Κάθε πρόσωπο που είναι θύμα σύλληψης ή κράτησης κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Άρθρου έχει αγώγιμο δικαίωμα αποζημίωσης.

Του Βασίλη Σωτηρόπουλου
E-lawyer
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου