Το ζήτημα της κατάργησης όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων προς την πυρηνική ενέργεια φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επισημαίνονται τρία βασικά πεδία τέτοιων επιδοτήσεων:
· Η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων.
· Η κάλυψη των κινδύνων για ευθύνες αποζημιώσεων σε περίπτωση ατυχήματος, όπως η Φουκουσίμα ή το Τσερνομπίλ.
· Η ασφαλής αποξήλωση των πυρηνικών μονάδων μετά το οριστικό κλείσιμο του κύκλου λειτουργίας τους και η απορρύπανση των περιοχών τους.
Στα θέματα αυτά, οι εθνικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν τεράστια οικονομικά κόστη, που κανονικά θα έπρεπε να επιβαρύνουν τις εταιρίες των πυρηνικών εργοστασίων. Μόνον οι μελλοντικές υποχρεώσεις για τον παροπλισμό των βρετανικών πυρηνικών εργοστασίων είχαν εκτιμηθεί το 2010 στα 44,5 δισεκατομμύρια λίρες. Χωρίς τις έμμεσες αυτές επιδοτήσεις, το ηλεκτρικό ρεύμα των πυρηνικών εργοστασίων θα κόστιζε πολύ ακριβότερα από κάθε άλλη πηγή ενέργειας και θα ήταν αδύνατο να βρει αγοραστές.
«Είναι ανάγκη να μπει άμεσα ένα τέλος στις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις προς την πυρηνική βιομηχανία», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το πραγματικό κόστος της είναι αστρονομικό, ακόμη και με οικονομικούς όρους. Σε μια εποχή λιτότητας για όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας, αποτελεί πραγματική πρόκληση να ξοδεύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος κάθε χρόνο, μόνο και μόνο για να κρατήσουν ζωντανή την πυρηνική βιομηχανία. Πέρα από τα θέματα ασφάλειας που επιβάλλουν να ξεκινήσει άμεσα η απεξάρτηση από τα πυρηνικά και να μην προχωρήσει ούτε ένας νέος αντιδραστήρας, υπάρχει και η αναγκαιότητα να επενδύσουμε άμεσα σε μια βιώσιμη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Τα χρήματα που θυσιάζονται σήμερα στην επικίνδυνη καταβόθρα της πυρηνικής ενέργειας, μπορούν να αποδώσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος αν επενδυθούν σε μια αποφασιστική στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές».
Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχ. Τρεμόπουλος 6982 689868
Τάσος Κρομμύδας 6945 940916
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)
Θέμα: Η πυρηνική ενέργεια στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Κατά τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών και για το σύνολο του κύκλου ζωής τους, υπάρχουν ορισμένα κόστη τα οποία κατά κανόνα δεν επιβαρύνουν τους διαχειριστές τους κι επομένως δεν αντανακλώνται στις προσφορές τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ή στην οριακή τιμή του συστήματος.
Τα κόστη αυτά αφορούν στη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων, στο (ισοδύναμο) κόστος ασφάλισης για περίπτωση ατυχήματος και στο κόστος ασφαλούς αποξήλωσης των μονάδων και απορρύπανσης της περιοχής, και κατά κανόνα επιβαρύνουν τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Τα κόστη αυτά είναι πολύ υψηλά και αν συνυπολογίζονταν στο οριακό κόστος παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας, πιθανότητα η ανταγωνιστικότητά της θα μεταβαλλόταν σημαντικά. Ενδεικτικά, η Βρετανική Αρχή η υπεύθυνη για τον παροπλισμό των πυρηνικών μονάδων (Nuclear Decommissioning Authority), στην ετήσια έκθεσή της για το 2009/2010 εκτιμά τις μελλοντικές υποχρεώσεις της σε 44,5 δις λίρες σε σημερινές τιμές (1).
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Προτίθεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ώστε τα κόστη ασφάλισης, διαχείρισης αποβλήτων και αποξήλωσης των πυρηνικών σταθμών να επιβαρύνουν αποκλειστικά τους διαχειριστές τους;
2. Διαθέτει στοιχεία για τις δαπάνες κρατών-μελών για τη διαχείριση αποβλήτων και αποξήλωση πυρηνικών σταθμών;
(1) http://www.nda.gov.uk/documents/upload/Annual-Report-and-Accounts-2009-2010.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου