τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Charlie Parker

Σαν σήμερα, 29 Αυγούστου του 1920, ήρθε στη ζωή ο σπουδαίος σαξοφωνίστας και ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους συνθέτες της μουσικής τζαζ, Charlie Parker. Κορυφαία μορφή στην εξέλιξη της μουσικής bebop, μαζί με τους Louis Armstrong and Duke Ellington θεωρείται από τους μουσικούς της τζαζ που έχουν ασκήσει τεράστια επιρροή στις μετέπειτα γενιές. Ο Parker αναδεικνύεται συστηματικά ο σπουδαιότερος σαξοφωνίστας όλων των εποχών, σύμφωνα με την άποψη του κοινού στις έρευνες των μουσικών περιοδικών.
Διαβάστε περισσότερα...

Latcho Drom! – Καλό Δρόμο!

της Jaquou Utopie

Αν η μουσική είναι η κοινή μας γλώσσα, τότε υπάρχουν άνθρωποι που δεν χρειάζονται παρά μόνο αυτή για να διηγηθούν όλη τους την Ιστορία…
Το Latcho Drom, που στα Ρομάνι σημαίνει καλό δρόμο, δεν έχει ούτε επαγγελματίες ηθοποιούς ούτε έτοιμους διαλόγους. Η ταινία (ή και ίσως ντοκυμαντέρ) που καταπιάνεται με την αφήγηση της ιστορίας της μετανάστευσης των Τσιγγάνων από την Ασία ως την Ευρώπη, καταφέρνει να σε ταξιδέψει μόνο μα τη μουσική και τον χορό. Είναι βέβαια, αν και ασυνήθιστος, ίσως ο πιο εμπνευσμένος τρόπος να διηγηθεί κανείς αυτή την ιστορία.
Μέσα στον χρόνο λίγες ομάδες ανθρώπων έχουν διωχθεί όσο οι Τσιγγάνοι. Από τους Χριστιανούς που τους καταδίκαζαν για παγανισμό, μέχρι τον Χίτλερ που τους επιφύλασσε τη μοίρα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τον Τσαουσέσκου που τους τρομοκρατούσε στη Ρουμανία φτάνει ο δρόμος τους ως τα σήμερα, στην πολιτισμένη Ευρώπη του Σαρκοζί που τους απελαύνει ως ανεπιθύμητους για άλλη μια φορά. Και αν και έτσι, μονίμως διωγμένοι, έχουν ταξιδέψει παντού, είναι παρ’ όλα αυτά δύσκολο να βρει καταγεγραμμένη αυτή τους την πορεία. Τα βιβλία της ιστορίας του έχουν ξεχασμένους.
Το Latcho Drom  χρησιμοποιεί  Τσιγγάνους μουσικούς από επτά χώρες (Ινδία, Αίγυπτο, Τουρκία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γαλλία και Ισπανία) για να καταφέρει να διηγηθεί αυτή την ιστορία και να περάσει τα πολλαπλά μηνύματα ενός θεαματικού, σχεδόν νομαδικού, πολιτισμού. Με μουσική και χορό περιδιαβαίνει την ιστορία τους, τα μεγάλα ταξίδια, τον θυμό και τους διωγμούς, το ασίγαστο πάθος για ζωή και την αδάμαστη φύση τους. Το πορτραίτο των Ρομά ζωγραφίσεται με λεπτομέρεια, με χρώματα, χωρίς λόγια, με νότες.
Διαβάστε τη συνέχεια στους Σχολιαστές χωρίς σύνορα

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Βρε ουστ…


Ξεκινούν απόψε οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου εν όψει του Πανηγυριού και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο θα σκάσουν μύτη και οι πολιτικάντηδες. Χειραψίες, φιλοφρονήσεις, ψεύτικα χαμόγελα και μεγάλες υποσχέσεις (και «λίγο» γλείψιμο απ’ τη μεριά μας).
Θα δράξουν την ευκαιρία με περισσό θράσος  (πάντα το είχαν) όχι να συμμετέχουν στη χαρά μας ως απλοί συμπολίτες (λέμε τώρα) αλλά να εκμεταλλευτούν το συγκεντρωμένο πλήθος για προσωπικό και μόνο όφελος. Γιατί αν μας πουν (πάλι) ότι νοιάζονται για το χωριό μας ... μπορεί και να βάλουμε τα γέλια αν δε κάνουμε κάτι πιο πολιτισμένο…
Μπορούμε να αδιαφορήσουμε κι εμείς!
Υ.Γ.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος να μη δώσει σε κανέναν τη χαρά να ανεβεί στο βήμα.
Πολίτης (μάλλον αγανακτισμένος)

Καφενείο: «φταιν οι ξικουμέν’ που τσ’ απουλνούν»

Με αφορμή επιδρομή αλεπούς σε καναδυό κοτέτσια ξεκίνησε μεγάλο κουβεντολόι για τις αλεπούδες. Ο καθένας είχε και μια εμπειρία να μεταφέρει και τελικά πώς κατάφερε να εξουδετερώσει το άγριο θεριό είτε πυροβολώντας το με μανία, είτε στήνοντας δόκανο (σίδερο) και ακόμα χειρότερα με φόλες. Μερικοί νοστάλγησαν παλιότερες εποχές που η αλεπού ήταν επικηρυγμένη έναντι αμοιβής και κάποιοι εκδήλωσαν την ανησυχία τους για την αύξηση του πληθυσμούς τους.
Τελικό συμπέρασμα; Φταίν’ οι ξικουμέν’ (οικολόγοι) που τσ’ απουλνούν!
Η ίδια κουβέντα γίνεται κατά διαστήματα και για τους λύκους ακόμα και για τα φίδια.
Ήρθαν, λέει, οι Οικολόγοι και άφησαν λύκους και οχιές.
-Και πώς ρε, Μήτσο, το ξέρεις: Τους είδες;
-Όχι. Αλλά να, οι λύκοι αυτοί είναι διαφορετικοί από τους δικούς μας.
-Και τα φίδια;
-Βρήκε κάποιος ένα τσουβάλι γεμάτο οχιές!
Εύκολα συμπεράσματα και ιστορίες για αγρίους!

Χάθηκαν κομμάτια της ιστορίας μας


Θύματα της διαπλάτυνσης του επαρχιακού δρόμου Στανού-Μελισσουργού η τεράστια λεύκα στην Πρέσλα που αποτελούσε σημείο αναφοράς για δεκαετίες και ο Τσεσμές ιστορική πηγή. 
Έτσι, τόσο απλά, αφήνουμε να ξεριζωθεί η  παράδοση και η ιστορία μας.

Δευτέρα, 30-8 Στανός

Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Καλωσορίσατε στο Στανό…



…και καλό σας ταξίδι!


Εκτός από την ασχήμια που εισπράττουμε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στο γειτονικό πευκοδάσος. Είναι γνωστό το πόσο εύκολα αναφλέγονται τα σκουπίδια (ο κάδος παλιότερα πήρε 2-3 φορές φωτιά). Αφού αδιαφορεί ο Δήμος, τουλάχιστον ας επέμβει το Δασαρχείο.
Επιτέλους πρέπει να βρεθεί μια λύση!

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑΝΟΥ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΧΑΪΔΩΣ ΕΚ ΣΤΑΝΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 Αυγούστου 
9.00μ.μ.    Χορευτικό συγκρότημα
10.00μ.μ. Λαϊκό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, Χρήστος Πετρίδης
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 Αυγούστου
9.00μ.μ.    Χορωδία Στανού . (Σύλλογος Γυναικών Στανού)
10.00μ.μ. Θεατρική παράσταση:
 «ΑΓΙΑ ΧΑΪΔΩ» ΕΝΑ ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 Αυγούστου
8.00μ.μ Βραδιά για τα παιδιά και τους νέουςΚουκλοθέατρο-παιδικά σκετς
9.00 μ.μ. Βραδιά ταλέντων . (Σύλλογος Γυναικών Στανού )
10.00μ.μ.    Ελληνικό
pop- ροκ –έντεχνο συγκρότημα ‘’ΕΝΑΛΑΞ  BAND ’’
ΤΡΙΤΗ 31 Αυγούστου
7.00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατός Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικόδημος
9.00 μ.μ.  Λαογραφική χορευτική ομάδα Γυναικών Σοχού  Θεσσαλονίκης - Χορευτικό Συγκρότημα  Στανού
10.30μ.μ. Λαϊκό συγκρότημα Στανού                 
ΤΕΤΑΡΤΗ 1 Σεπτεμβρίου
7.00 π.μ. Όρθρος και συνέχεια Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ.Νικόδημου
11.00π.μ  Κοινή τράπεζα  «κουρμπάνι»  στον  περίβολο του ιερού ναού της Αγίας Χάιδως
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΑΝΟΥ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ


Την Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεκίνησε η προετοιμασία της ΘΥΕΛΛΑΣ ΣΤΑΝΟΥ για το νέο πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας,  αγωνιστικής περιόδου 2010-2011. Το ρόστερ της ομάδος αποτελείται από 35 παίκτες με μέσο όρο ηλικίας 17-18 ετών. Το διοικητικό σχήμα της ΘΥΕΛΛΑΣ αποτελείται από τους: Μαριανός Βασίλειος, Κάκκας Αστέριος, Γερακούδης Βασίλειος, Γερακούδης Παναγιώτης, Τουπλικιώτης Β. Αχιλλέας, Μυλωνάς Ιωάννης, Μπήτιος Αθανάσιος, Στόικος Αστέριος και βοηθούν όλοι οι παίκτες!
Καλή επιτυχία και ότι καλύτερο στην ομάδα μας για την νέα αγωνιστική σεζόν.
                                                                                                                                Δ. Κασαμπαλής

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Θεέ μου! Τι κάναμε;


Στις 6 Αυγούστου 1945 το βομβαρδιστικό Β-29, Enola Gay, στις 08.15 το πρωί, ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, την οποία οι Αμερικάνοι βάφτισαν «Little Boy» στη Χιροσίμα των 300.000 κατοίκων.
«Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο… που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Αίφνης, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε!». Ο συγκυβερνήτης του Enola Gay Λιούις έγραψε στο ημερολόγιό του: «Θεέ μου! Τι κάναμε;».

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Downshifting και εναλλακτικοί τρόποι ζωής


Downshifting ονομάζεται αυτή η νέα τάση, που απ' όσο βλέπω μπορεί να χαρακτηριστεί και κίνημα, σύμφωνα με την οποία, επιβραδύνοντας τους ρυθμούς της ζωής μας, βγαίνοντας από την πεπατημένη, μπορούμε να ξεφύγουμε από πολλά δεινά.
Ο λαός, ο απλός άνθρωπος, το ήξερε εδώ και πάρα χρόνια, θεωρητικά, σαν κάτι που θα μπορούσε να συμβεί. Ότι για να για να αλλάξουν πραγματικά τα πράγματα, πρέπει να γίνει κυρίαρχος της κοινωνίας, των νόμων που την διέπουν, και να υποτάξει τον οικονομικό μηχανισμό έτσι ώστε να εξυπηρετεί την ανθρώπινη ευτυχία. Δεν μπορώ να πω ότι ο κάθε απλός άνθρωπος ήξερε ότι για να καταφέρει αυτό που οραματιζόταν θεωρητικά, χρειαζόταν η συνειδητοποιημένη δραστήρια συμμετοχή του στη διαμόρφωση αυτής της νέας κοινωνίας. Φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ουσία της φτώχειας δεν έγκειται στο ότι δεν έχουμε να φάμε, όλοι μας, λίγο-πολύ, τρώμε ένα πιάτο φαγητό καθημερινά, αλλά στη συνειδητοποίηση του πολύ τραγικού γεγονότος ότι κατάντησαν τροχοί μιας πανίσχυρης μηχανής που τους συνθλίβει, ότι κατάντησαν ρομπότ, “αυτόματα”, εξαρτήματα που δεν  που δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις, ότι η ζωή τους είναι άδεια και έχει χάσει κάθε νόημα. Αυτοί οι άνθρωποι αντιδρούν, σήμερα, συμμετέχουν στα κοινά, μας δείχνουν κάποιο δρόμο και θεωρώ καθήκον μου να μιλήσω γι’ αυτά τα κινήματα.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ανάβρα Μαγνησίας, μία κοινότητα πρότυπο

Επειδή κάποιοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής είναι συνυφασμένη αποκλειστικά με τα μεταλλεία υπάρχουν παραδείγματα ανάπτυξης που μπορούμε κάλλιστα να μιμηθούμε. . Και επειδή η Μαριναλέντα είναι λίγο μακριά υπάρχουν και πιο κοντινά παραδείγματα. Ένα από αυτά είναι η κοινότητα της Ανάβρα Μαγνησίας.
Η Ανάβρα είναι μία κοινότητα στο νομό Μαγνησίας για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι δύο. Καταρχήν, είναι ένα ορεινό χωριό όπου το επίπεδο διαβίωσης είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι είναι ένας αγροτικός οικισμός πρότυπο, του οποίου όλες οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αφιέρωμα στον Δήμο Μούτση


Ο Δήμος Μούτσης είναι Έλληνας μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου 1938 στον Πειραιά. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.
Από μικρός μελετούσε βιολί ενώ αργότερα σπούδασε κλασική μουσική στο Ωδείο Αθηνών. Ξεκίνησε ως μουσικός σε δίσκους μεγάλων συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις. Στη συνέχεια μπήκε δυναμικά στον χώρο της δισκογραφίας τον Δεκέμβριο του 1966 με την κυκλοφορία μικρών δίσκων των 45 στροφών. Ο πρώτος μεγάλος δίσκος που έβγαλε ήταν το 1968 σε στίχους του Νίκου Γκάτσου με τίτλο "Κάποιο καλοκαίρι", ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος, "Ένα Χαμόγελο". Ακολούθησαν επίσης: "Άγιος Φεβρουάριος" (1971) σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, "Συνοικισμός Α'" (1972), "Στροφές" (1973) με την Βίκυ Μοσχολιού και τον Αντώνη Καλογιάννη και "Μαρτυρίες" (1974) με τους Μανώλη Μητσιά, Χρήστο Λεττονό και Βασιλική Λαβίνα. Στην "Τετραλογία" του 1975 μελοποίησε ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη και του Κώστα Καρυωτάκη. Η δεκαετία του 1970 κλείνει με τα άλμπουμ "Εργατική Συμφωνία" (1976) βασισμένη στο θεατρικό έργο "Απεργία" του Γιώργου Σκούρτη και "Δρομολόγιο" (1979) σε στίχους του Νίκου Γκάτσου με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Πρέπει να σημειωθεί οτι εκτός από τραγούδια, έχει γράψει αρκετές φορές μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το Ονειρο

Στίχοι: Δήμος Μούτσης
Μουσική: Δήμος Μούτσης
Πρώτη εκτέλεση: Δήμος Μούτσης
Άλλες ερμηνείες: Νανά Μούσχουρη

Βρέθηκα σε κύκλο σκοτεινό στ' όνειρο που είδα χθες το βράδυ
κι ήμουνα απ' τη μια του κύκλου εγώ κι εγώ από την άλλη
κι ήμουνα απ' τη μια του κύκλου εγώ ήμουνα εγώ κι από την άλλη
έτοιμος να μου αποκριθώ και να ρωτήσω πάλι
κι ύστερα χάθηκα μακριά, χάθηκα σε ολάνθιστα περιβόλια,
παρέα με τους δερβίσηδες γύρω από τη φωτιά, χορεύοντας και τραγουδώντας
έιβαλα χορεύοντας και τραγουδώντας, έιβαλα χορεύοντας και τραγουδώντας.

Κι είδα ένα παιδί, μικρό παιδί που έπαιζε και μου 'ριχνε στα ζάρια
το ύστερο του πόθου μου φιλί, τα πρώτα παιδικά μου χάδια
κι εκεί- εκείνη τη στιγμή άκουγα να τραγουδάνε εντός μου,
ο ύπνος με το θάνατο μαζί, τραγούδια του ερωτός μου
κι ύστερα πάλι ξαφνικά, χάθηκα σε ολάνθιστα περιβόλια,
παρέα με τους δερβίσηδες γύρω από τη φωτιά, χορεύοντας και τραγουδώντας
έιβαλα χορεύοντας και τραγουδώντας.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Αναθεώρηση σχολίων ή αλλιώς άλλη δουλειά δεν είχαμε...


Αγαπητοί φίλοι, λυπούμαστε που για δεύτερη φορά μπαίνουμε στη διαδικασία αναθεώρησης των σχολίων εξαιτίας κάποιου που επιδεικτικά συκοφαντεί πρόσωπα αλλά και το ίδιο το μπλοκ.
Και επειδή δεν είμαστε επαγγελματίες, ούτε και πολύ χρόνο διαθέτουμε ίσως τα σχόλιά σας να καθυστερούν λιγάκι.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση