Αντιρρησίας συνείδησης είναι το άτομο που αρνείται να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις λόγω της συνείδησής του με βάση τις θρησκευτικές, ηθικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις του.
Σε ορισμένες από τις χώρες όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, δίνεται η δυνατότητα στους αντιρρησίες συνείδησης να επιλέξουν να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο σύμφωνα με τη συνείδησή τους μέσω εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αντίρρηση Συνείδησης στις 15 Μαίου ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών συνείδησης ανακοίνωσε:
Η 15η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για την Αντίρρηση Συνείδησης, βρίσκει την Ελλάδα στη συνήθη κατάσταση των παραβιάσεων που αφορούν το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. H πρόσφατη εξαγγελία περί μείωσης της διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας στους 15 μήνες, παρότι αποτελεί εκ πρώτης όψεως θετική εξέλιξη, παραμένει ένα εξαιρετικά άτολμο βήμα που διαιωνίζει τις διακρίσεις σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης· η εναλλακτική υπηρεσία παραμένει τιμωρητική εφόσον απέχει από τα διεθνή πρότυπα τόσο στη διάρκεια όσο και στο γενικό χαρακτήρα της.
Η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, πρόθυμη μονάχα να επικυρώσει και όχι να ξεπεράσει τις χρονίζουσες τακτικές παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δέσμια συντηρητικών και εθνικιστικών στερεοτύπων, αφερέγγυα απέναντι στις ευρωπαϊκές και διεθνείς δικαιικές επιταγές. Οι ολικοί αντιρρησίες συνείδησης συνεχίζουν να δικάζονται και να καταδικάζονται από τα στρατοδικεία και η ολική άρνηση στράτευσης δεν αναγνωρίζεται ως θεμιτή επιλογή που απορρέει από την ελευθερία της συνείδησης. Παράλληλα η υποχρέωση προς στράτευση διατηρείται μέχρι τα 45 με αποτέλεσμα να καλούνται ακόμη και τώρα παλιοί αντιρρησίες (σαραντάρηδες πλέον), όπως πρόσφατα ο Νίκος Καρανίκας που στο παρελθόν (1995) έχει φυλακιστεί γι' αυτό το λόγο!
Η 15η Μαΐου του 2010 βρίσκει την ελληνική κοινωνία στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης μπροστά στην οποία η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να περιορίσει αποτελεσματικά τις πολεμικές δαπάνες και συνεχίζει να βασίζει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας στην αγορά όπλων από τους «αλληλέγγυους» ευρωπαίους εταίρους μας που προτιμούν να υπονομεύσουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον για να πουλήσουν υποβρύχια, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Για πρώτη φορά όμως, δύο βασικές προτάσεις του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης εδώ και πολλά χρόνια, ο δραστικός περιορισμός των πολεμικών δαπανών και των στρατεύσιμων –μια επιλογή συνδεδεμένη με την κατάργηση της καταναγκαστικής στράτευσης– συζητούνται ευρέως και υποστηρίζονται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού!
Η σημερινή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα είναι μια καλή αφορμή συζήτησης για το πάγωμα των πολεμικών δαπανών και τη σταδιακή αποστρατικοποίηση στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η επίλυση των ανοιχτών «εθνικών» ζητημάτων με την παρέμβαση της Ευρώπης, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η μετατόπιση του κέντρου βάρους από το στρατό στη διπλωματία θα ήταν μια καλή διέξοδος για τα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα των δύο χωρών…
ΣΤΟΠ στις παραβιάσεις δικαιωμάτων – ΣΤΟΠ στη θητεία – ΣΤΟΠ στις πολεμικές δαπάνες
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης.
Περισσότερα στο http://www.antirrisies.gr
Ωραία ανάρτηση Somporo σύμφωνη και αντιπροσωπευτική με τα πιστεύω των κατοίκων του Στανού! Θέλουμε την άποψη σου ξεκάθαρα συμφωνείς με το περιεχόμενο της ανάρτησης; Οι κάτοικοι του Στανού έχω την εντύπωση πως στην πλειοψηφία τους όχι. Γι αυτό καταντήσατε την Ελλάδα μια Χώρα χωρίς εθνικό συναίσθημα και συνοχή, στα χάλια που είναι σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είχε ενδιαφέρον να απαντηθεί το ερώτημα του παραπάνω φίλου που συμφωνώ μσζί του
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την πρώτη στιγμή που διάβασα το σχόλιό σου , αγαπητέ ανώνυμε, σκέφτηκα να μην απαντήσω γιατί το θεώρησα κακοπροαίρετο και προβοκατόρικο. Τελικά όμως, επειδή δε θα ήθελα να θεωρηθεί η σιωπή ως ενοχή, θα ικανοποιήσω το αίτημά σου δίνοντάς σου τροφή να «εκφραστείς» και να βγάλεις τα εσώψυχά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ξεκαθαρίσω ότι είμαι ένας από τους διαχειριστές του blog, αυτός που έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση, και πολύ πιθανόν να μην εκφράζω με τις απόψεις μου το Σόμπορο στο σύνολό του. Πόσο μάλλον τους περισσότερους Στανιώτες όπως γράφεις. Άλλωστε οι αναρτήσεις δε γίνονται με γνώμονα αυτή τη λογική.
Η ανάρτηση κατ΄ αρχήν έγινε με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την αντίρρηση συνείδησης (15 Μαΐου) και θεώρησα ότι θα είχε ενδιαφέρον να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας για αυτούς που αρνούνται τη στράτευση για τους δικούς του λόγους ο καθένας (ιδεολογικούς, θρησκευτικούς κλπ).
Η άρνηση στράτευσης έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή (λίγο αν ψάξεις στο διαδίκτυο θα το διαπιστώσεις) και αξίζει πραγματικά να ενημερωθείς για τους λόγους που οδήγησαν κάποιους να πάρουν αυτή την απόφαση. Μη βιαστείς να νιώσεις ικανοποίηση αν συναντήσεις τη λέξη «λιποτάκτης». Οι πραγματικοί λιποτάκτες, φαντάζομαι ότι το γνωρίζεις, είναι άλλοι. Θα ήταν τελείως αφελές να πιστέψουμε ότι οι αντιρρησίες ευθύνονται για την κατάντια της χώρας μας και την έλλειψη «εθνικής» συνείδησης. Ή, όπως φαίνεται από το σχόλιό σου, ότι την ευθύνη αυτή την έχει και το Σόμπορο!!!
Για να μη σας κρατώ λοιπόν σε αγωνία, θα έλεγα «ξεκάθαρα» ότι σε γενικές γραμμές με εκφράζει το περιεχόμενο της ανάρτησης. Διακρίνω κάποια ικανοποίηση ή κάνω λάθος;
Θεωρώ ότι την πατρίδα, κοινωνία θα έλεγα εγώ, μπορείς να την υπηρετήσεις με πολύ πιο εποικοδομητικούς τρόπους.
Αν όμως θέλεις πραγματικό διάλογο θα πρότεινα να διαβάσεις πρώτα μία δήλωση άρνησης στράτευσης ( http://www.antirrisies.gr/node/676 ) και τα λέμε. Θα έχει όντως ενδιαφέρον να διαβάσουμε τις θέσεις σου.
Εις ων συνετέθη το Σόμπορο
Θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να βοηθήσει κάποιος την πατρίδα. Ούτε θα είμαι εγώ αυτός που θα διαφωνήσει στο να μπορεί κάποιος για σοβαρούς προσωπικούς λόγους αρνηθεί τη στράτευση. Η διαφωνία μου έγκειται στη γενικότερη προσπάθεια αποχρωματισμού κάποιων εννοιών όπως οιγογένεια-πατρίδα-θρησκεία. Διαφωνώ δηλαδή στο να προβάλεται η άρνηση στράτευσης με πολύχρωμα λουλουδάκια στο blog του Στανού. Κατά τα λοιπά σεβαστή η άποψη σου και η απόφαση κάποιων να μην υπηρετήσουν. Να μη ξεχνάμε όμως και σε ποια χώρα ζουμε και τι κίνδυνοι υπάρχουν. Γιατί κάποιοι άλλοι φυλάνε τις σκοπιές που αρνούνται να φυλάξουν άλλοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός και αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα όμορφο ΠΑΡΑΜΥΘΙ στο μυαλό μας ότι όλα αυτά δεν χρειάζονται. Αλλά φοβάμαι ότι κάποια μέρα θα ξυπνήσουμε απότομα, όπως με την οικονομική κρίση. Αν δεν συνέλθουμε γρήγορα φοβάμαι τα χειρότερα.
Πάντως συγχαρητήρια για τη δουλεία και την επιμονή σας. Ίσως να ήμουν λίγο αιχμηρός αλλά δεν είχα πρόθεση να σνομπάρω αλλά να προκαλέσω την απάντηση.
Όλα αυτά τα χρόνια «τρώμε» όμως το άλλο παραμύθι για αιώνιους εχθρούς και κακούς γείτονες μόνο και μόνο να μπούμε στο παιχνίδι των εξοπλισμών. Όπως αναφέρθηκε και σε παλιότερες αναρτήσεις η χώρα μας ξοδεύει ένα πολύ υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς που μας κατατάσσει στις πέντε πρώτες χώρες παγκοσμίως. Σκέψου όλος αυτός ο μηχανισμός να στραφεί σε κοινωνικό έργο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός απ’ αυτό υποθάλπεται και συντηρείται το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Δεν πιστεύω να ένιωσες περήφανος ακούγοντας τα συνθήματα των καταδρομέων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα; Λίγο πολύ όσοι υπηρέτησαν «τη μαμά πατρίδα» έχουν τέτοια βιώματα ίσως και χειρότερα.
Όσο για τα πολύχρωμα λουλουδάκια να σου αναφέρω ότι μία από τις πιο γνωστές αντιπολεμικές αφίσες που κυκλοφόρησαν ήταν αυτή με το στρατιώτη να κρατά το όπλο του με ένα λουλούδι στην κάνη.
Πιστεύω ότι μόνο αν φτιάξουμε αυτό το όμορφο ΠΑΡΑΜΥΘΙ στο μυαλό μας θα βγούμε απ’ το αδιέξοδο.
Aφιερώνω μερικούς στίχους από το ομώνυμο τραγούδι του Τσακνή:
……………………………
Γιατί να ψάχνεις τριαντάφυλλα στα στήθη
αυτών που χάμω τα πετάξανε
Φτιάξε καρδιά μου
το δικό σου παραμύθι
αλλιώς τη βάψαμε!
Αυτή η απομάκρυνση από τις ηθικές παραδοσιακές μας αξίες είχε πολλές συνέπειες. Μία από τις πολλές είναι και η ενασχόληση με τα κοινά ανάξιων και επικίνδυνων ανθρώπων και η τεράστια κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για εξοπλισμούς που πολλές φορές μπορεί να γίνεται καθ' υπερβολή όπως και πολλές άλλες δαπάνες στη Χώρα μας και να είναι και εν πολλοίς αποτέλεσμα συμφερόντων. Άλλο αυτό άλλο ή άρνηση στράτευσης. Αν κάνουμε όλοι από την πλευρά μας το καθήκον μας έτσι θα βελτιώσουμε τον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ποιο είναι αυτό το καθήκον; Αυτό που απορρέει από το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια; Μήπως είναι αυτό που μας κρατάει δέσμιους σε νοοτροπίες που δεν έχουν πια υπόσταση; Ο «αποχρωματισμός» του είναι αναγκαίος και επιβάλλεται να δούμε τις έννοιές του χωριστά:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠατρίς = όπου γης (όπως λέει ο λαός)
Θρησκεία = ανεξιθρησκία
Οικογένεια = ισότητα, σεβασμός
Δε γίνεται κάποιοι από τη μία να ευαγγελίζονται τα μηνύματα του χριστιανισμού και από την άλλη να διακατέχονται από ξενοφοβία, ρατσισμό και μίσος για κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας (μετανάστες, αλλόθρησκους ή άθεους, αντιρρησίες κλπ). Φράσεις του τύπου «μαύρισε το μάτι μου – Άνθιμος» και πολλές φορές βίαιες συμπεριφορές μας θυμίζουν άλλες εποχές.
Για να σου εξηγήσω σε τι πλάνη βρίσκεσαι θα πρέπει να γράφω για πολλή ώρα και ούτε που νομίζω ότι θα τα καταφέρω. Οπότε αστο
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι πολύ σοβαρό και σίγουρα σηκώνει πολύ διάλογο και συζήτηση-θα έχει ενδιαφέρον να πάρουν θέση όσοι έχουν υπηρέτησει και όσοι τα επόμενα χρόνια θα υπηρέτησουν την μαμά πατρίδα.αυτοι που πηγαν στρατο,ας πουν τις εμπειριες τους,πως ειναι τα πραγματα μεσα,αξιζει η δεν αξιζει ο κοπος;οσοι δεν εχουν ηπηρετησει,ας πουν,θελουν να υπηρετησουν η οχι;θα κανει καλο η θητεια στην μελλοντικη επαγγελματικη σταδιοδρομια τους;μηπως ο στρατος δυσχαιρενει τον νεο που εχει τελειωσει ενα τει η αει να βρει δουλεια,μηπως χανεται απο την <>?δεν ξερω αν πρεπει να καταργηθει η θητεια η οχι,αυτο που ξερω ειναι οτι stop the war,make love._
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω υπηρέτησει την θητεία μου,υπηρετησα επειδη ετσι οριζει το συνταγμα και οι νομοι του.μονο και μονο γι αυτο τον λογο.γιατι αν λιποτακτησω θα εχω συνεπειες.θα ξαναπηγαινα στρατο;φυσικα ΟΧΙ..αν γινει ενα γκαλοπ στο χωριο μας,και ρωτηθουν οσοι δεν εχουν παει ακομα στρατο,ειμαι σιγουρος οτι το 98% θα απαντησει αρνητικα,κανεις δεν θελει να υπηρετησει,κανεις δν θελει να χασει 12 μηνες απο την ζωη του.το μονο που προσφερει ο στρατος ειναι οι δυνατες φιλιες που δημιουργουνται με αλλους φανταρους.γιατι να υπηρετησω ομως;ο ελληνικος στρατος,ειδικα ο στρατος ξηρας αποτελειτε απο στρατιωτικους που υποβαθμιζουν καθημερινα τν φανταρο,ειδικα οι επ.οπ,που μπηκαν στο στρατο επειδη εξω δεν μπορουσαν να σταθουν πουθενα.για ποιο λογο ν θελω να υπηρετησω απο την στιγμη που για 12 μηνες θα μου το παιζει ανωτερος αυτος ο εποπ-λοχιας κτλ.αυτος που ουτε καποια σχολη τελειωσε,ουτε κατι σπουδασε.γιατι να εχω πανω απο το κεφαλι μου εναν διοικητη ή αλλο στελεχος με οικογενειακα προβληματα( οι περισσοτεροι εχουν ),και που θα ξεσπαει σε μενα και στους υπολοιπους φανταρους,γιατι να υπηρετησω αφου δεν υπαρχει σωστη στρατιωτικη εκπαιδευση,παρα μονο αγγαρειες!αγγαρειες!άγγαρειες..!γιατι να υπηρετησω ,απο την στιγμη που ειμαι ντυμενος με τα πολιτικα ρουχα,ετοιμος για εξοδο,και την ωρα που παω να βγω απο την πυλη,με κρατουν μεσα για υπηρεσια επειδη καποιος αλλος ειχε βισμα,ειχε μεσο,ειχε θειο(ο στρατος ειναι μια μικρογραφια του εξω κοσμου,οπου το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο,οπου ο με τις καλυτερες διασυνδεσεις εχει μεγαλυτερα προνομια κ δικαιωματα),γιατι να υπηρετησω,αφου θα επιβαρυνω την οικογενεια μου οικονομικα;γιατι να υπηρετησω,αφου θα εχω χασει την δουλεια μου,καθως το αφεντικο μου θα με εχει αντικαταστησει με καποιον αλλον υπαλληλο(δεν ειναι τυχαιο οτι οι περισσοτερες προκυρηξεις για δουλεια εχουν ορο την εκπληρωση των στρατιωτικων υποχρεωσεων του ενδιαφερομενου).υπαρχουν πολλοι τροποι να υπηρετησεις την πατριδα,ο στρατος ειναι ο πιο αχρηστος τροπος.ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφή