Πηγή: Το Βήμα
Μια ινδική φυλή ζητεί βοήθεια για να εμποδίσει την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που υπάρχει στη ιερή γη της Η φυλή Ντονγκρία Κοντ ζει μακριά από τα στούντιο του Χόλιγουντ. Τα 8.000 μέλη της κατοικούν σε πλίνθινες καλύβες με στέγες από φύλλα φοίνικα, χωρίς ηλεκτρισμό ή τηλεόραση, απομονωμένοι σε ένα βουνό του κρατιδίου Ορίσα, στα βάθη της Ανατολικής Ινδίας. Η ιστορία τους όμως μοιάζει με το «οικολογικό» σενάριο της πασίγνωστης ταινίας «Αvatar», του καναδού σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον. Οπως η φυλή Νά΄βι της ταινίας προσπαθεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν τις πηγές ορυκτού πλούτου της ιερής γης τους, έτσι και οι Ντονγκρία Κοντ απειλούνται από μια βρετανική μεταλλευτική εταιρεία, την Βεντάντα, η οποία επιθυμεί διακαώς να εκμεταλλευτεί τον βωξίτη που υπάρχει σε μεγάλα αποθέματα στο βουνό τους. Για αυτό οι ινδοί «πρωτόγονοι» καλούν τον... Κάμερον. Μεσολαβητές είναι οι ακτιβιστές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Survival Ιnternational (www.survivalinternational.org), η οποία αγωνίζεται για την προστασία ιθαγενών.
«Το δράμα των Αvatar,αν εξαιρέσουμε τα πολύχρωμα πλάσματα, τα άλογα με τις μακριές προβοσκίδες και τους στρατιώτες-ανθρωποειδή,διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στα βουνά Νιγιαμγκιρί,στο κρατίδιο Ορίσα» εξηγεί ο Στίβεν Κόρι, επικεφαλής της οργάνωσης.
«Το “Αvatar” είναι μια ρεαλιστικότατη μυθοπλασία. Στην Ινδία η φυλή Ντονγκρία Κοντ αγωνίζεται για να υπερασπιστεί τη γη της. Είδαμε την ταινία σας. Τώρα ήρθε η ώρα να δείτε και εσείς τη δική μας», ζητεί η οργάνωση εκ μέρους των ιθαγενών. Η εν λόγω ταινία είναι ένα ντοκυμαντέρ που περιγράφει την εισβολή της βρετανικής εταιρείας στην περιοχή και την απειλούμενη ανατροπή μιας πανάρχαιας και αρμονικής συμβίωσης με τη φύση.
Στο κρατίδιο Ορίσα, τα βουνά Νιγιαμγκιρί θεωρούνται ναοί, καθώς σύμφωνα με δοξασίες της φυλής εκεί διέμενε το πνεύμα του θεού Νιγιάμ Ραχά. Ομως για τον γιγάντιο μεταλλευτικό όμιλο Βεντάντα, επικεφαλής του οποίου είναι ο ινδός δισεκατομμυριούχος Ανίλ Αγκαρουάλ, τα βουνά κρύβουν απλώς τεράστια κοιτάσματα βωξίτη, εξαιρετικής ποιότητας. Ηδη έχει κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο για να μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνιο. Αλλά αναμένεται ακόμα η διάνοιξη του ορυχείου για να μπορεί να λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του. Εκατόν είκοσι οικογένειες της φυλής που δέχτηκαν να δουλέψουν στα ορυχεία μένουν ήδη σε σπίτια από τσιμέντο.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 2006 έχει ήδη αρχίσει να μολύνει τα ποτάμια της περιοχής. Επίσης, το ινδικό Ινστιτούτο Χλωρίδας και Πανίδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει η λειτουργία (και) του ορυχείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου