τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Τελόνιους Μονκ, ο εκκεντρικός μεγαλοφυής συνθέτης της τζαζ που δεν συμβιβάστηκε


Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου 1982, έφυγε από τη ζωή ο αριστοτέχνης πιανίστας και συνθέτης της τζαζ Τελόνιους Μονκ (Thelonious Monk).

Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της τζαζ. Όμως λόγω της ιδιαιτερότητας του στυλ του, της άρνησης του να συμβιβαστεί, και της εκκεντρικότητας του, το πρωτοφανές ταλέντο του Μονκ δεν αναγνωρίστηκε για πολλά χρόνια.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς συνθέσεις του Μονκ είναι το  Blue Monk:




Ένας αυτοδίδακτος ιδιοφυής συνθέτης

Ο Μονκ γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1917. Ήταν ένας αυτοδίδακτος πιανίστας, που άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 χρονών. Ο Μονκ επηρεάστηκε από τους δύο «μαέστρους» του stride στυλ στο πιάνο, τον Ντιουκ Έλινγκτον και τον J.P. Johnson. Το 1941 συνέθεσε το Round Midnight για το γκρουπ του τρομπετίστα Cootie Williams,  ένα κλασικό κομμάτι που έχουν παίξει οι περισσότεροι μουσικοί της τζαζ. Είναι ενδεικτικό της εκτίμησης του Μονκ από τους άλλους μουσικούς ότι ένα από τα πιο γνωστά φιλμ για την τζαζ ονομάστηκε από αυτό το κομμάτι. Πολλές άλλες συνθέσεις του Μονκ, όπως το 52nd Street, και το Straight, No Chaser έγιναν επίσης κλασικά κομμάτια της τζαζ.
Ένα από τα άλμπουμ του Μονκ που υποδεικνύουν τη συνθετική ιδιοφυΐα του είναι το Misterioso, το οποίο έχει εμπνεύσει όχι μόνο μουσικούς, αλλά ακόμη και το ομώνυμο βιβλίο του Σουηδού συγγραφέα Arne Dahl, πάνω στο οποίο βασίστηκε και  η σχετική τηλεοπτική σειρά. Το ομώνυμο κομμάτι, παρά τη φαινομενική απλότητα του, αποτελεί μια πολυδιάστατη σύνθεση:


Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου