τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ο λαθρομετανάστης, ο λαθρεπιβάτης και οι λαθροχειρίες

Μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο Γ. Κουμουτσάκος ζήτησε να μη δαιμονοποιούμε τη λέξη λαθρομετανάστης, αφού στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούνται και οι (δόκιμοι, προφανώς) όροι λαθρεπιβάτης, λαθραναγνώστης κλπ.: «Στην ελληνική γλώσσα, όποιος διαβάζει κάτι που δεν του επιτρέπεται λέγεται “λαθραναγνώστης”, όποιος επιβαίνει σε όχημα που δεν του επιτρέπεται λέγεται λαθρεπιβάτης. Γιατί να δαιμονοποιούμε τη λέξη “λαθρομετανάστης;”». Του όρου στο παρελθόν, εντός Βουλής (στη συζήτηση για το σωφρονιστικό) έχουν υπεραμυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βεβαίως ο Άδωνης Γεωργιάδης (που χρησιμοποίησε το ίδιο «επιχείρημα» περί λαθρεπιβατών κλπ).

Πέραν της –για μένα τουλάχιστον– απογοήτευσης, είναι ασφαλώς άξιο παρατήρησης (και ενδεικτικό για την ελληνική Δεξιά) ότι ακόμα και οι πιο ευπρεπείς, μετριοπαθείς και ευρωπαϊστές εκπρόσωποί της (για τον Γ. Κουμουτσάκο μιλάω) αισθάνονται υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν έναν όρο ρατσιστικό και απροκάλυπτα υποτιμητικό. Και σκέφτομαι:


α) Άραγε, αν αποκαλούσε κάποιος τον κ. Κουμουτσάκο λαθρεπιβάτη (της εξουσίας), λαθραναγνώστη (άλλων πολιτικών προτάσεων) ή, απλώς, λαθρόβιο, θεωρούσε ότι του επιδαψιλεύει τιμή και θα ανταπέδιδε αποκαλώντας τον, με ανάλογη αβρότητα, λαθρέμπορο ή λαθροθήρα;

β) Με βάση το ίδιο «γλωσσολογικό» σόφισμα –γιατί περί σοφίσματος πρόκειται– (ότι αφού ο όρος λαθρεπιβάτης είναι ο.k. τότε είναι ο.k. και ο όρος λαθρομετανάστης), τότε και το υπάνθρωπος είναι μια χαρά. Αφού υπάρχει ο υπολοχαγός, ο υποπλοίαρχος, ο υπίατρος, ο υπόγειος, το υποπόδιο, η υποτείνουσα, το υπόθετο, η υπενοικίαση, η υπογλυκαιμία κλπ. κλπ. Και η υποκρισία, βεβαίως.

ΥΓ. Ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι

μετάφραση: Κ. Οντραμπατζής

Ο Λ. Α. Θρέμπορας είναι έμπορας. Στον ελεύθερο χρόνο του συμπληρώνει το εισόδημά του ως λαθροθήρας και λαθροϋλοτόμος.

του Λ. Α. Θρέμπορα - Ενθέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου