τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς καμία αλλαγή έρχεται ο ΕΝΦΙΑ - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση


Χωρίς καμία σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρυσι, αναμένεται να αποσταλεί ο ΕΝΦΙΑ για φέτος ενώ από το επόμενο έτος είτε θα παραμείνει με την ίδια ονομασία, είτε θα αντικατασταθεί με νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσία (ΦΜΑΠ).

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr,  μέχρι σήμερα, πάντως, οι εκπτώσεις και απαλλαγές που χορηγούνται και για φέτος είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν και το 2014 και οι οποίες είναι οι εξής:

Έκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια: το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά.

Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.Έκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο.

Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος, ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%. Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ειδικά για φέτος και χωρίς να θιγεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ, εκτός από τις ανωτέρω εκπτώσεις, στο τραπέζι των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είχαν πέσει και οι κατωτέρω βελτιώσεις που όμως δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν, με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές να μετατίθενται για το επόμενο έτος:

Θέσπιση ειδικού αφορολόγητου ορίου για τα πρώτα 40 ή 50 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας για τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μόνο μία κατοικία, η οποία, επιπλέον, βρίσκεται σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό).

Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κατώτερα κλιμάκια (π.χ. κάτω των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό που σήμερα είναι 2,3 έως 3 ευρώ ανά μέτρο) και αύξηση των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια (π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.750 ευρώ).

Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Σήμερα ο συμπληρωτικός ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, το αφορολόγητο όριο μπορεί να μειωθεί στις 250.000 ευρώ ή στις 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

πηγήΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου