τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ήπιος ο Οκτώβρης

Γιάννης Μακριδάκης

Οκτώβρης σήμερα σύμφωνα με τα μερομήνια. Σημάδι κακοχειμωνιάς ακόμη δεν φάνηκε στον ορίζοντα. Ήπια πράματα φαίνονται.
Διαισθητικά τα επεξηγώ τα μερομήνια, μη με παίρνετε τοις μετρητοίς αλλά πέρσι έπεσα μέσα όσον αφορά στις πολυνεριές. Ήταν βέβαια πολύ χτυπητά τα φαινόμενα αυτών των ημερών του Αυγούστου, και βλάκας να ‘σαι το καταλάβαινες ότι κάτι ασυνήθιστο σήμαιναν.
Όπως και ένα μάτι ελιάς κουρμάδας που κέντρισα φέτος τον Απρίλη πάνω σε ένα αγρελάκι και ενώ ήμουν βέβαιος ότι δεν το δέχτηκε και άρχισε να το πετάει ως ξένο σώμα, ξαφνικά, εκεί που κρεμόταν έτοιμο να πέσει, το είδα κατά τέλη Ιουνίου να ανοίγει και να πετάει δύο μάλιστα τρυφερούδια κλαριά. Το ονόμασα “και βλάκας να σαι” αυτό το μπόλι και το δείχνω σε όποιον επισκέπτη ενδιαφέρεται να μάθει από κεντρίσματα και από καταναλωτική επαναμετάλλαξη σε φυσικό άνθρωπο, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη επί του σαρκίου, του πνεύματος και της ψυχής μου εδώ και μία πενταετία.
Αργότερα σήμερα, θα δούμε μήπως φανεί στον ορίζοντα καμιά κακοκαιρία στα μέσα ή στα τέλη του Οκτώβρη. Άμα δω σημάδι τέτοιο θα σας ενημερώσω άμεσα. Αλλιώς μείνετε στο πρωινό συμπέρασμα για ήπιο Οκτώβρη (κλιματολογικά, όχι πολιτικά) και θα δούμε αύριο τον Νοέμβριο.




Μερομήνια ή μηνολόγια λοιπόν. Τα βλέπουμε κάθε χρόνο από την 1η μέχρι τις 12 Αυγούστου και κάθε μέρα αντιστοιχεί σε ένα μήνα αρχής γενομένης από τον ίδιον τον Αύγουστο. Δηλαδή 1η Αυγούστου Αύγουστος, 2 Σεπτέμβρης, 3 Οκτώβρης κ.ο.κ.
Σύμφωνα με τα όσα έχω καταλάβει από τις αφηγήσεις των παλαιότερων παρατηρώ κάθε πρωί, μεσημέρι και σούρουπο τη βουνοσειρά του Πελινναίου που βρίσκεται ανατολικά – βορειοανατολικά. Η πρωινή παρατήρηση αντιστοιχεί στο πρώτο δεκαήμερο του κάθε μήνα, η μεσημεριανή στο δεύτερο και η απογευματινή στο τρίτο. Βέβαια πρωί λέμε όταν ανατέλλει, μεσημέρι στις 12 και απόγευμα κατά τη δύση του ήλιου. Όχι με ωράρια πόλης.
Κοιτάω αν έχει σύννεφα στο βουνό, αν κάθονται σαν μπαμπάκι πάνω του ή είναι περαστικά, αν είναι πυκνά και πηχτά ή αραιά, αν έχει θολούρα ή είναι καθαρά, γενικώς κοιτάω την όψη του βουνού και συμπεραίνω διαισθητικά τον καιρό που έρχεται, τα σημειώνω κιόλας ώστε με την συνεχή παρατήρηση και επιβεβαίωση ή μη των προβλέψεων, να έχω χρόνο με το χρόνο ένα όσο γίνεται πιο ακριβή μπούσουλα.
Πέρσι τέτοιες μέρες και μέχρι τις 8-9 Αυγούστου ένα επίμονο, πηχτό άσπρο σύννεφο καθόταν σαν μπαμπάκι συνεχώς επί της κορφής του Πελινναίου και συμπέρανα σε γενικές γραμμές ότι ο χειμώνας θα κάνει μια χιονιά νωρίς τον Νοέμβριο και μετά πάλι από τις γιορτές βαρυχειμωνιά με χιόνια και πολλές βροχές μέχρι και τον Μάη. Χιονιά τον Νοέμβριο δεν ήρθε, ούτε πολλά χιόνια μες στο χειμώνα αλλά ήρθαν απίστευτα πολλές βροχές από νωρίς το φθινόπωρο στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και τις 29 του Μάη, που κατέβηκε ο χείμαρρος εδώ ορμητικός όπως δεν είχε κατέβει ποτέ μέχρι εκείνη τη μέρα.
Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να σημειωθεί είναι το ότι τα μηνολόγια ή μερομήνια προϋπήρχαν της αλλαγής του ημερολογίου που έλαβε χώρα ως γνωστόν το 1923 και έτσι πιθανότατα να πρέπει για ακόμη σωστότερη πρόβλεψη να τα παρατηρούμε με το παλιό ημερολόγιο, δηλαδή 13 μέρες αργότερα, άρα 13 Αυγούστου Αύγουστος, 14 Σεπτέμβρης κ.ο.κ.
Φέτος λοιπόν λέω να τα δω και με το παλιό ημερολόγιο, το ίδιο συστήνω και σε σας.
Ας καταγράφουμε καθημερινά μέχρι τις 25 Αυγούστου τις παρατηρήσεις μας ο καθένας στον τόπο που βρίσκεται και ας τις παραθέτουμε εδώ, να δούμε τι θα σημαίνουν τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου