τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η Μοίρα (μύθος της φυλής Yoruba από το Benin)


Οι Yoruba πιστεύουν ότι η επιτυχία ή η αποτυχία ενός ανθρώπου εξαρτάται από τις επιλογές που έκανε στον ουρανό πριν ακόμα γεννηθεί. Αν ένας άνθρωπος ξαφνικά γίνει πλούσιος, σημαίνει ότι επέλεξε το σωστό μέλλον του, επομένως οι φτωχοί άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν υπομονή διότι ακόμη κι αν είχαν επιλέξει την σωστή ζωή, ίσως δεν έχει φτάσει ακόμα η στιγμή. Όλοι χρειάζεται να κάνουμε υπομονή.
Οι Yoruba πιστεύουν ότι υπάρχει ένας θεός ο Ori ο οποίος επιβλέπει τις επιλογές των ανθρώπων στο ουρανό. Στην κυριολεξία Ori σημαίνει κεφάλι ή μυαλό και ουσιαστικά αυτό επιλέγει ο άνθρωπος στον ουρανό πριν την γέννηση του. Αν κάποιος επιλέξει ένα σοφό κεφάλι δηλαδή εξυπνάδα και σοφία, θα προχωρήσει εύκολα στην ζωή του αλλά αν κάποιος επιλέξει ένα χαζό κεφάλι δεν θα επιτύχει πουθενά.

Ο Ori θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένας προσωπικός θεός, ένα είδος φύλακα αγγέλου ο οποίος θα μας συντροφεύει τον καθένα από εμάς σε όλη την ζωή την μία φορά επιλεγμένη.
Ακόμη και οι θεοί έχουν τον δικό τους Ori ο οποίος διευθύνει τις προσωπικές τους ζωές. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι ο Ori είναι ατομική και συλλογική έννοια, ένα προσωπικό πνεύμα που καθοδηγεί την καθεμία ζωή και που και ακόμα οι θεοί τον φοβούνται και σέβονται.

Βασιλική Τζούδα

asante

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου