τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Το κοριτσάκι μπροστά στην εξάτμιση ή, αλλιώς, αναζητώντας λίγη ζεστασιά…


Η φωτογραφία αυτή κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος 2014) στο διαδίκτυο και δείχνει ένα κοριτσάκι πρόσφυγα από τη Συρία να προσπαθεί να ζεστάνει τα χέρια του σε μια εξάτμιση λεωφορείου σε διασταύρωση της Κωνσταντινούπολης.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το περιστατικό κατέγραψε η κάμερα στη γειτονιά Ταρλαμπάσι, κοντά στην πλατεία Ταξίμ.


«Παρά τους καταυλισμούς που έχει στήσει η κυβέρνηση στα σύνορα, η πλειοψηφία των Σύρων έχει μετακινηθεί στην ενδοχώρα και ειδικά στις μεγάλες πόλεις και πολλοί ζουν στους δρόμους. Η Άγκυρα δεν χαρακτηρίζει τους Σύρους ως «πρόσφυγες» – αντίθετα τους αποκαλεί «φιλοξενούμενους» και οι καταυλισμοί επισήμως ονομάζονται «τεντουπόλεις».

Σε κάθε περίπτωση, η φωτογραφία καταγράφει ένα δράμα χωρίς τέλος για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το 1,7 εκατομμύρια που έχουν καταφύγει στη Τουρκία από τη Συρία και προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς απολύτως καμία βοήθεια στους δρόμους μεγάλων πόλεων.»



Είναι προφανές ότι αυτή η φωτογραφία δεν αφορά μόνο «αλλοεθνείς» πρόσφυγες. Αφορά βεβαίως και τους πολυπληθείς «εσωτερικούς» πρόσφυγες, συνέπεια εξοντωτικών οικονομικών πολιτικών στις ίδιες τις κεντρικές μητροπόλεις της Δύσης, καθώς και στις περιφέρειες της Δύσης όπως η Ελλάδα.

Το σύγχρονο «κοριτσάκι με τα σπίρτα», κοριτσάκι μπροστά την εξάτμιση θα μπορούσε να ονομασθεί, είναι το σύγχρονο σύμβολο της μεγάλης, διαρκούς και παγκόσμιας διάστασης κοινωνικής αδικίας, καθώς βεβαίως και της τεράστιας υποκρισίας των ελίτ.






Πηγή φωτογραφίας: http://www.efsyn.gr/arthro/anazitontas-ligi-zestasia
http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου