τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Στανός: περίεργη αύξηση στο χαράτσι και όχι μόνο (ενημερωμένο)

Αυξήθηκαν οι τιμές ζώνης (αντικειμενικές αξίες) στο Στανό με δυσάρεστες συνέπειες για τους κατοίκους: αύξηση στο χαράτσι, στα Δημοτικά τέλη και κατ΄ επέκταση μεγαλύτερος φόρος σε μεταβιβάσεις, πωλήσεις κλπ.

Αναλυτικά:

Το λεγόμενο "χαράτσι" (τώρα λέγεται ΕΕΤΑ) που πληρώνουμε με το λογαριασμό της ΔΕΗ προσδιορίζεται σύμφωνα με τον Ν. 4152/2013 (σελ 1579-1580) ως εξής:
Εμβαδό δομημένης επιφάνειας (τ.μ.) Χ συντελεστή παλαιότητας Χ συντελεστή τιμής ζώνης.
Δείτε στους πίνακες πως διαμορφώνονται οι συντελεστές:

 

Για τον Στανό και τα γύρω χωριά ο συντελεστής ήταν μέχρι πρόσφατα 3€ ανά τ.μ. Έκπληκτοι όμως διαπιστώσαμε ότι στον Στανό ο συντελεστής αυξήθηκε στα 4 € ενώ στα γύρω χωριά παρέμεινε ο ίδιος (3 €).
Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκαν οι τιμές ζώνης μόνο στον Στανό ενώ π.χ. στην Αρναία που λογικά έχει μεγαλύτερες αντικειμενικές αξίες παρέμειναν ίδιες και τώρα χαμηλότερες από τον Στανό. Με λίγα λόγια θέλουν να μας πουν ότι αξίζει περισσότερο να έχεις σπίτι στον Στανό παρά στην Αρναία!!!!

Ποιος όμως προσδιορίζει το ύψος της τιμής ζώνης;

Διαβάζοντας προσεκτικά τον νόμο καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό γίνεται από τον Δήμο. Αν τυχόν ο Δήμος δεν προσδιορίσει το ύψος τότε αυτόματα ως τιμή ζώνης λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών της Δημοτικής ενότητας (πρώην δήμου Αρναίας). Αν όντως είχε συμβεί αυτό θα έπρεπε να πληρώνουμε όλοι 3 € ανά τ.μ.  Δυστυχώς όμως εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε 4 €.
Επειδή όμως τα Δημοτικά τέλη  (ΤΑΠ) θα βγαίνουν με ανάλογο τρόπο  αυξάνονται και αυτά.

Στον ίδιο νόμο (Ν. 4152/2013 σελ 1579-1580) αναφέρονται και τα παρακάτω:

 
 
Τα συμπεράσματα δικά σας...
 Υ.Γ. Από το 2014 προβλέπεται να πληρώνουμε φόρο όχι μόνο για τη δομημένη επιφάνεια αλλά και τα οικόπεδα ανάλογα και πάλι με την τιμή ζώνης.

 

4 σχόλια:

  1. Δηλαδή αν προσθέσουμε Δημοτικά τέλη και Χαράτσια , με πόσα επιπλέον χρήματα επιβαρύνεται ένα νοικοκυριό με ένα μέσο σπίτι στο Στανό από αυτή την αύξηση από τα 3 στα 4 ευρώ.
    Ας γραφτεί το ποσό πρώτον να δούμε τι χρήματα χάνει ένα μέσο νοικοκυριό , και μετά ας πολλαπλασιαστεί επί τα νοικοκυριά του Στανού για να καταλάβουμε τι μέγεθος χρημάτων φεύγουν από το χωριό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό έχει να κάνει με τη δομημένη επιφάνεια
    π.χ. Ένα σπίτι 100 τ.μ. επιβαρύνεται με 100 € επιπλέον (100 χ 1 € που είναι η διαφορά = 100 €)
    Οι συντελεστές για τα δημοτικά τέλη είναι υπο έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λυση εδω και τωρα, να φωναξουμε ολοι, μονο για τα πανιγιρια ειναι ο δημος να κανει
    ολοι συγκεντρωση στο δημο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από εδώ να οριστεί τόπος συγκέντρωσης και ώρα για συζήτηση επί του θέματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή