τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Διαδηλώσεις και ένταση στις «Σκουριές» της Βρετανίας




Επεισόδια σημειώθηκαν στο Μπάλκομπ, ένα μικρό χωριό της νότιας Αγγλίας, όταν η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει μια διαδήλωση κατοίκων και ακτιβιστών που αντιδρούν στην εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου, με τη χρήση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking).

Εκατοντάδες κάτοικοι και μέλη οικολογικών οργανώσεων διαδήλωσαν ενάντια στην εξόρυξη αλλά και στη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην ιδιωτική εταιρεία Cuadrilla Resources, η οποία λόγω των αντιδράσεων έχει αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά τις εργασίες.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα τουλάχιστον 12 άτομα έχουν συλληφθεί μεταξύ αυτών και ένας βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων. «Ντροπή σας», «όχι βία» φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας. «Είμαστε μια ειρηνική διαδήλωση, εσείς τι είστε;», έλεγαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους. Παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και έξω από τα γραφεία της «Cuadrilla Resources» στο Στάφορντσάιρ αλλά και στο Λονδίνο. Μάλιστα ορισμένοι κατάφεραν να μπουν και μέσα στα κτίρια.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν στη μέθοδο εξόρυξης επικαλούμενοι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η χρήση της εν λόγω μεθόδου δημιούργησε σημαντική έλλειψη νερού. Η υδραυλική ρωγμάτωση απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και είχε σαν αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα υπόγεια υδάτινα αποθέματα και να προκληθεί ξηρασία σε περιοχές όπως το Αρκάνσας, το Κολοράντο, το Νέο Μέξικο, η Οκλαχόμα, το Τέξας, η Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι η Βρετανία έχει ανάγκη τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος της ενέργειας, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Οι κάτοικοι ωστόσο επισημαίνουν τα σημαντικά προβλήματα που θα προκαλέσουν οι εργασίες στην περιοχή τους και στέλνουν έναν ξεκάθαρο μήνυμα: «Get the frack out our country».

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου