τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

VICE (UK): Νίκησαν πραγματικά οι διαδηλωτές στις Σκουριές την ΕΕ, τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού και την αστυνομία του τρόμου στην Ελλάδα;

Του Γιάννη Μπαμπούλια από το VICE



Η El Dorado, η Kαναδική εταιρεία που κατέχει τα αμφιλεγόμενα ορυχεία χρυσού στο δάσος στις  Σκουριές  στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλα τα έργα στην περιοχή μέχρι τουλάχιστον το 2016. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, το σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι ότι η τιμή του χρυσού έχει μειωθεί, πράγμα που σημαίνει - προφανώς - ότι δεν υπάρχει νόημα να επενδύσουν σε ένα μεταλλείο για να τον εξορύξουν.
Επιφανειακά, μπορεί να φαίνεται ότι αυτό έχει νόημα. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή προέρχεται από μια εταιρεία που επικρότησε τις ξαφνικές νυχτερινές επιδρομές στα σπίτια ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στο μεταλλείο, στην κοντινή πόλη της Ιερισσού. Μια εταιρεία που παρακολουθούσε όταν τα ΜΑΤ που είχαν επιστρατευτεί για να εκφοβίσουν τους ντόπιους κατοίκους απήγαγαν παιδιά Γυμνασίου και έριξαν δακρυγόνα σε μια αυλή σχολείου, στέλνοντας τέσσερα παιδιά στο ιατρείο και ένα μωρό με πάθηση στο αίμα. Μια εταιρεία που παρακολουθούσε τις διμοιρίες της Ελληνικής αντιτρομοκρατικής αστυνομίας να συλλαμβάνουν στην τύχη και να λαμβάνουν παράνομα δειγμάτα DNA προς δικό τους όφελος και που συμμάχησαν με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, προκειμένου να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους.
Μια εταιρεία που έκανε όλα αυτά τα πράγματα, όμως τώρα - όπως φαίνεται - είναι πρόθυμη  να αφήσει το έργο να ησυχάσει για λίγο.
Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια ματιά σε μερικά στατιστικά στοιχεία για να αρχίσουν να εμφανίζονται οι τρύπες στην αιτιολογία που έδωσε η El Dorado. Η τιμή του χρυσού έχει πράγματι μειωθεί πρόσφατα (σχεδόν κατά 20% από την αρχή του έτους), αλλά είναι ακόμα 33% υψηλότερη από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Επίσης, η αρχική επένδυση στην περιοχή στην πραγματικότητα έγινε  το 2003, από την Ελληνική θυγατρική της El Dorado, την Ελληνικός Χρυσός –και  η αξία του χρυσού έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο από τότε. Οποιαδήποτε έσοδα θα πραγματοποιήσει η εταιρεία από την εξόρυξη θα φορολογούνται μόνο με ένα πενιχρό 10% και η συνολική αξία του χρυσού και του χαλκού στην περιοχή υπολογίζεται σε περισσότερα από 7 δις Αγγλικές λίρες  Αξίζει πραγματικά να εξετάσει κανείς πόσο ακριβώς μια 20% πτώση στην τιμή του χρυσού, θα μπορούσε να ενοχλεί την εταιρεία.
Ωστόσο, ενώ η ανακοίνωση της El Dorado μπορεί να φαίνεται σαν μια νίκη για τους αγωνιστές κατά της εξόρυξης, η Ελληνικός Χρυσός από τότε έχει στείλει ένα μήνυμα που λέει ότι οι προσλήψεις και οι γενικές επενδύσεις στην περιοχή θα συνεχιστούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι δεν τους κοστίζει πολλά από τα δικά τους χρήματα για να συνεχίσουν  αυτές τις διαδικασίες. Αντ ‘αυτού, χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους μέσω κονδυλίων από το Ελληνικό Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
                           VIDEO: ΜΑΤ ΧΤΥΠΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ 12-5-13
 

 
 Πολλοί από τους 1.200 εργαζομένους που έχουν ήδη προσληφθεί δεν κάνουν απολύτως τίποτα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς τα μεταλλεία δεν λειτουργούν ακόμη σε πλήρη δυναμικότητα και η εταιρεία εξακολουθεί να κερδίζει  €2.250 για κάθε «εκπαιδευόμενο» που προσλαμβάνει μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα στο οποίο η εταιρεία φαίνεται να ξοδεύει κάποια από τα δικά της χρήματα, είναι να τοποθετεί διαφημίσεις στα ελληνικά ΜΜΕ, κάτι πολύ βολικό όταν προκύπτει ανάγκη για έλεγχο της κοινής γνώμης. Και, φυσικά, προκύπτει - σε πολλές περιπτώσεις.
Μετά την πυρπόληση του δασικού εργοταξίου της εταιρείας τον Φεβρουάριο - όταν 50 μασκοφόροι έκαψαν μηχανήματα και κτίσματα που άνηκαν στην El Dorado και στην Hellenic Gold - ιστορίες θετικής προπαγάνδας άρχισαν να ξετυλίγονται. Ενεργοποιήθηκε η προαναφερθείσα αντιτρομοκρατική αστυνομική μονάδα, τα δακρυγόνα, η απαγωγή και ανάκριση κατοίκων, χωρίς την παρουσία δικηγόρου, οι απαγωγές 15χρονων και τα βασανιστήρια φοιτητών.
Σαν να μην ήταν αρκετό αυτό το επικοινωνιακό χαρακίρι, τον Μάιο στάλθηκαν τα ΜΑΤ για να εμποδίσουν μια διαδήλωση που σχεδίαζε να κατευθυνθεί προς το εργοτάξιο στο δάσος των Σκουριών, όπου τα δέντρα είχαν ήδη αρχίσει να κόβονται παρά το γεγονός ότι δεν είχαν εκδοθεί στη εταιρεία οι κατάλληλες άδειες για να το πράξει. Οι άνδρες διαδηλωτές αποσπάστηκαν, παίρνοντας μια άλλη διαδρομή προς το εργοτάξιο, ενώ οι γυναίκες έμειναν πίσω για να κρατήσουν την αστυνομία σε απόσταση. Δυστυχώς, η τακτική δεν δούλεψε. Η αστυνομία επιτέθηκε στις γυναίκες πριν στρέψει την προσοχή της στους άνδρες διαδηλωτές με δακρυγόνα, πιο πάνω στο βουνό, συλλαμβάνοντας τέσσερα άτομα συνολικά.
Και αυτή
δε φαίνεται να είναι η τελευταία αναταραχή που θα ακούσουμε από την Ιερισσό. Όταν δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες από την διαδήλωση οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν το Δικαστικό Μέγαρο για να περιορίσουν τις πιθανές διαμαρτυρίες. Δακρυγόνα και βία χρησιμοποιήθηκαν για άλλη μια φορά και ο 17χρονος γιός ενός από τους κατηγορούμενους, συνελήφθη.
 
Χιλιάδες κάνουν πορεία κατά της Εl Dorado στην Αλεξανδρούπολη, νωρίτερα φέτος (εικόνα από εδώ)
 
Αρα μήπως είναι μάλλον η πραγματικότητα της σχεδόν απολυταρχικής βίας και της άδικης καταστολής της διαμαρτυρίας που οδήγησε την Καναδική μεταλλευτική πολυεθνική σε υποχώρηση, παρά η παραπαίουσα τιμή του χρυσού; Πολλοί Έλληνες αναλυτές φαίνεται να το πιστεύουν αυτό. Η μετοχή της εταιρείας πέφτει εδώ και αρκετό διάστημα, και όπως μου έχουν πει άνθρωποι “εκ των έσω” που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η μισή επιχείρηση γύρω από την εξόρυξη χρυσού πραγματοποιείται μέσω φουσκώματος των μετοχών. Αυτό που η εταιρεία δεν περίμενε όταν ανακοίνωνε τη συμφωνία - με την οποία θα πραγματοποιήσει τεράστια κέρδη πάνω στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων ήταν μια ποικιλόμορφη τοπική αντίσταση, διεθνή ΜΜΕ και Καναδοί bloggers που θα της επιτίθονταν σε κάθε της βήμα.
Με την ανακοίνωση της Hellenic Gold ότι οι προσλήψεις θα συνεχιστούν όπως έχει προγραμματιστεί, το ερώτημα - που ήδη προβάλλει το blog antigoldgreece.wordpress.com - είναι: Τι ακριβώς θα κάνουν αυτοί οι νέοι προσληφθέντες;”. Θα φωνάζουν απλώς, Είμαστε μαζί σας!” στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά; Θα κάνουν χειραψίες με βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως κάνει ο τωρινός συνδικαλιστικός τους εκπρόσωπος; Θα διοργανώνουν αντι-διαδηλώσεις εναντίον των διαδηλωτών, όπου θα ενθαρρύνονται να φέρνουν και τα παιδιά τους μαζί για να περάσουν μια οικογενειακή ημέρα εκτοξεύοντας δακρυγόνα σε οικολόγους;
Ένας εκπρόσωπος του Antigold μου είπε κάποιες από τις θεωρίες της οργάνωσης σχετικά με την ανακοίνωση της El Dorado: «Δεν πιστεύω ότι θα φύγουν, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα. Θα συνεχίσουν να εργάζονται στο βουνό, στο παρασκήνιο, αλλά χρησιμοποιώντας λιγότερα κεφάλαια.. Η ανακοίνωση τους δίνει χρόνο να αντιμετωπίσουν νομικά προβλήματα, χωρίς να ακούσουν τίποτα γι’αυτά οι μέτοχοι. Το πώς θα τα λύσουν [αυτά τα νομικά προβλήματα], είναι ένα άλλο ζήτημα. Μία από τις μελέτες έχει κατατεθεί από το 2007 και ακόμα δεν μπορούν να πάρουν έγκριση».
 «Έχουμε πληροφορίες ότι η εταιρεία πιθανόν να συνεχίζει τις εργασίες της μέσα στο φαράγγι Καρατζά [μια ώρα περίπου από τις Σκουριές] Θεωρητικά, δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν αυτό - δεν έχουν λόγο να βιαστούν. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι προσπαθούν να καταστρέψουν όσο μπορούν περισσότερο, ώστε να μπορούν να πουν αργότερα, έχει ήδη γίνει, γιατί αντιτίθεστε;” Το βουνό τώρα δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό που ήταν πριν, πάμε εκεί και δεν αναγνωρίζουμε πού βρισκόμαστε πια».
Η στρατηγική του διαίρει και βασίλευε που έχουν υιοθετήσει η El Dorado και η Ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Στο τελευταίο επεισόδιο μια χειροβομβίδα DIY χρησιμοποιήθηκε κατά της αστυνομίας - και σε άλλο περιστατικό, οι ντόπιοι επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ιερισσού καίγοντας λάστιχα κάτι που οδήγησε τους ίδιους τους αστυνομικούς  να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι στέλνονται ενάντια στον τοπικό πληθυσμό, με μεγάλο κίνδυνο για την προσωπική τους ασφάλεια.
Αν η El Dorado θέλει να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της πτώσης των τιμών του χρυσού, ας το κάνει. Δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι η αντίσταση που αντιμετωπίζουν σε κάθε έργο που έχουν αναλάβει - στην Ιερισσό, στην Τουρκία, στηνΘράκη ή τη Ρουμανία - και ότι ο αντίκτυπος που έχει στις μετοχές τους είναι ο λόγος πίσω από την απόφασή τους, διότι αυτό θα να ήταν ένα σημάδι ότι η αντίσταση πραγματικά λειτουργεί.
Και σε αυτή την εποχή της λιτότητας, όπου η αντίσταση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό,  μπορούμε;
Follow Yiannis on Twitter: @YiannisBab
Περισσότερα από τον αγώνα στις Σκουριές:
The Greek Government Are Silencing Their People
Tear Gas and Kidnapping in Skouries Forest
A Gang of Greek Activists Torched the Skouries Gold Mine


by antigoldgreece



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου